Ο πιο επιτυχημένος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ιταλίας, η Juventus, αποκάλυψε την πρωτοποριακή συνεργασία του με το εμπορικό σήμα Palace – και η ενδυμασία δημιουργεί το είδος διαφημιστικής εκστρατείας που συνήθως προορίζεται για μεγάλες ετικέτες της μόδας.
Το παγκόσμιο λανσάρισμα έμοιαζε με το είδος της καμπάνιας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται ευρέως για τη δημιουργία buzz γύρω από τις αποκλειστικές συλλογές streetwear.
Πρώτον, ο λογαριασμός του συλλόγου στο Instagram έδειχνε στιγμιότυπα από παίκτες που έφταναν για αγώνα εναντίον της Γένοβας με νέο εξοπλισμό και εμφάνιση προπόνησης.
Στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη αποκάλυψη της νέας «τέταρτης» φανέλας (οι σύλλογοι τυπικά παράγουν μόνο τρία σχέδια ανά εποχή), η οποία χαρακτηρίζει την επωνυμία Palace x Adidas στις ασπρόμαυρες ρίγες της Juve, που συνοδεύονται από ασυνήθιστους τόνους και στίγματα.
“Για εμάς, δεν υπάρχουν πολλές ομάδες με τις οποίες θα θέλαμε να συνεργαστούμε”, δήλωσε ο ιδρυτής του Palace, Λαν Ταντζού. “Η Juve ήταν μόνο στην κορυφή της λίστας, για μένα, είναι μόνο μία από τις πιο iconic και κομψές ομάδες ποδοσφαίρου στον πλανήτη.
Δημιουργία μάρκας
Για τη Γιουβέντους, η κατάκτηση του ιταλικού ποδοσφαίρου δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της Serie A, έχοντας κερδίσει τον τίτλο οκτώ χρόνια στη σειρά και 35 φορές συνολικά.
Αλλά όταν πρόκειται για την ίδρυση της λέσχης ως παγκόσμιου εμπορικού σήματος – ειδικά όταν εστιάζετε σε ανταγωνισμό από αμερικανικούς αθλητικούς γίγαντες όπως οι New York Yankees, Chicago Bulls των οποίων τα περίφημα λογότυπα είναι διακοσμημένα σε αθλητικά είδη παγκοσμίως – η κατάκτηση αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη.
Με το ποδόσφαιρο να είναι πολύ δημοφιλές σε όλη την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, ο αγώνας μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων για την προσέλκυση νέων οπαδών είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος.
Πώς λοιπόν ένα κλαμπ κάνει το crossover από την εγχώρια μάρκα έως την παγκόσμια δύναμη μάρκας;
Οι περισσότεροι μεγάλοι σύλλογοι έχουν ήδη ξεκινήσει νέες στρατηγικές μέσων μαζικής ενημέρωσης σε πλατφόρμες όπως το Twitter, το YouTube και το TikTok για να επικοινωνούν με οπαδούς σε όλο τον κόσμο στις μητρικές τους γλώσσες και να προσελκύουν casual υποστηρικτές.
Υπάρχει επίσης ο “κανόνας” οι ομάδες να ταξιδεύουν πέρα από την Ευρώπη σε μακριές περιηγήσεις προώθησης πριν από την σεζόν.
Το να έχεις στην ομάδα σούπερ σταρ με τεράστα κοινωνική απήχηση και παγκόσμια αναγνώριση, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, βοηθά επίσης.
Αλλά η Juventus, με το παρατσούκλι “Η Παλιά Κυρία”, εργάζεται αργά και σταθερά με μια πιο επαναστατική στρατηγική – την οποία φαίνεται να υποστηρίζει η συνεργασία με το Palace.
“Επιδιώκουμε να εξελιχθούμε σε ένα εμπορικό σήμα που να διατηρεί το ποδόσφαιρο στον πυρήνα του, αλλά θεωρείται ως ένας πάροχος εμπειρίας για ένα ευρύτερο κοινό – ανεξάρτητα από το ποιος ή πού”, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της Juventus, Giorgio Ricci.
“Είτε πρόκειται για το γήπεδο είτε για ένα προϊόν τρόπου ζωής είτε για το περιεχόμενο των κοινωνικών μέσων”.
“Η συνεργασία με την Adidas με το Palace μας έδωσε την αυθεντικότητα να μπούμε στην αγορά της μόδας”.
Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το Palace, είναι ένας μεγάλος παίκτης στην σκηνή streetwear, η οποία έχει βρει μια τεράστια αγορά στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική.
Φωτιζόμενη από διασημότητες από τη Drake μέχρι τον Jonah Hill, η νέα βρετανική ετικέτα έχει καθιερωθεί ως μια σταθερή επιλογή μεταξύ των επιμελητών μόδας και των εφήβων παγκοσμίως.
Και εδώ αποτυπώνεται η συνεργασία με τον ιταλικό ποδοσφαιρικό γίγαντα.
Η νέα φανέλα και τα συμπληρωματικά αθλητικά ρούχα, με αθλητικές φόρμες, μπλουζάκια, σορτς και κάλτσες, κυκλοφορούν στα καταστήματα Juventus, Adidas και Palace σε όλο τον κόσμο – με ένα κατάστημα pop-up Palace στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Arkham της Σαγκάης ανοίγοντας την πόρτα σε μια κερδοφόρα κινεζική αγορά.
Αλλά η Juve δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσπαθεί να διεισδύσει στις ντουλάπες των νέων ανθρώπων στις αναδυόμενες αγορές.
Η Paris Saint Germain, η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα που δεν έχει παρόμοια παγκόσμια επιρροή, ξεκίνησε πρόσφατα επιτυχημένες συνεργασίες με τη μάρκα Air Jordan της Nike και την λατρευτική επωνυμία A Bathing Ape, βοηθώντας τον σύλλογο να προσελκύσει θαυμαστές όπως Leonardo Di Caprio, Rihanna και Kendall Jenner.
Η Barcelona και η Μάντσεστερ Σίτι, εν τω μεταξύ, έκαναν κάπως λιγότερο επιτυχημένες εισβολές στη μόδα.
Οι συνεργασίες τους με την Replay και την Dsquared2, αντιστοίχως είχαν μικτές αντιδράσεις και απέδειξαν ότι ο πειραματισμός της μόδας – υπό οποιαδήποτε μορφή – είναι μια επιχείρηση με ρίσκο.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι το μεγάλο “σχέδιο” – και το πιο σημαντικό σημείο σε αυτό το σχέδιο είναι η νέα γενιά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.