Οι ερευνητές και οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να κατασκευάσουν μηχανές που μοιάζουν με τους ανθρώπους και λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα. Αυτά τα όνειρα έχουν αποσπάσει πολλούς από εκεί που συμβαίνει η πραγματική πρόοδος: στα συστήματα που ενισχύουν – αντί να αντικαθιστούν – τις ανθρώπινες ικανότητες. Για να επιταχυνθεί η στροφή προς νέους τρόπους σκέψης, οι σχεδιαστές και προγραμματιστές της AI θα μπορούσαν να πάρουν κάποια διδάγματα από τα λάθη των προηγούμενων ερευνητών.
Για παράδειγμα, οι αλχημιστές όπως ο Isaac Newton επιδίωξαν φιλόδοξους στόχους, όπως τη μετατροπή του άνθρακα σε χρυσό, η δημιουργία μιας πανάκειας για να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες και την εύρεση φίλτρων για την αθανασία. Ενώ οι στόχοι αυτοί γοητεύουν, οι “τσαρλατάνοι” που τους επιδιώκουν μπορεί να έχουν εξασφαλίσει “βασιλική” οικονομική στήριξη που θα είχε χρησιμοποιηθεί όμως καλύτερα για την ανάπτυξη σύγχρονης επιστήμης.
Εξίσου αισιόδοξοι, οι αστρολόγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κατανοήσουν την ανθρώπινη προσωπικότητα με βάση τις ημερομηνίες γέννησης και να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα μελετώντας τις θέσεις των αστεριών και των πλανητών. Αυτές οι υποσχέσεις κατά τα τελευταία χίλια χρόνια συχνά έλαβαν “βασιλική” έγκριση, ενδεχομένως επιβραδύνοντας το έργο εκείνων που υιοθετούσαν επιστημονικές μεθόδους που τελικά οδήγησαν στην αστρονομία.
Καθώς η αλχημεία και η αστρολογία εξελίχθηκαν, οι συμμετέχοντες έγιναν περισσότερο στοχαστικοί και οργανωμένοι – κάτι που θα μπορούσε τώρα να ονομαστεί περισσότερο επιστημονικοί – για τις σπουδές τους. Αυτή η μετατόπιση τελικά οδήγησε σε σημαντικά ευρήματα στη χημεία, όπως αυτά του Antoine-Laurent Lavoisier και του Joseph Priestley τον 18ο αιώνα. Στην αστρονομία, ο Johannes Kepler και ο Newton έκαναν σημαντικά ευρήματα τον 17ο και 18ο αιώνα. Μια παρόμοια καμπή έρχεται για τεχνητή νοημοσύνη. Οι τολμηροί καινοτόμοι αφήνουν στην άκρη τα δελεαστικά, αλλά μη πρακτικά όνειρα των ανθρωπομορφικών σχεδίων και της υπερβολικής αυτονομίας. Επικεντρώνονται σε συστήματα που αποκαθιστούν, βασίζονται και επεκτείνουν τον ανθρώπινο έλεγχο και την ευθύνη.
Ενημέρωση των πρώιμων ονείρων της AI
Στη δεκαετία του 1950, οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης επιδίωκαν μεγάλους στόχους όπως η ανθρώπινη υπολογιστική νοημοσύνη και η συνειδητότητα της μηχανής. Ακόμη και τα τελευταία 20 χρόνια, μερικοί ερευνητές εργάστηκαν για τη φαντασία «μοναδικότητας» των μηχανών που είναι ανώτερες από τον άνθρωπο με κάθε τρόπο. Αυτά τα όνειρα κατάφεραν να προσελκύσουν την προσοχή από τους δημοσιογράφους και την οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία. Αλλά, αυτές οι προσδοκίες εξακολουθούν να φαίνονται σαν αντιπαραγωγική ευσεβής σκέψη και επιστημονική φαντασία σε επίπεδο Β.
Ακόμα και το όνειρο της δημιουργίας ενός ρομπότ σε ανθρώπινο σχήμα που θα ενεργεί σαν άνθρωπος, κράτησε περισσότερο από 50 χρόνια. Το Asimo της Honda και ο διαδικτυακός αναγνώστης Ananova έλαβαν μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΕ. Η Sophia της Hanson Robotics έλαβε ακόμη και υπηκοότητα Σαουδικής Αραβίας. Αλλά έχουν μικρό εμπορικό μέλλον.
Αντίθετα, τα προσγειωμένα στην πραγματικότητα σχέδια για αναζήτηση πληροφοριών, ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και εφαρμογές smartphone είναι επικεντρωμένα στον χρήστη και έχουν τεράστια επιτυχία. Υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο οι Amazon, Apple, Facebook, Google και Microsoft είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο – όλοι χρησιμοποιούν πιο λειτουργικούς, αν και λιγότερο γοητευτικούς, τύπους AI.
Τα σημερινά κινητά τηλέφωνα διαθέτουν αναγνώριση ομιλίας, αναγνώριση προσώπου και αυτοματοποιημένη μετάφραση, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι λειτουργίες αυξάνουν τον ανθρώπινο έλεγχο και δίνουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές, χωρίς την εξαπάτηση και τη θεατρικότητα ενός ανθρωποειδούς ρομπότ.
Απόδοση ελέγχου
Οι προσπάθειες που επιδιώκουν προηγμένες μορφές αυτονομίας υπολογιστών είναι επίσης “επικίνδυνες”. Όταν οι προγραμματιστές υποθέτουν ότι τα μηχανήματά τους θα λειτουργήσουν σωστά, συχνά έχουν μικρές διεπαφές που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να πάρουν γρήγορα τον έλεγχο όταν κάτι πάει στραβά.
Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών σχετικά με τη θανατηφόρα συντριβή του Tesla τον Μάιο του 2016 κάλεσε τα αυτοματοποιημένα συστήματα να τηρούν λεπτομερή αρχεία που θα επέτρεπαν στους ερευνητές να αναλύουν τις αποτυχίες. Αυτές οι ιδέες θα οδηγούσαν σε ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά σχέδια. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Κατά τη συντριβή του 2018 στο Boeing 737 Max της Lion Air, μια βλάβη του αισθητήρα προκάλεσε τον νέο αυτόματο πιλότο να κατευθύνει το αεροπλάνο προς τα κάτω. Οι πιλότοι δεν κατάφεραν να καταλάβουν πώς να παρακάμψουν αυτά τα αυτόματα χειριστήρια για να κρατήσουν το αεροπλάνο στον αέρα. Παρόμοια προβλήματα αποτέλεσαν παράγοντες στη χρηματιστηριακή αγορά “flash crashes”, όπως το γεγονός του 2010, στο οποίο εξαφανίστηκαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 36 λεπτά. Και κακώς σχεδιασμένες ιατρικές συσκευές έχουν παραδώσει θανάσιμες δόσεις φαρμάκων.
Να βρεθούν λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο
Η επιτυχής αυτοματοποίηση είναι παντού τριγύρω: Οι εφαρμογές πλοήγησης δίνουν στους οδηγούς έλεγχο με την εμφάνιση των χρόνων για εναλλακτικές διαδρομές. Οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου παρουσιάζουν επιλογές αγοραστών, σχόλια πελατών και σαφή τιμολόγηση, ώστε να μπορούν να βρουν και να παραγγείλουν τα αγαθά που χρειάζονται. Οι ανελκυστήρες, τα πλυντήρια ρούχων και τα περίπτερα check-in των αεροπορικών εταιρειών έχουν επίσης σημαντικούς ελέγχους που επιτρέπουν στους χρήστες να πάρουν αυτό που χρειάζονται γρήγορα και αξιόπιστα. Όταν οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές βοηθούν τους φωτογράφους να βγάλουν σωστά εστιασμένες και εκτεθειμένες φωτογραφίες, οι χρήστες έχουν την αίσθηση της γνώσης και της ολοκλήρωσης για τη σύνθεση της εικόνας, ακόμα και όταν λαμβάνουν βοήθεια για τη βελτιστοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών.
Χωρίς να είναι ανθρώπινες ή πλήρως ανεξάρτητες, αυτές και χιλιάδες εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους με αυτοπεποίθηση και μερικές φορές ακόμη και υπερηφάνεια.
Μια νέα έκθεση από μια κορυφαία επαγγελματική ομάδα μηχανικών ζητά από τους τεχνολόγους να αγνοήσουν τις δελεαστικές φαντασιώσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση, οι προγραμματιστές πρέπει να επικεντρωθούν σε τεχνολογίες που υποστηρίζουν την ανθρώπινη απόδοση και είναι πιο άμεσα χρήσιμες.
Σε έναν ακμάζοντα κόσμο με βελτιωμένο αυτοματισμό, οι σαφείς και βολικές διασυνδέσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ελέγξουν την αυτοματοποίηση για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ευθύνη των ανθρώπων. Τα πιο επιτυχημένα μηχανήματα θα μπορούσαν να είναι ισχυρά εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν ολοένα και πιο πλούσια καθήκοντα με εμπιστοσύνη, όπως να βοηθήσουν τους αρχιτέκτονες να βρουν καινοτόμους τρόπους σχεδιασμού ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και να παρέχουν στους δημοσιογράφους εργαλεία για να αναλύσουν βαθύτερα τα δεδομένα για την ανίχνευση απάτης και διαφθοράς. Άλλα μηχανήματα θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν – να μην συμβάλλουν σε – προβλήματα όπως οι μη ασφαλείς ιατρικές συνθήκες και μεροληψία στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων. Ίσως θα μπορούσαν ακόμη και να συμβουλεύουν τους υπεύθυνους για τους τρόπους να διορθώσουν τα πράγματα.
Οι άνθρωποι επιτυγχάνουν την οικοδόμηση εργαλείων που διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία σε ακόμα πιο καινοτόμους τρόπους από τους σχεδιαστές τους. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε περισσότερους ανθρώπους να είναι περισσότερο δημιουργικοί περισσότερο χρόνο, με τη μετατόπιση από τη φάση της αλχημείας και της αστρολογίας, στην έρευνα της AI.
Οι σχεδιαστές τεχνολογίας που εκτιμούν και ενισχύουν τις βασικές πτυχές της ανθρωπότητας είναι πιθανόν να εφεύρουν την επόμενη γενιά ισχυρών εργαλείων. Αυτοί οι σχεδιαστές θα μετατοπιστούν από την προσπάθεια να αντικαταστήσουν ή να προσομοιώσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά με μηχανές στην οικοδόμηση άκρως επιτυχημένων εφαρμογών που οι άνθρωποι αγαπούν να χρησιμοποιούν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.