18 Δεκ 2024
READING

Η Nike και η Betsy Ross

3 MIN READ

Η Nike και η Betsy Ross

Η Nike και η  Betsy Ross

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η Nike αποφάσισε να ακυρώσει μια προγραμματισμένη κυκλοφορία μιας ειδικής έκδοσης του Air Max 1 για την επέτειο της 4ης Ιουλίου που περιείχε την έκδοση 1776 της αμερικανικής σημαίας ραμμένη στις φτέρνες.

Έλαβαν την απόφαση αυτή, αφότου συμβουλεύτηκαν τον Colin Kaepernick. Η σημαία διαθέτει 13 αστέρια σε έναν κύκλο και είναι κοινώς γνωστή ως σημαία Betsy Ross, από τον αρχικό σχεδιαστή της.

Παρόλο που αποτελεί το σύμβολο της αμερικανικής επανάστασης, έχει ταυτιστεί επίσης και με εθνικιστικές ομάδες λευκών κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος.

Η ουσία του αιτήματος του Kaepernick φαίνεται να βασίζεται στο ότι κάποιοι βρίσκουν το σύμβολο προσβλητικό, είτε λόγω σύνδεσης με μια συγκεκριμένη ομάδα είτε επειδή αντιπροσωπεύει μια εποχή δουλείας, που η Nike θα έπρεπε να επανεξετάσει.

Έχει απόλυτο δίκιο και η Nike έπραξε σωστά που τον άκουσε.

Φυσικά, μόλις η The Wall Street Journal δημοσίευσε την αρχική ιστορία στα νέα, οι κριτικοί έσπευσαν.

Η Laura Ingraham απαρνήθηκε το swoosh. Ο κυβερνήτης της Αριζόνα Doug Ducey ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα μεσολαβήσει στην Αρχή Εμπορίου της Αριζόνα να αποσύρει όλα τα οικονομικά κίνητρα που η πολιτεία προσέφερε στη Nike για να χτίσει εκεί ένα εργοστάσιο παραγωγής.

Εκείνοι που περίμεναν με αγωνία τις 505 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην προτεινόμενη εγκατάσταση σε μια επένδυση ύψους 184,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για να μην αναφέρουμε τις περισσότερες πιθανές θέσεις εργασίας σε μια αναμενόμενη επέκταση, πρέπει να ενθουσιάστηκαν με το νέο.

Είναι η σημαία του 1776 σύμβολο πατριωτισμού ή ρατσισμού; Η ίδια η Nike κατασκευάζει και πωλεί μια φανέλα με θέμα τη σημαία Betsy Ross για τους Philadelphia 76ers του NBA, μια ομάδα που πήρε το όνομά της από το 1776.

Αυτή η περίπτωση είναι μεμονομένη, αλλά αυτό που έκανε η Nike τώρα, ήταν να λάβει σοβαρά υπόψη την προοπτική ανθρώπων από ιστορικώς περιθωριοποιημένες ομάδες.

Και αυτή σίγουρα δεν είναι η Laura Ingraham και το πλήθος των, κατά κύριο λόγο λευκών, κριτικών εδώ.

Αν η δουλειά της Nike με τον Kaepernick την περασμένη χρονιά στην καμπάνια Just Do It και η επακόλουθη παγκόσμια πολιτιστική της επίπτωση έδειξε κάτι, είναι ότι η κουλτούρα  της εταιρείας είναι αναπόφευκτα δεμένη με την κουλτούρα της νεολαίας, χωρίς αποκλεισμούς.

Υπάρχει επίσης το όχι τόσο μικρό θέμα της επίδρασης αυτής της καμπάνιας στην επιχείρηση της Nike, συγκεκριμένα η σημαντική ώθηση στις πωλήσεις και μια μετοχή που βρίσκεται πάντα ψηλά στο Χρηματιστήριο.

Είτε πρόκειται για το θέμα της φυλής, του φύλου, της σεξουαλικής προτίμησης, της αναπηρίας ή της θρησκείας, η Nike κατέστησε σαφές στη διαφήμισή της ότι βλέπει το εμπορικό σήμα και τα προϊόντα της ως εργαλείο για την ενδυνάμωση όλων των ομάδων.

Η απόφασή της εδώ να ακούσει τον Kaepernick είναι μια ενέργεια που συμβαδίζει με τις αξίες που πρεσβεύει, κάτι που συνεχώς το κοινό αναζητά σε μάρκες και εταιρείες.

Αν δεν είχε ληφθεί υπόψη η άποψη του Kaepernick, θα είχε βλάψει τη φήμη της Nike πολύ περισσότερο από ό, τι μπορούσε να κάνει η Ingraham ή ο κυβερνήτης Ducey.

Τελικά, είναι απλά ένα ζευγάρι παπούτσια. Όσοι διαφωνούν με τη Nike μπορούν είτε να εντοπίσουν ένα από τα λίγα ζευγάρια που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά και να τα πουλήσουν για χιλιάδες δολάρια στην μαύρη αγορά των αθλητικών παπουτσιών, είτε να απορρίψουν τα Betsy Ross και να φορέσουν κάποιο άλλο ζευγάρι παπούτσια. Στην τελική, ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.