19 Σεπ 2024
READING

Η “περίεργη” αγορά της Κίνας

4 MIN READ

Η “περίεργη” αγορά της Κίνας

Η “περίεργη” αγορά της Κίνας

Η αγορά στην Κίνα είναι μεγάλη. Το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας είναι μεγάλο. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της Κίνας δεν είναι στα καλύτερά της, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί φέτος, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Co.

Ωστόσο, παρόλο που κατανοούν τις δυνατότητες της αγοράς, οι εταιρείες συχνά διστάζουν να επιδιώξουν μια στρατηγική πώλησης στην Κίνα – αποτρέπονται από την πολυπλοκότητα, το κόστος και τις προκλήσεις της αγοράς. Ένας CEO συνόψισε την ανησυχία του με μια φράση σαρκασμού: “Πάρτε με τηλέφωνο όταν η Κίνα σταματήσει να είναι περίεργη.” Με άλλα λόγια, υπάρχουν διαφορές στην Κίνα όσον αφορά τη στρατηγική, το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και την εμπειρογνωμοσύνη σε σύγκριση με την πώληση στην εγχώρια αγορά. Εάν μία εταιρεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις διαφορές, τότε είναι η Κίνα που είναι περίεργη.

Από ορισμένες απόψεις, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κίνα όσο και ευρύτερα στην αγορά. Κάθε αγορά στον κόσμο διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει διαφορετική διάρθρωση κόστους, καμπύλη μάθησης και αναποτελεσματική απόδοση επένδυσης (ROI), καθώς δημιουργείται ένα εμπορικό σήμα.

Και πέρα ​​από τα γενικά διεθνή σημεία, υπάρχουν προκλήσεις για την Κίνα. Όταν πρόκειται για το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας, το “διαφορετικό” είναι πολύ καλύτερη λέξη από ό, τι το “παράξενο”. Οι διαφορές στον πολιτισμό, τη γλώσσα, την αγοραστική δύναμη και τις προτιμήσεις των καταναλωτών σημαίνουν ότι τα διεθνή σήματα πρέπει να μάθουν και να προσαρμοστούν. Και είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.Η εταιρεία ερευνών emarketer παραθέτει τώρα το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας στο 56% του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου. Επομένως, μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από έξι ή δώδεκα μήνες πριν μια μάρκα αποκτήσει σημαντική προσοχή.

Η εκδίκηση της καμπύλης J

Η J-Curve αναπαριστά τα αποτελέσματα που βλέπουμε συχνά με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από νέες κυκλοφορίες προϊόντων έως νέες εισόδους στην αγορά. Όπως και με το γράμμα “J”, η καμπύλη κατεβαίνει πρώτα και στη συνέχεια παίρνει ανοδική πορεία. Με άλλα λόγια, αν επιλέξετε να εισέλθετε σε μια νέα αγορά ή να ξεκινήσετε ένα νέο προϊόν, ίσως χάσετε αρκετά χρήματα. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αποτελεσματικότητα του marketing και οι λειτουργίες σας βελτιώνονται, η επιχείρηση γίνεται κερδοφόρα.

Μπορούμε να αποφύγουμε την καμπύλη J; Σίγουρα. Μπορείτε να αποφύγετε όλους τους κινδύνους και το κόστος χωρίς ποτέ να καινοτομήσετε και να διατηρήσετε όλη τη δραστηριότητά σας στη χώρα σας. Εάν ποτέ δεν πειραματίζετε, εάν δεν ξεκινήσετε ποτέ ένα νέο προϊόν, αν δεν εισέλθετε ποτέ σε μια νέα αγορά, μπορείτε να μην χρειαστείτε την J-Curve.

Εάν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε μια εντολή αξίας 100.000 δολαρίων από μια αλυσίδα καταστημάτων των ΗΠΑ ή 100.000 δολάρια σε πωλήσεις στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, τα μετρητά από τις ΗΠΑ φαίνονται πολύ πιο γλυκά. Έχετε καθορίσει όρους πληρωμής, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσετε σε διαφημίσεις και τα logistics είναι προβλέψιμα.

Αυτό είναι το παράδοξο: σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, οι απολαβές σας θα είναι καλύτερες αν απλά μείνετε στην εγχώρια αγορά σας, αλλά μακροπρόθεσμα, οι αποδόσεις σας θα είναι καλύτερες αν μπείτε στην Κίνα.

Φυσικά, τη στιγμή που θα αρχίσετε να δραστηριοποιείστε στην Κίνα, τα περιθώρια κέρδους σας μειώνονται, οι αποδόσεις σας πέφτουν, το επίπεδο σαφήνειας πέφτει και οι ρυθμοί ανάπτυξης απογοητευτικοί. Δεν νιώθετε περίεργα. Αισθάνεστε ενοχλημένοι.

Έτσι, η Κίνα αντιμετωπίζεται καλύτερα ως μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία. Το βασικό μάθημα της εισόδου στην αγορά της Κίνας: Μην πηγαίνετε στην Κίνα με χρονόμετρο.

Θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθεί η αγορά σας. Θα μπορούσαν να χρειαστούν μερικοί μήνες μόνο για να στρώσει η εταιρεία, να δουλέψει η εφοδιαστική αλυσίδα, να καθορίσετε το βασικό προϊόν και να ανανεώσετε το απόθεμα με τον σωστό ρυθμό.

Η Κίνα είναι ένα ταξίδι. Και δεν είναι για όλους. Αλλά για τις μάρκες που παίρνουν στα σοβαρά την καινοτομία και την ανάπτυξη, είναι καιρός να ξεκινήσουν. Οι περίεργοι, μπορεί να αποδειχθούν, ότι είναι εκείνοι που δεν βγαίνουν από την εγχώρια αγορά τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.