Μέχρι το 2022 η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων-second hand προβλέπεται να φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά πολυτελείας, η οποία αναμένεται να φθάσει τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της ανάπτυξης είναι η μεταχειρισμένη μόδα: τα αγαπημένα ενδύματα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ που πωλούνται από τα εκπτωτικά καταστήματα, τα καταστήματα για φιλανθρωπία και τις αγορές-“παζάρια”. Πιο πρόσφατα, η διαδικτυακή κίνηση έχει οδηγήσει την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα με ειδικούς ιστότοπους, για παράδειγμα eBay, και εφαρμογές smartphone, όπως η πολύ επιτυχημένη του Depop, συμβάλλοντας στην ψηφιοποίηση αυτού του κλάδου.
Οι προοπτικές για τον τομέα αυτό είναι πολύ θετικές: η ThredUp, μια δικτυακή τοποθεσία για τη μεταπώληση μόδας γυναικών και παιδιών, προβλέπει ότι μέχρι το 2027 οι ντουλάπες των καταναλωτών θα αποτελούνται από μεταχειρισμένα αντικείμενα 11% – διπλάσια από αυτά του 2017.
Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης υποστηρίζεται από τις συνεχιζόμενες τάσεις αειφορίας στο λιανικό εμπόριο. Η μόδα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο, μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μόδας γίνονται όλο και πιο εμφανείς, οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να αγοράσουν ρούχα που θεωρούν πιο βιώσιμα. Οι δαπάνες των καταναλωτών μετατοπίζονται από τους retailers ταχείας μόδας και τους εμπόρους λιανικής πώλησης με έκπτωση, προς τις επιχειρήσεις μόδας και τις ιστοσελίδες με second hand ρούχα. Με τους νεότερους καταναλωτές, αυτό είναι πιο έντονο: το 77% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών δηλώνουν ότι προτιμούν να αγοράζουν ρούχα από εμπορικά σήματα που το συνειδητοποιούν. Το 40% αυτής της ηλικιακής ομάδας ενεργά αγοράζουν μεταχειρισμένα.
Η μεταπώληση σπάνιων και ιδιαίτερα επιθυμητών προϊόντων οδηγεί επίσης στην ανάπτυξη. Ιστοσελίδες όπως η Grailed και η Vestiaire εστιάζουν σχετικά με τις πωλήσεις προιόντων από καταναλωτές προς καταναλωτές από εξαιρετικά δημοφιλή εμπορικά σήματα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μιας πολύ δυναμικής αγοράς. Η Grailed διαθέτει αποθέματα υψηλής αξίας αντικείμενα από σχεδιαστές όπως A.P.C, Supreme και Comme des Garçons, με τις τιμές να είναι πολύ ελκυστικές. Η αγορά βασίζεται στην προτίμηση των καταναλωτών για μοναδικά είδη ρουχισμού, πολλά από τα οποία προέρχονατι από οίκους μόδας υψηλής ποιότητας.
Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν μεταχειρισμένα αντικείμενα για ένα κλάσμα του κόστους ολοκαίνουργιου ενδύματος. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, αυτό γίνεται πιο σημαντικό. Το μεταχειρισμένο λιανικό εμπόριο επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές της μόδας να αλληλεπιδρούν με τα νέα στυλ και προϊόντα χωρίς να χρειαστούν να πληρώσουν πολλά χρήματα σε ένα αντικείμενο που μπορεί να μην ταιριάζει στο προσεκτικά σχεδιασμένο στυλ τους.
Στο τέλος της αγοράς, το Depop διευκολύνει επίσης τις επιχειρήσεις C2C. Με μια έξυπνη εφαρμογή και εμπειρία στο δικτυακό τόπο και με έμφαση στην εύρεση ευκαιριών για τους χρήστες της, η Depop έχει εξελίξει τα γούστα της γενιάς της χιλιετίας. Το 2018, η Depop συνέλεξε επενδύσεις ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και είχε πωλήσεις 6,9 εκατομμύρια δολάρια. Ένα κλειδί για τους καταναλωτές είναι η δυνατότητα να πουλήσουν τα παλιά ρούχα σας ή τα vintage μπουφάν των γονιών τους καθώς και να αγοράσουν ρούχα μέσω της εφαρμογής. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί χρήστες που έχουν κατασκευάσει μικρές αυτοκρατορίες μεταπώλησης χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την εφαρμογή. αγοράζοντας αντικείμενα από τα καταστήματα με μεταχειρισμένα και τα πουλάνε μέσω του Depop για ένα καλό κέρδος.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι παραδοσιακοί retailers αξιολογούν και υιοθετούν αυτή την τάση. Ο γίγαντας της μόδας ASOS λειτουργεί το ASOS Marketplace – ένας κόμβο για τη vintage και τη “χρησιμοποιημένη” μόδα – και το Farfetch έχει ένα “vintage” τμήμα στην ιστοσελίδας του.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.