21 Δεκ 2024
READING

10 ιδιαίτερες και σημαντικές πρωτοβουλίες

8 MIN READ

10 ιδιαίτερες και σημαντικές πρωτοβουλίες

10 ιδιαίτερες και σημαντικές πρωτοβουλίες

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να μάθει κανείς από αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε πρόκειται για θρίαμβους είτε μεγάλα λάθη που μπορούν να οδηγήσουν σε κατευθύνσεις του τι θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο θέμα. Έχοντας αυτό κατά νου, παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τις 10 αγαπημένες πρωτοβουλίες λιανικής πώλησης του 2017 για να σας καθοδηγήσουν στο σωστό δρόμο για το νέο έτος.

Ποιες τάσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται; Τι θα είναι σημαντικό το 2018; Τι μπορείτε να μάθετε από αυτά τα παραδείγματα; Ακολουθούν ιστορίες έμπνευσης.

Bulk Market

Με έδρα το Dalston, το Bulk Market είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς πλαστικό του Λονδίνου. Περισσότερα από 300 είδη καθημερινής χρήσης πωλούνται στο χώρο, κυρίως αποξηραμένα προϊόντα. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε μεγάλα βάζα και δοχεία, όπου οι πελάτες είτε φέρνουν τα δικά τους βάζα για να γεμίσουν με την ποσότητα που χρειάζονται, είτε χρησιμοποιούν σακούλες που κομποστοποιούνται. Η πλειοψηφία των προιόντων προέρχεται από απόσταση μέχρι 50 μιλίων από το κατάστημα, έτσι ώστε οι αγοραστές να γνωρίζουν ακριβώς την προέλευσή τους.

Η ιδέα είναι extreme, αλλά ταυτόχρονα ένα μεγάλο παράδειγμα αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων συσκευασίας του λιανικού εμπορίου, κάτι που όλοι οι λιανοπωλητές πρέπει να σκεφτούν. Έχοντας ξεκινήσει ως pop-up, το Bulk Market ήταν τόσο επιτυχημένο που τώρα κινείται σε μια μόνιμη θέση και επεκτείνει την προσφορά προιόντων του για να συμπεριλάβει και την κομποστοποίηση.

The Data Dollar Store

Η εταιρεία Cybersecurity, Kaspersky Lab χρησιμοποίησε το pop-up λιανικής πώλησης με όνομα ‘The Data Dollar Store’ για να αποδείξει την αξία των προσωπικών δεδομένων τους στους πελάτες. Ο χώρος, που φιλοξενήθηκε στο σταθμό του Old Street στο Λονδίνο, δεν έπαιρνε χρήματα, αλλά ζητούσε από τους πελάτες να δώσουν κάποια προσωπικά στοιχεία για να αγοράσουν αντικείμενα. Αυτό κυμαινόταν από φωτογραφίες μέχρι μηνύματα κειμένου και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε αντάλλαγμα για μία κούπα, ένα t-shirt ή κάποια πρωτότυπη εκτύπωση από τον καλλιτέχνη Ben Eine. Οι πληροφορίες εμφανίζονταν στη συνέχεια σε δύο οθόνες μεγάλου μεγέθους στα παράθυρα του καταστήματος, πράγμα που σήμαινε ότι όποιος περνούσε θα μπορούσε να δει τις πληροφορίες.Ο χώρος στοχεύει να κάνει τους πελάτες να ξανασκεφτούν ποιες πληροφορίες δίνουν και πόσο πολύτιμες είναι πραγματικά, καθώς και γιατί πρέπει να προστατεύσουν τα δεδομένα αυτά περισσότερο απ’ όσο κάνουν τώρα. Δείχνει πώς το λιανικό εμπόριο μπορεί να είναι μια πλατφόρμα για κάτι περισσότερο από την απλή πώληση προϊόντων.

Hermesmatic

Η πολυτελής γαλλική εταιρία Hermes, “οδήγησε” το εμπορικό σήμα στους δρόμους των ΗΠΑ με μια καινοτόμο σειρά pop up καταστημάτων. Το Hermesmatic σχεδιάστηκε για να μοιάζει με ένα πλυντήριο με μια σειρά από φωτεινά πορτοκαλί πλυντήρια ρούχων ως κεντρική εστίαση. Ο χώρος καλούσε τους πελάτες να φέρουν τα παλιά τους μαντίλια Hermes για να ανανεώσουν το χρώμα τους και να τα κάνουν ξανά πιο ζωντανά. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν επίσης να αγοράσουν ένα vintage μαντήλι  ή ένα μοναδικό σχέδιο από μια έτοιμη συλλογή χρωμάτων. Τα κασκόλ ήταν έτοιμα σε 24-48 ώρες. Το κατάστημα ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον DC, στο Nashville και στο Λος Άντζελες, εστιάζοντας σε μέρη όπου η Hermes δεν είχε ήδη παρουσία.

Δείχνει πώς ένα pop up κατάστημα μπορεί να βοηθήσει τους  retailers να προσεγγίσουν νέο κοινό καταναλωτών δίνοντάς τους την ευκαιρία να έχουν κάτι μοναδικό.

Marie Claire: The Next Big Thing

Αυτό το pop-up κατάστημα με βάση το περιοδικό Marie Claire στη Νέα Υόρκη, σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους αγοραστές να βρουν το επόμενο μεγάλο θέμα. Παραδόθηκε σε συνεργασία με την Mastercard, το pop-up χωρίστηκε σε τρεις ζώνες που ονομάστηκαν από δημοφιλή τμήματα του περιοδικού – Work, Play,  και Peak και παρουσιάζουν καινοτομίες στη μόδα, την ομορφιά, την ψυχαγωγία, την τεχνολογία και την ευεξία. Περιέχει επίσης μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα είδη λιανικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων καθρεφτών από την Oak Lab, της Sensor Mirror Pro’s από την Clarins, τα έξυπνα παράθυρα και την Masterpass ψηφιακή πληρωμή, που επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς μετρητά από οπουδήποτε στο κατάστημα. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η τεχνολογία που θα μπορούσε απλά να δείξει ποιο είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα για το λιανικό εμπόριο.

Adidas Knit for You

Το concept της Adidas ‘Knit for You’, με βάση το Βερολίνο, ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα pop ups  που ξεκίνησαν πέρυσι, αλλά και ένα pop up που θα μπορούσε να είναι το μέλλον των αγορών. Ο χώρος επέτρεπε στους πελάτες να σχεδιάσουν ένα εξειδικευμένο πουλόβερ, το οποίο στη συνέχεια θα πλέκονταν σε πραγματικό χρόνο από τα μηχανήματα πλέξης στο κατάστημα. Τα πουλόβερ ήταν έτοιμα μέσα σε τέσσερις ώρες. Το pop-up χρησιμοποιούσε το διαδραστικό λογισμικό για να αφήσει τους πελάτες να επιλέξουν το σχέδιο που ήθελαν, με τη δυνατότητα να το έπλεκαν και έπειτα πραγματοποιούσε πλήρη σάρωση του σώματος για να εξασφαλίσει την τέλεια εφαρμογή. Η ιδέα εξελίσσεται στο τρέχον μοντέλο λιανικής πώλησης από το «see it, buy it» για να «το σκεφτεί, να το δοκιμάσει, να το αγοράσει» – κάτι που μπορεί να δούμε σε περισσότερα καταστήματα φέτος.

ColorFactory

Στο Σαν Φρανσίσκο, το Color Factory είναι στην πραγματικότητα μία experiential art κατασκευή 1110 τετραγωνικών μέτρων, που επικεντρώνεται στο χρώμα και όχι σε ένα χώρο λιανικής πώλησης. Δημιουργήθηκε από το Oh Happy Day κατάστημα πάρτυ και την σχεδιάστρια της Happy Day, Erin Jang. Ο διώροφος χώρος φιλοξενεί 15 μοναδικές εγκαταστάσεις τέχνης. Κάθε εγκατάσταση στεγάζεται στο δικό της δωμάτιο και έχει ένα θέμα για πάρτι, όπως μια κίτρινη μπάλα και ή ένα μπλε μπαλόνι. Εκεί που γίνεται ενδιαφέρον για το λιανικό εμπόριο είναι ότι κάθε επισκέπτης έχει μια συνδεδεμένη κάρτα Color Factory που συνδέεται με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις κάμερες σε κάθε δωμάτιο. Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν την κάρτα για να ειδοποιήσουν τις κάμερες που είναι έτοιμες να τραβήξουν μια φωτογραφία. Οι φωτογραφίες συλλέγονται και αποστέλλονται κατευθείαν στα εισερχόμενά τους. Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το λιανικό εμπόριο την ίδια fun-for-customer αξία πληροφορίας για ανταλλαγή μέσα στο κατάστημα;

Birkenstock Box

Η μάρκα υποδημάτων Birkenstock που εδρεύει στη Γερμανία, ξεκίνησε μια νέα φιλοσοφία λιανικής πώλησης φέτος με το όνομα “The Box”. Οι αρχιτέκτονες Pierre Jorge Gonzalez και Judith Haase μεταμόρφωσαν ένα παλιό αυτοκίνητο σε ένα χώρο κινητού καταστήματος, που ταξίδεψε τον κόσμο σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης. Σε κάθε χώρο το κατάστημα υποδοχής λάμβανε αποφάσεις για το εσωτερικό σχέδιο και τα εμπορεύματα που προσφέρονται, ενθαρρύνοντας τη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ καλλιτεχνών, retailers και πελατών. Ως άσκηση brand-building είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά δείχνει επίσης πόσο το retail μπορεί να προωθήσει ιδέες έξω από τα συνηθισμένα.

Olympus Perspective Playground

Με την σειρά από pop-ups, Olympus Perspective Playground, η εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Olympus επέτρεψε στους πελάτες να πουλήσουν τα προϊόντα τους στον εαυτό τους. Το επίκαιρο pop-up project, το οποίο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, είναι στην καρδιά του μια εγκατάσταση τέχνης και φωτογραφίας. Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δανειστούν δωρεάν τις κάμερες OM-D, PEN και ZUIKO της Olympus κατά την επίσκεψή τους. Στη συνέχεια, μπορούν να πάρουν μαζί τους την κάρτα αποθήκευσης των φωτογραφιών. Επιτρέποντας στους πελάτες να απολαμβάνουν τα προϊόντα με τρόπο χωρίς πίεση, η Olympus τους πωλεί την ιδέα της ιδιοκτησίας των φωτογραφικών μηχανών τους.

KOTI

Δημιουργημένο για να γιορτάσει τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, αυτό το pop-up στην πραγματικότητα έγινε στο Παρίσι. Ονομάστηκε KOTI (το οποίο σημαίνει σπίτι στα Φινλανδικά), το pop-up γύρισε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στο Παρίσι σε ένα ξενοδοχείο και μια ζωντανή εγκατάσταση pop-up, η οποία ήταν διαθέσιμη για κράτηση για 100 ημέρες στην Airbnb. Ο χώρος σχεδιάστηκε από την Linda Bergroth, εξοπλισμένος με προϊόντα από σκανδιναβούς σχεδιαστές και οι επισκέπτες έπαιρναν παραδοσιακό πρωινό κάθε πρωί. Όταν πρόκειται για την πώληση μιας έννοιας, ακόμα κι αν είναι μιας ολόκληρης χώρας, η εμπειρία είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε.

Nike Airmax 4th Anniversary

Για να γιορτάσει την τέταρτη Air Max Day, η Nike άνοιξε μια σειρά καταστημάτων Sneakeasy Pop-up shops σε όλο το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη. Αυτοί όμως δεν ήταν οι κανονικοί χώροι. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα κρυφά καταστήματα, οι φαν έπρεπε να εγγραφούν σε ένα microsite (ένα ανά πόλη) και να παρακολουθήσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς Twitter για λεπτομέρειες σχετικά με τις τοποθεσίες. Μόλις βρισκόταν ένα κατάστημα Sneakeasy, οι πελάτες αντιμετωπίζονταν με εγκαταστάσεις τοπικής τέχνης εμπνευσμένες από το “air”, περιστασιακές μουσικές παραστάσεις και προσωπική υπηρεσία fitting. Η ιδέα ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς να χρησιμοποιήσετε την αποκλειστικότητα και την ιδέα για να προσελκύσετε τους πελάτες σας στο εμπορικό σας σήμα και να κρατήσετε το ενδιαφέρον τους – ακόμα κι αν έχετε τόσο μεγάλη πορεία όσο η Nike.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.