21 Δεκ 2024
READING

Αυτοί οι 4 επιχειρηματίες έσπασαν όλους τους κανόνες και πέτυχαν

7 MIN READ

Αυτοί οι 4 επιχειρηματίες έσπασαν όλους τους κανόνες και πέτυχαν

Αυτοί οι 4 επιχειρηματίες έσπασαν όλους τους κανόνες και πέτυχαν

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που επικρατεί στο διαδίκτυο: “Μάθετε τους κανόνες σαν επαγγελματίας, ώστε να μπορείτε να τους σπάσετε σαν καλλιτέχνης”. Το είπε ο Pablo Picasso; Ο Δαλάι Λάμα; Ο Alexander McQueen? Όλοι έχουν αναφερθεί ως πηγή, αλλά οποιαδήποτε κι αν είναι η προέλευσή του, δεν έχει σημασία. Επιβιώνει στο χρόνο επειδή είναι αλήθεια.

Οι επιχειρηματίες σπάνε κι αυτοί κανόνες, αλλά οι πιο έξυπνοι από αυτούς ξέρουν ότι δεν κάνεις σαματά γιατί έτσι πρέπει. Δεν παραβιάζεις κανόνες για διασκέδαση. Παραβλέπουν τους κανόνες όταν καταλαβαίνουν τα συστήματα που δημιούργησαν αυτούς τους κανόνες  και στη συνέχεια, με προσεκτική σκέψη και αποφασιστικότητα, μπορούν να δούν αν αυτό το σύστημα  αλλάζει κατά τη θέλησή τους. Έμαθαν τους κανόνες. Ξέρουν τι κάνουνε. Και γι ‘αυτό, όταν η ώρα είναι σωστή, δεν τους ακολουθούν.

Εδώ, θα δούμε 4 επιχειρηματίες που μας λένε πώς έχτισαν τις επιχειρήσεις τους, καταργώντας τους παλιούς τρόπους. Μάθετε από αυτούς και στη συνέχεια, όταν  το θεωρείτε κατάλληλο, κάντε κάτι εντελώς διαφορετικό.
Chris Stang

Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: The Infatuation
Κανόνας που έσπασε: Ακολουθήστε ό, τι και ο κλάδος σας

Το 2014, όταν οι περισσότεροι ψηφιακοί εκδότες γνώριζαν μόνο έναν τρόπο να χτίσουν ένα κοινό, ο Chris Stang και ο συνιδρυτής του, Andrew Steinthal, επέλεξαν ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι: άρχισαν να στέλνουν μηνύματα κειμένου.

Οι τύποι είχαν εγκαταλείψει το marketing της βιομηχανίας μουσικής και τις υπηρεσίες PR για να ξεκινήσουν έναν ψηφιακό οδηγό εστιατορίων που ονομάζεται The Infatuation. Το συμβατικό playbook περιεχομένου την εποχή εκείνη ζητούσε την οικοδόμηση ενός μεγάλου ακροατηρίου Facebook, και έπειτα το πλημμύριζε με περιεχόμενο. Το Facebook, εξάλλου, οδηγούσε την κυκλοφορία των περισσότερων ιστότοπων περιεχομένου. “Αυτό φαινόταν να είναι ένας πολύ κακός τρόπος να δημιουργηθεί μια πηγή κοινού”, λέει ο Stang. Οι τύποι δεν ήθελαν να δώσουν στο Facebook τόσο μεγάλο έλεγχο στο κοινό τους και ανησυχούν ότι δεν θα μάθουν πολλά για τους χρήστες τους βάσει αυτών των κλικ.

Τι έκαναν αντ ‘αυτού; Τελικά, ξεκίνησαν ένα προϊόν που ονομάζεται Text Rex. Οι χρήστες θα μπορούσαν να στείλουν σε έναν αριθμό μια ερώτηση εστιατορίου (“Πού μπορώ να πάω τη γυναίκα μου για ιταλικό στο East Village;”) και ένας υπάλληλος της Infatuation θα απαντούσε με μια σύσταση. Οι ερωτήσεις των χρηστών αποδείχθηκαν ανεκτίμητες πληροφορίες. Πλέον το The Infatuation ήξερε ακριβώς τι ήθελαν οι άνθρωποι και μπορούσαν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που να τους ταιριάζει.

“Μας έκανε πολύ καλό να εξυπηρετούμε την κοινότητα με συστάσεις και μας βοήθησε να βρούμε πολύ υψηλότερα αποτελέσματα αναζήτησης”, λέει ο Stang. Σήμερα, η αλλαγή αλγορίθμου του Facebook έχει πλήξει την κυκλοφορία όλων των εκδοτών και λιγότερο από το 4% της κυκλοφορίας του The Infatuation προέρχεται από το Facebook – αλλά το εμπορικό σήμα έχει επεκταθεί σε 35 πόλεις και αγόρασε το Zagat, “Το Facebook μπορεί να αλλάξει τον αλγόριθμό του όσο θέλει”, λέει ο Stang. «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι κάνουμε»

Jenny Fleiss

Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Jetblack (και προηγουμένως,     συνιδρυτής, Rent the Runway)
Κανόνας που έσπασε: Να έχετε ένα λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο

Όταν οι συνιδρυτές Jenn Hyman και Jenny Fleiss ξεκίνησαν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το Rent the Runway το 2009, θα είχαν τρομάξει κάθε καθηγητή MBA, επειδή δεν είχαν ένα επίσημο επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν υπάρχει πρόβλημα: Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία ενοικίασης ενδυμάτων έχει συλλέξει περισσότερα από 210 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Η επιτυχία αυτή ώθησε τη Fleiss να ακολουθήσει μια παρόμοια ελεύθερη προσέγγιση στο επόμενο εγχείρημα της, το Jetblack, μια υπηρεσία κινητών ψηφιακών αγορών που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο στο Store No 8, το βραχίονα επώασης της Walmart. Ο προγραμματισμός είναι υπερτιμημένος, εξηγεί η Fleiss.

Τι συμβαίνει με τη σύνταξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής;

Το λάθος ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι ότι μπορεί να σας κάνει λιγότερο ευκίνητο. Δεν πρόκειται να έχετε τα πάντα διαχωρισμένα από την πρώτη μέρα και ίσως να είστε λιγότερο πρόθυμοι να πειράξετε ή να αλλάξετε πτυχές της επιχείρησής σας, επειδή έχετε ήδη κλειδώσει στο μοντέλο σας.

Πώς συγκεντρώνετε χρήματα χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο;

Όταν η Jenn και εγώ ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για το Rent the Runway, αγοράσαμε μερικά φορέματα και ξεκινήσαμε ένα pop-up όπου θα μπορούσαμε να συλλέξουμε δεδομένα και να πάρουμε συνεντεύξεις με βίντεο. Η πρώτη γυναίκα που περπάτησε με ένα χρυσό φόρεμα, στριφογυρίστηκε και είπε: “Δείχνω hot” .Αυτό είναι το πιο ισχυρό κομμάτι της επιχείρησής μας και με το βίντεο μπορούσαμε να το δείξουμε με τρόπους που διαφορετικά δεν θα γινόταν. Δεύτερον, η συλλογή δεδομένων ήταν μια απόδειξη για τη φασαρία μας. Αυτό ήταν αλλαγή του παιχνιδιού στην ικανότητά μας να χρηματοδοτοδοτηθούμε.

Πώς εξηγούσατε το μοντέλο κέρδους;

Έχω δει σχέδια που είναι 60 ή 80 σελίδες. Είχαμε ένα ελαφρύ διάγραμμα σε PowerPoint με περίπου 15 διαφάνειες. Είχε το προκαταρκτικό οικονομικό μας μοντέλο, την οικονομία μονάδων και μερικά άλλα πράγματα. Αλλά τα επεξεργαζόμασταν επί τόπου. Ήταν μια ζωντανή διαδικασία.

Η στρατηγική σας άλλαξε με το Jetblack;

Όχι πολύ. Αρχίσαμε να μιλάμε στους καταναλωτές. Ακόμα δεν υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο.

Ajeet Singh

Συνιδρυτής: ThoughtSpot
Κανόνας που έσπασε: Με δύο ιδρυτές είναι εταιρεία, με τρεις είναι πλήθος

Ο Ajeet Singh και ο συνιδρυτής του, Amit Prakash, αρνήθηκαν να αρκεστούν στους μηχανικούς μεσαίου επιπέδου. Για να δημιουργήσουν το ThoughtSpot, μια φιλόδοξη πλατφόρμα ανάλυσης με τεχνολογία AI με δυνατότητα αναζήτησης που βασίζεται στην Google, θα χρειαζόταν ταλέντα από βιομηχανίες σε διάφορους τομείς. Το υπόβαθρο του Singh ήταν να ξεκινήσει το επιχειρησιακό λογισμικό και ο Prakash ήταν ειδικός της εκμάθησης μηχανών. Επιπλέον, χρειάστηκαν κορυφαία μυαλά στην υποδομή αναζήτησης, τη διαχείριση συμπλέγματος, την επιχειρηματική ευφυΐα και πολλά άλλα. “Όλο το θέμα ήταν η πρόσληψη των καλύτερων ανθρώπων στον κόσμο”, λέει ο Singh.

Το πρόβλημα; "Αυτοί είναι άνθρωποι που κοστίζουν στις εταιρείες τους 1 έως 2  εκατομμύρια δολάρια ετησίως", λέει. Για να βοηθήσουν τα κορυφαία ταλέντα να ενταχθούν στο νέο, ακόμη μη αποδεδειγμένο εγχείρημα, οι Singh και Prakash    προσέφεραν την ιδιοκτησία της εταιρείας και τον τίτλο του συνιδιοκτήτη. Πάνω  από έξι μήνες το 2012, ο Singh πήρε συνέντευξη από 50 έως 60 άτομα και      προσέλαβε πέντε από αυτούς, οπότε μόλις τελείωσε, είχε συγκεντρώσει μια ομάδα επτά συνεργατών.

Το ThoughtSpot αξίζει σήμερα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. “Μια μεγάλη ομάδα συνιδρυτών μπορεί να είναι ένα πρόβλημα”, λέει ο Singh. “Αλλά ξέρουμε πότε να εμπλακούμε ο ένας με τον άλλο, και όταν διαφωνούμε, το κάνουμε με σεβασμό”.

Charlotte Cho

Συνιδρυτής: Soko Glam και Then I Met You
Κανόνας που έσπασε: Επωφεληθείτε από την κοινότητά σας για πωλήσεις

Η Charlotte Cho θεωρείται η πρώτη στα προϊόντα ομορφιάς της Κορέας, κάτι που είναι πολύτιμο. Η βιομηχανία είναι τεράστια και η εταιρεία της, η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου Soko Glam και το σχετικό blog της, The Klog, βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να φτάσει τα έσοδα της τάξεως των 100 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Εν ολίγοις, η Cho και η εταιρεία της είναι το hit την κορεατικής αγοράς ειδών ομορφιάς.

Αλλά το 2018, όταν η Cho ξεκίνησε τη δική της σειρά περιποίησης της επιδερμίδας, που ονομάζεται Then I Met You, είχε έναν κανόνα: Δεν θα πωλούνταν στο Soko Glam. Δηλαδή, δεν θα χρησιμοποιήσει την τεράστια πλατφόρμα πωλήσεων που δημιούργησε για να υποστηρίξει τη νέα της εταιρεία. Πολλοί άνθρωποι της είπαν ότι ήταν τρελή, αλλά πίστευε σε μια ιδέα μεγαλύτερη από τις πωλήσεις: την αυθεντικότητα. Η γραμμή φροντίδας δέρματος δεν είναι τεχνικά ένα κορεατικό προϊόν ομορφιάς (η εταιρεία έχει έδρα τις Η.Π.Α.) και δεν θέλησε το κοινό της Soko Glam να αισθανθεί εξαπατημένο. “Η Then I Met You βασίζεται στην κορεατική έννοια του jeong, η οποία είναι μια βαθιά, συναισθηματική σχέση που σχηματίζεται με την πάροδο του χρόνου”, λέει η Cho. “Είναι συναισθηματικό. Θέλω να ζει η μάρκα μόνη της και να βρει την κοινότητά της, αντί να χαθεί στο Soko Glam. ”

Αντ 'αυτού, άνοιξε ένα μονοπάτι για το νέο της σήμα. Έχει αξιοποιήσει τις     υπάρχουσες σχέσεις με τους influencers, πράγμα που βοήθησε στη συνέχεια το  Then I Met You συγκεντρώνοντας περισσότερους από 10.000 οπαδούς στο        Instagram πριν ξεκινήσει ακόμα. Όταν έκανε το ντεμπούτο, οι πωλήσεις ήταν    ζωηρές και μέσα σε 24 ώρες, πολλοί έμποροι λιανικής προσέγγισαν την Cho για  διανομή. Τους απέρριψε. "Ξεκινάμε μια συνομιλία με τον πελάτη μας", λέει.     «Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στον έλεγχο αυτής της συνομιλίας».
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.