Στην περίοδο ηγεσίας Satya Nadella, η Microsoft έχει περισσότερους συνδρομητές από το Netflix, περισσότερα έσοδα από το cloud computing από την Google και μια αγορά σχεδόν τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα συγχαρητήρια κείμενα και τα tweets ξεκίνησαν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η Microsoft είχε ξεπεράσει την Apple για να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία παγκοσμίως, μια εκπληκτική κορύφωση σε ένα χρόνο που ξεπέρασε επίσης την Amazon και την Google Alphabet Inc. Παλιοί υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν συνηθίσει τη Microsoft μακριά από τα χρόνια δόξας της, με διευθυντή τον Bill Gates και όλοι την φοβούνταν σαν «κακή αυτοκρατορία», πλημμύρισαν με μηνύματα από τους φίλους και την οικογένεια.
Ωστόσο, δεν έγινε λόγος για αυτό το επίτευγμα όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Satya Nadella συγκέντρωσε το ανώτερο προσωπικό του για την εβδομαδιαία συνάντησή τους την Παρασκευή. Σε μια συνέντευξη στην έδρα της Microsoft Corp. στο Redmond, Wash., ο Nadella φάνηκε να ενοχλείται από ερωτήσεις σχετικά με την υπεροχή της εταιρείας. “Θα ήμουν αηδιασμένος αν κάποιος γιόρταζε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μας”, λέει στο Bloomberg Businessweek. Επιμένει ότι η αποτίμηση – η οποία πέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις 25 Απριλίου και είναι πάνω από 230% από τότε που ξεκίνησε η ηγεσία του τον Φεβρουάριο του 2014 – δεν έχει νόημα και οποιαδήποτε χαρά για ένα τέτοιο αυθαίρετο ορόσημο θα σήμαινε “την αρχή του τέλους”.
Η ρητορική είναι μέρος του χαρακτήρα του. Ο Nadella, ο 51χρονος μηχανικός με πολλαπλά πτυχία που μεγάλωσε στο Hyderabad της Ινδίας, είναι γνωστός για την ιδιοσυγκρασία του βιβλιοθηκονόμου. “Στη Microsoft, έχουμε αυτή την πολύ άσχημη συνήθεια να μην μπορούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας επειδή αισθανόμαστε απλώς πολύ ικανοποιημένοι από την επιτυχία που είχαμε “, λέει. «Μάθαμε πώς να μην βασιζόμαστε στο παρελθόν».
Ακόμη και αν δεν διαρκέσει, η ανάκαμψη με την στρατηγική του Nadella κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών από τότε που αντικατέστησε τον Steve Ballmer ως CEO είναι ιστορική. Η εταιρία είχε θεωρηθεί γενικά απαξιωμένη, έχοντας χάσει σχεδόν κάθε σημαντική τάση της πληροφορικής στα κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του 2000, τις μηχανές αναζήτησης, την κοινωνική δικτύωση, ενώ είχε παρατήσει την κύρια πηγή εσόδων της, τα Windows, το λειτουργικό σύστημα που έρχεται προ-φορτωμένο στους υπολογιστές, να δουλεύει στο ρελαντί.
Οι μαρκετίστες της Microsoft αρέσκονται να αποδίδουν την επαναδημιουργία της ως τεχνολογική δύναμη σε ένα είδος πολιτισμικής αποκατάστασης, με αυτό που ο Nadella αποκαλεί εταιρική «ενσυναίσθηση» και μια μετατόπιση της ομάδας του από μια «σταθερή νοοτροπία» σε μια «νοοτροπία ανάπτυξης».
Η πραγματικότητα της ανάκαμψης ήταν πιο οδυνηρή, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερες από σαράντα σημερινά και πρώην στελέχη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πελάτες και ανταγωνιστές. Κάτω από τον Nadella, μειώθηκε η χρηματοδότηση στα Windows και δημιούργησε μια τεράστια επιχείρηση cloud computing – με περίπου 34 δισ. δολ. έσοδα το περασμένο έτος, τοποθετώντας την εταιρεία μπροστά από την Google και σημειώνοντας πρόοδο σε βασικούς τομείς εναντίον του κυρίαρχου παίκτη, Amazon Web Services.
“Δεν γνωρίζω καμία άλλη εταιρεία λογισμικού στην ιστορία της τεχνολογίας που έπεσε σε δύσκολους καιρούς και ανάκαμψε τόσο καλά”, λέει ο Reed Hastings, Διευθύνων Σύμβουλος της Netflix Inc.
Το λογισμικό παραγωγικότητας Microsoft Office, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε μια μοναδική αγορά που περιλάμβανε τον περίφημο εικονικό βοηθό Clippy, είναι πλέον μια υπηρεσία βασισμένη σε cloud με περισσότερα από 214 εκατομμύρια συνδρομητές που πληρώνουν περίπου 99 δολάρια ετησίως και έχει περισσότερους συνδρομητές από το Spotify και το Amazon Prime.
Ταυτόχρονα, η Azure, η πλατφόρμα cloud της Microsoft, έχει κερδίσει πελάτες από την αγορά εργασίας, όπως οι ExxonMobil, Starbucks και Walmart. Υπάρχει ένα κομμάτι της πίστης της Silicon Valley, επίσης, χάρη στις εξαγορές του LinkedIn, του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου και του GitHub, του λογισμικού κώδικα.
Οι οπαδοί του Nadella αναφέρουν ότι η αναζωπύρωση της Microsoft είναι τόσο τρομακτική όσο είναι και εντυπωσιακή. Όταν ρωτήθηκαν ποια απειλή θέτει η Microsoft στο τεχνολογικό σύμπαν, ο διευθύνων σύμβουλος μιας ανταγωνιστικής εταιρίας λογισμικού που ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει, αρχίζει να σιγοτραγουδά το μουσικό θέμα του Darth Vader από το Star Wars. Για να το θέσουμε αλλιώς: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται.
Λέει ότι η Microsoft συνεχίζει να ενσταλάζει τέτοια αισθήματα σε ανταγωνιστές ακόμη και με τον πράο Nadella στο τιμόνι. Αν και ο Ballmer θα συσχετίζεται για πάντα με τα ιδρωμένα πουκάμισα και τις αστείες γκριμάτσες, τότε το πρόσωπο του Nadella χαρακτηρίζεται από τα αγαπημένα του φούτερ. Όταν το διοικητικό συμβούλιο τον διόρισε ως αντικαταστάτη του Ballmer, η Microsoft έδειχνε παγιδευμένη από την παρακμή των Windows, τα οποία πέτυχαν μερίδιο πάνω από το 90% τις καλές εποχές τους. Τα Windows ήταν ακόμα εξαιρετικά κερδοφόρα – η Microsoft δημιουργεί τέλος αδειοδότησης σχεδόν σε κάθε επιτραπέζιο και φορητό υπολογιστή – αλλά οι άνθρωποι αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τους υπολογιστές με κινητά iPhone ή συσκευές Android.
Το σχέδιο του Nadella ήταν να επαναπροσανατολίσει τη Microsoft γύρω από την Azure, μια νεοσυσταθείσα επιχείρηση στην οποία εργαζόταν από το 2011, η οποία να μετατρέψει την εταιρεία από έναν πάροχο λογισμικού σε μια παγκόσμια υπολογιστική μηχανή που θα ενοικιάζει επεξεργασία και αποθήκευση σε επιχειρήσεις. Από τους 100 περίπου υποψηφίους για CEO που επελέγησαν, ο Nadella εντυπωσίασε περισσότερο τότε τον πρόεδρο Gates και το διοικητικό συμβούλιο με τις στρατηγικές και τεχνικές του.
Η Microsoft επέζησε από το δίλημμα του καινοτόμου, αλλά επέζησε και από μια κρίση ταυτότητας. “Αν συνεχίσεις να αλλάζεις το ποιος είσαι, δεν υπάρχει καμία ελπίδα”, λέει ο Nadella. «Μαθαίναμε από τις συνήθειες μας στο παρελθόν, όπου νιώθαμε ΟΚ, ότι δεν μπορείς να είσαι μία εταιρεία και ξαφνικά, επειδή είσαι πολύ επιτυχημένη, να κάνεις κάτι άλλο. Απλά δεν λειτουργεί. “
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.