23 Δεκ 2024
READING

Η μόδα και τα είδη πολυτελείας αντιμετωπίζουν μείωση πωλήσεων κατά 600 δις. δολάρια

3 MIN READ

Η μόδα και τα είδη πολυτελείας αντιμετωπίζουν μείωση πωλήσεων κατά 600 δις. δολάρια

Η μόδα και τα είδη πολυτελείας αντιμετωπίζουν μείωση πωλήσεων κατά 600 δις. δολάρια

Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της αρχικής πρόβλεψης για την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στις πωλήσεις ειδών πολυτελείας, η συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της σε μια πιο αρνητική προοπτική.

Οι μάρκες πολυτελών ειδών θα πρέπει να αντέξουν τη μείωση των πωλήσεων μεταξύ $ 85 και $ 120 δισεκατομμυρίων το 2020, ή περίπου 29,2% της πολυτελούς αγοράς 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κατηγορία μόδας και πολυτέλειας στο σύνολό της θα χάσει πωλήσεις μεταξύ 450 και 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απότομη πτώση, που οφείλεται στην επέκταση της πανδημίας σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιοχών τον τελευταίο μήνα, θα φέρει την αγορά πολυτελείας στα ίδια επίπεδα του 2011.

Είναι επίσης μια μεγαλύτερη πτώση από αυτή που υπέστη η βιομηχανία κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008.

Η χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 12 χρόνια επηρέασε λιγότερο μέρος της πλουσιότερης τάξης, προκαλώντας χάος στις μεσαίες και κατώτερες τάξεις.

Η επιδημία Covid-19 επηρεάζει όλους τους καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο, αν και με διαφορετικούς βαθμούς έντασης όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πωλήσεις στη βιομηχανία μειώθηκαν έως και 85% στην Κίνα μέσα σε διάστημα δύο μηνών, κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης της χώρας.

Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, η μείωση έφθασε το 95%. Αυτή η δραστική πτώση αντιπροσωπεύει έναν υπαρξιακό κίνδυνο για τις εταιρείες μόδας, οι οποίες παραδοσιακά είναι φτωχές σε μετρητά, συχνά εξαρτώνται από τα ιδιωτικά κεφάλαια και μπορούν να έχουν υψηλά επίπεδα χρέους.

Ακόμη και στο βέλτιστο σενάριο, η BCG εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30% το Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Ένας αβέβαιος δρόμος για ανάκαμψη

Μετά την κρίση ως το πρώτο επίκεντρο της πανδημίας, η ηπειρωτική Κίνα αναδύεται επίσης ως η πρώτη χώρα που προσεγγίζει προσεκτικά την ανάκαμψη.

Η χώρα είχε μια σταθερή οικονομία πριν από την έξαρση της επιδημίας, μεγάλη εμπιστοσύνη των καταναλωτών (οι Κινέζοι καταναλωτές αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών πολυτελείας) και βασίζονται λιγότερο στις δαπάνες τουρισμού από περιοχές όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

Η BCG βλέπει την ανάκαμψη της Κίνας ταχύτερα και πιο θετικά από όλες τις άλλες περιοχές, σημειώνοντας μείωση κατά 5% με 10% στις πωλήσεις το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με την αναμενόμενη πτώση κατά 15% με 20% στην Ευρώπη.

Η Bain προέβλεψε στο παρελθόν ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα κάνουν το 46% της κατανάλωσης πολυτελείας μέχρι το 2025, από το 33% το 2019.

Η επιμονή των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, τουλάχιστον έως ότου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τεθεί υπό έλεγχο σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό να επιταχύνει τον επαναπατρισμό των κινεζικών δαπανών πολυτελείας.

Τα περισσότερα εργοστάσια και κατασκευαστές πολυτελείας βρίσκονται στην Ευρώπη και επί του παρόντος είναι κλειστά, χωρίς καμία βεβαιότητα σχετικά με το πότε θα ξανανοίξουν και με ποια δραστηριότητα.

Καθίζηση στις δαπάνες τουρισμού

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές θα είναι πιθανότατα οι δαπάνες για τουρισμό και οι αγορές για ταξίδια, καθώς οι μετακινήσεις μεταξύ των χωρών θα συνεχίσουν να περιορίζονται και ενδεχομένως πιο πολύ από πριν.

Η BCG εκτιμά ότι θα υπάρξει καθυστέρηση έως και τρεις μήνες μεταξύ της επανέναρξης των τοπικών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της έναρξης των δαπανών για ταξίδια.

Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει κρίσιμη και παγκοσμίως υπάρχουν περιορισμοί που στο καλύτερο σενάριο θα μας πάνε μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Για να αντιμετωπίσουν την πτώση των αγορών στα φυσικά καταστήματα, πολλά εμπορικά σήματα έχουν επενδύσει σε διαδικτυακές στρατηγικές.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επιταχυνθεί τόσο επειδή οι καταναλωτές έχουν περισσότερο χρόνο στα χέρια τους, αλλά και γιατί η αλληλεπίδραση με τους δικτυακούς τόπους ηλεκτρονικού εμπορίου έχει γίνει αναγκαιότητα.

Έχει ξεκλειδώσει με κάποιο τρόπο η εμπειρία ψηφιακών αγορών για πολλές από τις αγορές που καθυστέρησαν κάπως στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, όχι μόνο στον πελάτη πολυτελείας και μόδας, αλλά και στον ευρύτερο πληθυσμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.