Η Gucci κάνει θραύση στους millennials.
Το 2018, το 62% των πωλήσεων της Gucci που ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχεται από το σύνολο των ατόμων ηλικίας έως 35 ετών, ένα δημογραφικό στοιχείο που είναι γενικά πιο δύσκολο για τις μάρκες πολυτελείας να κερδίσουν, δεδομένων των υψηλών τιμών των προϊόντων τους.
Αλλά αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της Gucci είναι τώρα η Gen Z, της οποίας ο γηραιότερος είναι μόνο 24 ετών.
Αυτό φαίνεται καλό για το μέλλον της Gucci. Μέχρι το 2025, οι millennials και η Gen Z αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών δαπανών ειδών πολυτελείας.
Πολλοί από αυτούς τους νέους θα είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη Gucci και ίσως έχουν ήδη μία από τις τσάντες ή τα παπούτσια της μάρκας.
Πώς κατάφερε κάτι τέτοιο ο οίκος πολυτελείας; Ο Marco Bizzarri, ο οποίος έγινε CEO της Gucci το 2015 και ήταν υπεύθυνος για την εκρηκτική ανάπτυξη της μάρκας, μοιράστηκε μερικά από τα μυστικά του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο, στο πλαίσιο του Fast Company European Innovation Festival, το οποίο υποστηρίζεται από την Gucci.
Ο Bizzarri λέει ότι η επιτυχία της μάρκας – ιδιαίτερα στους νέους καταναλωτές – βασίζεται στην εξεύρεση μιας ευαίσθητης ισορροπίας ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την τεχνολογία ή την τέχνη και την επιστήμη.
Για πρώτη φορά, ο Bizzarri έχει απόλυτα αισιόδοξη προοπτική για την τεχνολογία, ενώ πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών πολυτελείας έχουν επιδείξει σκεπτικισμό απέναντί της και έχουν καθυστερήσει στη δημιουργία ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου και κοινωνικών μέσων για τις μάρκες τους.
“Ήμουν αισιόδοξος για την τεχνολογία, επειδή είδα τη δυνατότητα να μεταβιβάσω τα πιο βαρετά καθήκοντα στην τεχνολογία και να ξοδέψω περισσότερο χρόνο για να κάνω τα πράγματα που μου αρέσουν και να είμαι δημιουργικός”, λέει ο Bizzarri.
Το μέλλον είναι μοντέρνο
Από τότε που πήρε το τιμόνι της Gucci το 2015, έφερε πολλή τεχνολογία στην εταιρεία, αλλά ένα μεγάλο μέρος του δεν είναι προφανές για τον μέσο καταναλωτή.
Αυτό συμβαίνει στο παρασκήνιο, καθιστώντας την εμπειρία αγορών πιο ομαλή και πιο αποτελεσματική.
Η Gucci έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία αιχμής στο πίσω μέρος της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού, της πρόβλεψης πωλήσεων, του merchandising και των φωνητικών βοηθών για τους πωλητές στο κατάστημα.
Όλα αυτά είναι κρίσιμα για τη νίκη επί της Gen Z, η οποία έχει μεγαλώσει αναμένοντας μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών.
Οι νέοι καταναλωτές ανταποκρίνονται καλά στην προσέγγιση αυτή. Έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη της Gucci τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Από τότε που ο Bizzarri προσχώρησε στην εταιρεία, έχουν τριπλασιαστεί οι δραστηριότητές της και έχει πρόσθεσει 8.000 νέους υπαλλήλους.
Αλλά ο Bizzari λέει ότι η Gucci δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να συμβαδίσει με τη ζήτηση χωρίς όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες στις οποίες έχει επενδύσει.
Και αν είχαν ζητήσει από τους πελάτες να περιμένουν πολύ καιρό πριν λάβουν τα προϊόντα τους, θα μπορούσαν να έχουν χάσει τους νεότερους πελάτες τους, που περιμένουν άμεση ικανοποίηση των αναγκών τους.
Εν τω μεταξύ, ο Bizzarri δεν θέλει να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Συνεχίζει να παραμένει στενά συντονισμένος με την Gen Z.
Όταν ήρθε στην Gucci, γύρισε τον κόσμο δημιουργώντας αυτό που ονομάζει “επιτροπή σκιών”, με ατόμα κάτω των 30 ετών, με την ελπίδα να κατανοήσουν τις προοπτικές τους.
Και πριν από τρία χρόνια, κάλεσε 30 νέους να καθίσουν σε ένα δωμάτιο με ορισμένους τεχνολογικούς εμπειρογνώμονες, για να δουν τι είδους νέες ιδέες θα μπορούσε να φέρει ο καθένας στο τραπέζι.
Αναμένει να το κάνει αυτό και τα επόμενα χρόνια.
“Αυτοί οι νέοι άνθρωποι συχνά γνωρίζουν πολύ περισσότερα για ορισμένα πράγματα από εμάς», λέει. “Ως διευθύνων σύμβουλος, πρέπει να κρατήσω τον εγωισμό μου υπό έλεγχο.”
Όποια και αν είναι τα σχέδιά του, ο Bizarri αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει αισιόδοξος ως Διευθύνων Σύμβουλος, ακόμη και εν όψει των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών κρίσεων που συντελούνται σε όλο τον κόσμο.
Λέει ότι όταν ξεκίνησε να διαχειρίζεται εταιρείες πριν από δύο δεκαετίες, εξέταζε τους άλλους CEOs που θαύμαζε. Ο καθένας που είδε – από τον Lee Iacocca της Chrysler μέχρι τον Steve Jobs της Apple και τον Domenico de Sole, ο οποίος διεύθυνε την Gucci εκείνη την εποχή – είχε αισιόδοξες προοπτικές.
“Σκέφτηκα με τον εαυτό μου: Αν θέλετε να διαχειριστείτε μια εταιρεία, δεν μπορείτε να είστε απαισιόδοξος”, λέει ο Bizarri.
“Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω στον κόσμο. Αλλά στους τομείς που μπορώ, όπως να δημιουργώ ενσυναίσθηση και να φέρνω ενέργεια στην εταιρεία μου, θέλω να είμαι αισιόδοξος. “
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.