23 Δεκ 2024
READING

Τα δεδομένα και οι αλλαγές θα οδηγήσουν την retail αγορά

4 MIN READ

Τα δεδομένα και οι αλλαγές θα οδηγήσουν την retail αγορά

Τα δεδομένα και οι αλλαγές θα οδηγήσουν την retail αγορά

Για πολλούς Άγγλους, η ιδέα της “ελεγχόμενης” αγοράς τροφίμων είναι συνώνυμη με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και περιορίζεται στις σελίδες ενός εγχειριδίου ιστορίας.

Ποτέ δεν συνέβη ξανά κάτι αντίστοιχο ξανά και η κοινωνία δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετωπίσει πάλι τους ίδιους περιορισμούς, αλλά με την κρίση του Covid-19 αυτό συνέβη ξανά.

Η τελευταία φορά που η Αγγλία Βασίλειο διέθετε σύστημα “ελεγχόμενων αγοράς” τροφίμων ήταν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η κυβέρνηση το εισήγαγε το 1940. Αυτό άρχισε να περιορίζεται μετά το τέλος του πολέμου και μέχρι το 1945, αλλά αποσύρθηκε οριστικά το 1954.

Σήμερα η Αγγλία εξακολουθεί να εξαρτάται από εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού της.

Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων, αλλά στην εποχή της πανδημίας Covid-19, η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ευάλωτη επειδή τα σύνορα κλείνουν και ο κίνδυνος οι οδηγοί φορτηγών να αρρωστήσουν με τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό και να μην μπορούν να εργαστούν.

Η συμπεριφορά αρκετών να αποθεματοποιήσουν στις πρώτες ημέρες της πανδημίας σε συνδυασμό με ζητήματα γύρω από την εφοδιαστική αλυσίδα και τις διεθνείς εισαγωγές, ώθησε όλες τις μεγάλες αλυσίδες super market να εφαρμόσουν περιορισμούς στην ποσότητα των προιόντων που θα μπορούσε κάθε καταναλωτής να αγοράσει για να αντιμετωπίσουν την ξαφνική άνοδο της ζήτησης.

Την περασμένη εβδομάδα έρευνα αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί ξόδεψαν επιπλέον 1,9 δισεκατομμύρια λίρες για την αποθήκευση τροφίμων στην πορεία προς το lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Μαρτίου.

H Nielsen διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων που έληξν στις 21 Μαρτίου τα super market υποδέχθηκαν άλλα 79 εκατομμύρια ταξίδια αγορών από τους καταναλωτές,

Η Kantar σε δική της έρευνα διαπίστωσε ότι ο Μάρτιος ήταν ο καλυτερος ever μήνας στις πωλήσεις τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνοντας στα 10.8 δισεκατομύρια λίρες.

Η Aldi ανακοίνωσε στους πελάτες ότι οι κανόνες περιορισμού αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί και στην συνέχεια μείωσε σταδιακά τους περιορισμούς των ποσοτήτων σε όλα σχεδόν τα προϊόντα.

Η χαλάρωση των περιορισμών ακολούθησε την επιστροφή στα σταθερά επίπεδα συναλλαγών και την καλή διαθεσιμότητα σε όλα τα καταστήματα της Aldi.

Μετά από αυτό υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για ανάλυση, και αναδύεται μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Αυτό που πραγματικά συνέβη δεν είναι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται.

Αν και οι Βρετανοί αγοραστές δαπάνησαν επιπλέον 1 δισεκατομμύριο λίρες στερλίνες για τα τρόφιμα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, οι αγοραστές που αγοράζουν σημαντικά περισσότερα από τις κανονικές δαπάνες τους – αντιπροσώπευαν μόνο το 3% όλων των αγοραστών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών πρόσθεσε επιπλέον προϊόντα σε κάθε αγορά και αγόραζαν λίγο πιο συχνά από το κανονικό.

Αυτή η μικρή αύξηση σε κάθε αγορά και οι συχνότερες αγορές δημιούργησαν την κατάσταση περιορισμού των αγορών που είδαμε.

Ήταν απόλυτα φυσιολογικό οι άνθρωποι να παίρνουν λογικές προφυλάξεις απέναντι σε ένα αβέβαιο άμεσο μέλλον ».

Όμως αυτή η κατάσταση με τις ελεγχόμενες αγορές από την πλευρά του καταναλωτή θα μπορούσε να προκαλέσει συναισθήματα πανικού και άγχους.

Επίσης αυτή η κατάσταση με τις ελεγχόμενες αγορές ανέτρεψε και την ιεραρχία λήψης αποφάσεων των καταναλωτώνε.

Τα ξεχωριστά συστατικά που οδηγούσαν σε πιστότητα έχουν αλλάξει δραματικά.

Η εμπειρία, η μάρκα, η τιμή και η ποιότητα έχουν τώρα διαφορετικά επίπεδα σπουδαιότητας, καθώς η απόκτηση των προϊόντων με όλα τα απαραίτητα μέσα κυριαρχεί πλέον στον καταναλωτή.

Επίσης διαπιστώθηκε όπως σε όλες τις χώρες αλλαγή στις συμπεριφορές των πελατών, καθώς μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο με παράδοση στο σπίτι.

Όταν η πανδημία θα τελειώσει, οι έμποροι λιανικής θα μάθουν από τα δεδομένα και θα προσαρμοστούν ώστε να προκύψουν “ένα νέο φυσιολογικό”.

Η κληρονομιά του Covid-19 για τα super market αλλά και για όλους τους retailers θα είναι τα δεδομένα, τα οποία σε έναν όλο και περισσότερο τεχνολογικά καθοδηγούμενο κόσμο θα καθορίσουν την μελλοντική πορεία τους.

Το ερώτημα για πολλούς εμπόρους λιανικής πώλησης είναι τώρα πως αντιδρούν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Με άλλα λόγια, η ικανότητα δημιουργίας σταθερότητας ή ηρεμίας μέσα στον πανικό θα είναι το απόλυτο συστατικό για τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στο σήμα.

Οι νικητές θα είναι εκείνοι που αύξησαν την παραγωγική τους ικανότητα, προσέλαβαν περισσότερο προσωπικό στα καταστήματα και εξασφάλισαν σταθερή διαθεσιμότητα αποθεμάτων.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι retailers που θα προσαρμοστούν και αλλάξουν το ταχύτερο θα μπορούσαν να γίνουν οι πιο επιτυχημένοι.

Μετά από όλα, οι καταναλωτές θα θυμούνται πάντα ποιος ήταν εκεί για να τους υποστηρίξουν καλύτερα στην ώρα ανάγκης.

Πέρα από την αγγλική αγορά τα ίδια συμπεράσματα βγήκαν και στην Ελλάδα.Ο αγώνας για γρήγορη ανταπόκριση των super market στηνν Ελλάδα δεν ήταν μόνο για τις πωλήσεις, ούτε μόνο για την κάλυψη των αναγκών.

Ήταν και είναι και ένας αγώνας για επικράτηση και αύξηση η διατήρηση της αξίας της μάρκας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.