19 Σεπ 2024
READING

Πως αλλάζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα με την πανδημία

6 MIN READ

Πως αλλάζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα με την πανδημία

Πως αλλάζουν οι επιχειρήσεις  στην Ελλάδα με την πανδημία

Στην Ελλάδα όπως και σε αλλες χώρες βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες που θα επηρεάσουν βαθειά τις επιχειρήσεις και βεβαίως την ελληνική οικονομία.

Ισχυρή πτώση πωλήσεων, φόβο για παρατεταμένη αστάθεια, αλλαγή προτεραιοτήτων αλλά και νέο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων καταγράφει η πρώτη έρευνα που διεξάγεται αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά και το επιχειρείν συνολικά. 

Στην έρευνα της Endeavor Greece, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, συμμετείχε δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν τζίρο έως €80 εκατομμύρια, ενώ το 2019 πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 100%.

Η έρευνα έδειξε ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19) στη χώρα μας, το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, η οποία υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, επιβάρυνση που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχονται και στην κερδοφορία τους, ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Απολύσεις δρομολογεί το 30%

Όσον αφορά στην πορεία της απασχόλησης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%, ενώ το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν καμία διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού.

Φοβούνται παρατεταμένη αστάθεια

Αναφορικά με τη διάρκεια των επιπτώσεων της παρούσας κρίσης στην αγορά, οι προβλέψεις των επιχειρηματιών διίστανται καθώς τέσσερις στους δέκα (4/10) επιχειρηματίες θεωρούν ότι η κρίση θα σταματήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες και ότι θα ακολουθήσει μια γρήγορη ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα, τέσσερις στους δέκα (4/10) θεωρούν ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει έως και το τέλος του 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το 60% των εταιρειών δηλώνει ότι δεν είχε σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας κατά την έναρξη της πανδημίας, ενώ μία στις τρεις (1/3) εταιρείες δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας.

Έξι στους δέκα (6/10) επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ήταν από λίγο έως καθόλου προετοιμασμένοι για την κρίση.

Προσάρμοσαν ήδη το μοντέλο λειτουργίας 

Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες παρουσιάζουν εντυπωσιακή ικανότητα προσαρμογής και επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά. Οι μισές από αυτές προσάρμοσαν το μοντέλο λειτουργίας τους ή ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Όσον αφορά στον αυτοματισμό των δραστηριοτήτων τους, επτά στους δέκα (7/10) επιχειρηματίες αναφέρουν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ποσοστό ικανοποιητικό, ενώ δύο στους δέκα (2/10) δηλώνουν ότι ο βαθμός αυτοματισμού τους είναι εξαιρετικός.

Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Η πανδημία επαναπροσδιορίζει σημαντικά και τις μακροχρόνιες προτεραιότητες των ελληνικών εταιρειών. Η ψηφιοποίηση της εργασίας, η επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων και η επιχειρηματική συνέχεια έρχονται ξαφνικά σε πρώτο πλάνο.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να κατέχουν σημαντική θέση στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η αυτοματοποίηση και η κοινωνική ευθύνη.

Η πραγματικότητα με τα παραδείγματα της

Υπάρχουν γεγονότα και συμπεριφορές που αξίζουν προσοχής και περιγράφουν τον κόσμο όπως είναι σήμερα αλλά κυρίως αυτό που θα συμβεί αύριο και σε ένα βαθμό αποτυπώθηκαν και στην έρευνα.

Οι ήρωες και η γρήγορη προσαρμογή

Τα super markets, η λιανική όλων των ειδών και η εφοδιαστική αλυσίδα αυτές τις ημέρες ξεπέρασαν εαυτό και κατόρθωσαν να εξυπηρετήσουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε προιόντα, πελάτες υπό συνθήκες πίεσης η πανικού και αλλαγές στην επιχειρησιακή τους λειτουργία σε καθημερινή βάση.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η υποχρέωση αυτών των εταιρειών να φροντίσουν και τους δικούς τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν επίσης ανησυχίες από την μεγάλη τους έκθεση στον κίνδυνο.

Η μεγάλη κατηγορία των εταιρειών super market χρειάστηκε να διαχειριστεί ραγδαία αύξηση επισκεψιμότητας στα καταστήματα και υπερβολική ζήτηση για παραδόσεις παραγγελιών στο e-commerce.

Επίσης οι αυξημένες ανάγκες σε αποθέματα προϊόντων και οι πολύ γρήγορες αλλαγές σε μεγάλα δίκτυα καταστημάτων με πάρα πολλούς εργαζόμενους που έπρεπε να ανταποκριθούν σε ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον κάτω από συνθήκες φόβου για την υγεία των ανθρώπων.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που οι εταιρείες και τα στελέχη τους χειρίστηκαν με ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα που δείχνει υψηλό επίπεδο αντίληψης και ανταπόκρισης σε μια μεγάλη κρίση.

Ο τουρισμός

Ανακοινώθηκε ήδη ότι τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τέλη Απριλίου και τα χαμένα έσοδα δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Είναι επίσης δεδομένο ότι η τουριστική αγορά θα υποστεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα για τα τελευταία 50 χρόνια.

Η Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό θα χάσει πάρα πολλά έσοδα και δεν έχει την δυνατότητα να αντιδράσει για αν δει αποτελέσματα το 2020 αλλά μάλλον το 2021.

Οι εργαζόμενοι που άμεσα η έμμεσα απασχολούνται στην τουριστική αγορά είναι χιλιάδες και οι επιχειρήσεις που θα δοκιμαστούν και θα πρέπει να καλύψουν ζημιές η να κλείσουν είναι αντίστοιχα πάρα πολλές.

Οι επιπτώσεις από την ζημιά στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας θα είναι μεγάλες και θα “ακουμπήσουν” πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

“Οι μένουμε σπίτι” και αυτοί που θα μείνουν σπίτι

Πολύ γρήγορα πολλές εταιρείες έστειλαν τους εργαζόμενους σπίτι για εργασία από απόσταση προστατεύοντας την υγεία όλων.

Αυτή είναι μια πρακτική λιγότερο συνηθισμένη στην Ελλάδα από το εξωτερικό και μάλλον καταλήγει σε μια διαχείριση του είμαστε ασφαλείς και υγιείς στο σπίτι αλλά μάλλον όχι παραγωγικοί.

Εδώ είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από πολλές εταιρείες που δεν έχουν πραγματικά στρατηγική επιχειρησιακής συνέχειας.

Μάλιστα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αρκετούς να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που μένουν σπίτι με πολλές ιδέες δημιουργικότητας για να ξοδέψουν τον χρόνο τους που μάλλον φαντάζει σαν κακόγουστο αστείο “για αυτούς που θα μείνουν στο σπίτι”.

Είναι σίγουρο ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν την δουλειά τους μετά από αυτό που συμβαίνει και η αγορά εργασίας θα ξαναγυρίσει σε κλίμα όπως αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλαδα.

Πάρα πολλοί retailers αναγκάστηκαν από την πολιτεία να κλείσουν τα καταστηματά τους και όλοι αυτοί θα χάσουν στην καλύτερη περίπτωση 2 μήνες πωλήσεων το 2020.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ένα τρίμηνο τουλάχιστον που θα χρειαστεί η αγορά να συνέλθει σχετικά και ουσιαστικά πλησιάζουμε την μισή χρονιά χωρίς έσοδα.

Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας και το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα θυμόμαστε για πάντα η θα θέλουμε να ξεχάσουμε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.