Μεγάλο μέρος της ρητορικής γύρω από τα καθιερωμένα brands αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι εαν αντιμετωπίσουν disruption, “το αξίζουν”.
Η βιομηχανία στρωμάτων; Υπερτιμημένη και χωρίς φρεσκάδα. Πολυκαταστήματα? Μια “παρέλαση” της ομοιότητας που δεν διέθετε τις υπηρεσίες που τις διαφοροποιούσαν κατά πρώτο λόγο.
Στην ομορφιά, όμως, ακόμη και η “παλιά φρουρά” καινοτομεί. Η Sephora και η Ulta, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι disruptors, κάνουν κινήσεις για να διατηρήσουν τον εαυτό τους κορυφαίoυς έχουν επενδύσει τις στρατηγικές τους σε εταιρικές σχέσεις με ψηφιακά έμφυτα εμπορικά σήματα.
Στη Sephora, αυτό σημαίνει μια σειρά από πρωτοβουλίες στο κατάστημα που καλούν ψηφιακά εγγενείς ή άλλως ανανεωμένες μάρκες.
Υπάρχει ένας τοίχος στο κατάστημα της φροντίδας του δέρματος που υπογραμμίζει τα νέα εμπορικά σήματα σε αυτό το χώρο, μια προγραμματισμένη εγκατάσταση σε 100 καταστήματα που εστιάζει στα προϊόντα για τα μαλλιά και το Next Big Thing της Sephora, ένα ειδικό χώρο στο κατάστημα για την εμφάνιση νέων μάρκας μακιγιάζ.
Τα σχέδια για το Next Big Thing της Sephora ξεκίνησαν στο κατάστημα της Times Square τον Ιούνιο, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει αυτό το concept σε όλα τα καταστήματα.
“Είναι η πρώτη φορά που είχαμε αυτό το είδος μεγάλης κλίμακας αφοσιωμένου, πολυκατασκευασμένου χώρου που μπαίνει σε όλα τα καταστήματα”, είπε.
“Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πραγματικά η κλίμακα, επειδή δεν πρόκειται απλώς για 50 πόρτες εδώ ή για 100 πόρτες εδώ, είναι πραγματικά σε κάθε κατάστημα και επιβάλλει έναν νέο concept και ένα είδος σταθερού προορισμού για τους πελάτες μας να γνωρίζουν”.
Η μάχη για αποκλειστικές μάρκες
Το τέταρτο τρίμηνο, η Ulta ανέφερε ότι περίπου το 6% ή το 7% των προιόντων της είναι πλέον αποκλειστικό, με σχέδια για περισσότερα στον ορίζοντα.
“Η στρατηγική μας να είμαστε ο συνεργάτης της επιλογής για ψηφιακές μάρκες όπως τα καλλυντικά Morphe και Kylie”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mary Dillon.
“Και οι δύο μάρκες οδήγησαν σε πολύ έντονη κίνηση στα καταστήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πελάτες μας έχουν κίνητρα να κάνουν περισσότερα ταξίδια στο κατάστημα για να δοκιμάσουν αυτά τα προϊόντα στο φυσικό περιβάλλον”.
Η Sephora επίσης προσπαθεί να βρει αποκλειστικά προϊόντα και τα περισσότερα από τα εμπορικά σήματα στο Next Big Thing της Sephora είναι είτε αποκλειστικά είτε περιορισμένης έκδοσης.
“Πιστεύουμε ότι ο πελάτης έρχεται στην Sephora για να βρει τις πιο πρόσφατες, πιο καυτές και πιο πρόσφατες τάσεις”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επικεντρώνεται σε καινοτόμα προϊόντα πάνω όλα τα άλλα.
“Εάν υπάρχει ένα εκπληκτικό, καινοτόμο προϊόν από μια μάρκα που δεν είναι αποκλειστική και ο πελάτης μας το ζητάει, πιστεύουμε ότι είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη και φυσικά θα το προσφέραμε και αυτό”.
Το επίκεντρο των καλλυντικών της Sephora θα μπορούσε να το διαφοροποιήσει από την Ulta ως δυνητικό εταίρο μάρκας για τις επερχόμενες επιχειρήσεις στο χώρο.
Αλλά σημαίνει επίσης ότι η Sephora χάνει τα σήματα άμεσης κατανάλωσης σε καταναλωτές σε διαφορετικές περιοχές ομορφιάς.
Η Madison Reed, για παράδειγμα, μια εταιρία χρωμάτων για τα μαλλιά DTC, επέλεξε την Ulta ως αποκλειστικό εταίρο μάρκας λόγω της εστίασής της στα μαλλιά και σταμάτησε την πώληση για το ένα προϊόν που είχε στο Sephora.
Με το Next Big Thing της Sephora, τουλάχιστον, τα μαλλιά δεν είναι το μόνο επίκεντρο. Το μακιγιάζ είναι επίσης.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.