Το Gacha είναι ένα λεωφορείο ρομπότ το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο πλήρως λειτουργικό, ηλεκτρικό, αυτόνομο λεωφορείο για όλες τις καιρικές συνθήκες. Η καθαρή, μινιμαλιστική σχεδίαση είναι έργο της Muji και συνεχίζει το στυλ που συνδέεται με τον ιαπωνικό retailer.
Οι βάσεις, από την άλλη πλευρά, είναι από το φινλανδικό ειδικό αυτόνομων οχημάτων, Sensible 4, ο οποίος έχει παράσχει την τεχνολογία χωρίς οδηγό για να εξασφαλίσει ότι το Gacha είναι ικανό για ακριβή τοποθέτηση και πλοήγηση, καθώς και ανίχνευση εμποδίων. Οι κατασκευαστές λένε ότι αυτό θα επιτρέψει καθαρή, αυτόνομη οδήγηση καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από το περιβάλλον και τις συνθήκες.
Το Gacha έχει μήκος 4,5 μ., πλάτος 2,4 μ., ύψος 2,8 μ. και μπορεί να φιλοξενήσει 10 επιβάτες και υπάρχει χώρος για έξι επιπλέον ενήλικες. Αυτό το ηλεκτρικό αυτόνομο όχημα με τετρακίνηση έχει μέγιστη ταχύτητα 40 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας φθάνει τα 100 χιλιόμετρα και η ασύρματη φόρτιση προσφέρεται ως προαιρετική επιλογή.
Το σχέδιο του Muji επικεντρώνεται γύρω από τους επιβάτες για να προσφέρει ένα ευρύ, άνετο χώρο για ταξίδια. Το κάθισμα ακολουθεί το μαλακό στρογγυλεμένο τετράγωνο σχήμα του λεωφορείου. Ο φιλικός σχεδιασμός παραμένει καθαρός από την τυπική εστίαση του οχήματος στο εμπρός ή το πίσω μέρος. Αντ ‘αυτού μια λυχνία LED φωτός περιτυλίγει ολόκληρο το σώμα του Gacha, προσφέροντας ένα συνδυασμό προβολέων και οθονών επικοινωνίας. Η καμπίνα έχει σχεδιαστεί ως ένα κοινωνικό περιβάλλον, καθώς το Muji θεωρεί ότι οι αυτόνομες έννοιες δημόσιων συγκοινωνιών, όπως το Gacha, έχουν επίσης τη δυνατότητα να φέρνουν κοντά τις απομακρυσμένες κοινότητες σε χώρες όπως η Φινλανδία με τόσο ακραίους χειμώνες.
Επί του παρόντος, η έντονη βροχή, η ομίχλη και το χιόνι μπορούν να εμποδίσουν την αυτόνομη λειτουργία των αυτόνομων οχημάτων, καθώς πολλές από τις υπάρχουσες τεχνολογίες αναπτύσσονται για θερμότερα κλίματα. Ως εκ τούτου, το Sensible 4 έχει δοκιμάσει και επικυρώσει την τεχνολογία του υπό τις σκληρότερες αρκτικές συνθήκες της Λαπωνίας. “Τα αυτόνομα οχήματα δεν μπορούν να γίνουν καθημερινότητά μας, μέχρι να εξασφαλιστεί η τεχνολογία τους να λειτουργούν σε όλα τα κλίματα”, λέει ο Harri Santamala, διευθύνων σύμβουλος της Sensible 4. “Αναπτύσσουμε αυτά τα οχήματα ώστε να μπορούν να γίνουν μέρος της αλυσίδας των καθημερινών μεταφορικών υπηρεσιών”.
Η εταιρεία είναι επιφυλακτική για τους κατάλληλους βιομηχανικούς εταίρους, για OEMs και προμηθευτές που μπορούν να παράγουν τα λεωφορεία καθώς και τους επενδυτές για να επιταχύνουν την ανάπτυξη της εταιρείας. Το Sensible 4 προσφέρει ήδη δωρεάν βόλτες σε όλους τους οδηγούς στο νότιο τμήμα της Φινλανδίας στην πόλη του Espoo, λέγοντας ότι το λογισμικό μπορεί να ενσωματωθεί στις περισσότερες αυτόνομες πλατφόρμες – από μικρά αυτοκίνητα μέχρι λεωφορεία πλήρους μεγέθους.
Το Gacha το παρουσιάστηκε στο Ελσίνκι νωρίτερα αυτό το μήνα. Η πόλη έχει επενδύσει σημαντικά σε ανοιχτές ψηφιακές τεχνολογίες για έξυπνες εξελίξεις στην πόλη και έχει στόχο να δημιουργήσει τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες μεταφορών στον κόσμο. “Το Ελσίνκι ήταν μια από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο για την οδήγηση αυτοκινούμενων λεωφορείων ρομπότ σε δημόσιους δρόμους”, λέει η Marja-Liisa Niinikoski, διευθύνων σύμβουλος του Ελσίνκι Business Hub, ενός οργανισμού περιφερειακής ανάπτυξης που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εισαγωγή του Gacha. Λέει ότι είναι ενθουσιασμένη που τέτοια έργα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακάλυψη των καλύτερων τρόπων εισαγωγής αυτοματοποιημένων οχημάτων στο Ελσίνκι και σε άλλες πόλεις για τη “βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων”.
Μέχρι στιγμής, το έργο έχει διαρκέσει δύο χρόνια για να αναπτυχθεί. Μετά την κυκλοφορία του, για να αποδείξει τις ικανότητες παντώς καιρού του οχήματος, το Gacha θα οδηγεί και θα μεταφέρει επιβάτες σε τρεις πόλεις της Φινλανδίας σε πραγματική κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, οι δύο εταιρείες ολοκληρώνουν τα σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου Gacha το 2020, με τη μεγαλύτερη φιλοδοξία να αναπτύξουν αυτόνομους στόλους λεωφορείων για καθημερινή χρήση και υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών ως το 2021.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.