Όταν οι Julian Dunkerton και James Holder άνοιξαν το Superdry στην αγορά Cheltenham δεν ήξεραν ότι θα γινόταν να γίνει μια μάρκα μόδας που θα είχε την υποστήριξη διασημοτήτων όπως ο David Beckham και η Idris Elba.
Αλλά 16 χρόνια μετά την ίδρυσή της η εταιρεία βρίσκεται σε παρακμή. Αυτό το μήνα, η Superdry εξέδωσε προειδοποίηση μείωση κερδοφορίας μετά την πτώση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.
Η εταιρεία κατηγόρησε τα παλιά προϊόντα της για την πτώση των πωλήσεων κατά 16% στις 10 εβδομάδες έως τις 4 Ιανουαρίου, καθώς οι νέες της γραμμές δεν ήταν αρκετές για να συγκρατήσουν τις πωλήσεις.
Παρά την ισχυρή Black Friday η κρίσιμη εορταστική περίοδος ήταν δύσκολη δήλωσε η Superdry.
Η απομάκρυνση του ιδρυτή Julian Dunkerton από την Superdry ξεκίνησε όταν αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2018.
Όμως καθώς η Superdry άρχισε να παρακμάζει ο Julian Dunkerton οργάνωσε εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης που οδήγησε στη επιστροφή του στο διοικητικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019.
Με την επιστροφή του ακύρωσε τη σχεδιαζόμενη συλλογή παιδικών ρούχων της Superdry και μια συμφωνία αδειοδότησης υποδημάτων με τα εμπορικά σήματα της Pentland.
Επίσης, δήλωσε ότι ήθελε να επικεντρωθεί η Superdry στα jackets και τα hoodies που ήταν φημισμένα και να προσφέρει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα παραλλαγών στο διαδίκτυο.
Ο Dunkerton αποκάλυψε επίσης την ελπίδα να επιστρέψει η Superdry στην κερδοφορία με διψήφια ποσοστά “σε δύο με τρία χρόνια”.
Οι στρατηγικές του Dunkerton, ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης της Superdry, περιλαμβάνουν:
Κρατώντας τις νέες σειρές προϊόντων σε πλήρη τιμή και χωρίς έκπτωση ενώ παράλληλα φέρνει ορισμένα άλλα αποθέματα στα καταστήματα για να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές
Άνοιγμα περισσότερων σημείων παραλαβής παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου από τα καταστήματα
Επιτάχυνση των στόχων βιωσιμότητας – στόχος όλων των βαμβακερών ρούχων να είναι βιολογικά έως το 2030
Αν και η στρατηγική για την ανάκαμψη του Dunkerton είναι ακόμα στις πρώτες της μέρες υπάρχουν κάποια γεγονότα που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Η Superdry είναι αναμφισβήτητα αναγνωρισμένη για τα jackets και τα hoodies της, αλλά με την πάροδο των ετών το κοινό έχει δει να λανσάρει πρόσθετες σειρές όπως μπουκάλια νερού, μολύβια και ρολόγια.
Οι αγοραστές που εισέρχονται σε ένα Superdry κατάστημα για να αγοράσουν ένα hoodie δεν θα πρέπει να αποχωρήσουν μόνο με ένα μολύβι.
“Η διαφοροποίηση των προϊόντων δεν θα πρέπει να βλάψει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό το σήμα ή πώς αγοράζονται τα βασικά του προϊόντα”.
Το πρόβλημα της Superdry δεν ήταν ότι πρόσθετε νέες κατηγορίες προϊόντων, αλλά μάλλον έχει υστερήσει στην ανάπτυξη των βασικών προϊόντων.
Η Superdry βασιζόταν αποκλειστικά στο όνομά της για να πουλήσει προϊόντα παρά από το να προωθήσει την ποιότητα ή το σχέδιο, αλλά καθώς το όνομα Superdry δεν είναι τόσο πολυπόθητο όσο ήταν κάποτε, η μάρκα πρέπει να ξανασκεφτεί την κατεύθυνση και το στρατηγικό της σχέδιο.
Η Superdry θα μπορούσε να γίνει πάλι μοντέρνα με το σχεδιασμό αποκλειστικών συλλογών που υποστηρίζονται από διασημότητες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Superdry χρειάζεται να ξανασκεφτεί τη στρατηγική marketing αλλά και να εξετάσει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ιδιαίτερα το Instagram, για να βεβαιωθεί ότι είναι ελκυστικό για το κοινό-στόχο του.
Η αναζήτηση “Superdry “στο Google προβάλει ως αποτελέσματα κορυφαία ερωτήματα που περιλαμβάνουν «γιατί η Superdry είναι τόσο ακριβή;», «τι σημαίνει το Superdry;», «γιατί η Superdry χρησιμοποιεί Ιαπωνικά;» και «είναι η Superdry ένα εμπορικό σήμα πολυτελείας».
Είναι προφανές ότι η αντίληψη της μάρκας είναι ασαφής και η μείωση 16% στις συνολικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου λιανικής πώλησης είναι ανησυχητική.
Αλλά η πτώση 9,3% των online πωλήσεων της Superdry είναι πιθανότατα πιο ανησυχητική – ειδικά στο σημερινό online περιβάλλον.
Μάλλον υπάρχουν πολλά να γίνουν αλλά κυρίως μια στρατηγική με ξεκάθαρη στόχευση είναι το πρώτο βήμα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.