Ακόμη και στην εποχή των smartphones, το καλό παλιό Lego ακμάζει. Τα τουβλάκια έχουν πουλήσει ταινίες και βιντεοπαιχνίδια, ενώ οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια έχουν πουλήσει περισσότερα τουβλάκια. Η αγαπημένη Δανική εταιρεία παιχνιδιών πραγματοποίησε τα πρώτα δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2006 και, μέχρι το 2016, είχε ήδη καταφέρει να αυξήσει τα ετήσια έσοδα σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Lego φάνηκε να έχει καταλάβει ολόκληρη την ψηφιακή εποχή, ανακηρύσσοντας την στην “Apple των παιχνιδιών” το 2015.
Και στη συνέχεια, το 2017, η Lego ανακοίνωσε μια πτώση των εσόδων κατά 8% – την πρώτη βουτιά της σε 13 χρόνια – και απέλυσε 1.400 ανθρώπους. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει “γρήγορη λύση” και η εταιρεία δεν θα επιστρέψει σε μια εποχή ανάπτυξης σύντομα.
Σε αυτή την αβέβαιη εποχή για τη Lego, η εταιρεία αναγγέλλει την πρώτη της προσπάθεια εισόδου στην ενισχυμένη πραγματικότητα με μια νέα γραμμή που ονομάζεται Lego Hidden Side.
Ενάμιση χρόνο στην παραγωγή, το Lego Hidden Side συνδυάζει ένα φυσικό σύνολο από τουβλάκια με μια εφαρμογή smartphone. Το σετ με τα τουβλάκια ξεκινά από $ 20 και δουλεύει κανονικά και ανεξάρτητα από την εφαρμογή. Παρουσιάζοντας σκηνές σε μια μικρή, στοιχειωμένη πόλη, αφήνει τα παιδιά να χτίσουν μοντέλα όπως ένα νεκροταφείο, σχολείο ή λεωφορείο. Κάθε σετ είναι κατασκευασμένο για να μετασχηματίζεται με μια “κρυμμένη πλευρά”. Στην περίπτωση του σχολείου, αναποδογυρίζοντας μερικά κομμάτια στο μοντέλο, αποκαλύπτονται τρομακτικά μάτια και νύχια.
Μπορείτε σίγουρα να παίξετε με τα εξαρτήματα Hidden Side μόνοι σας, αλλά αυτό δεν είναι το σχέδιο της Lego. Σας καλεί επίσης να κατεβάσετε μια συνοδευτική δωρεάν εφαρμογή για το iPhone ή το Android κινητό σας. Στοχεύοντας με το τηλέφωνό σας σε ένα μοντέλο, η κάμερα το ανιχνεύει μέσω αναγνώρισης σχήματος. Το κιτ ενισχύεται οπτικά στην οθόνη, σαν ένα φίλτρο Snapchat, με ψηφιακό σκηνικό και κινούμενα σχέδια.
“Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά παίζουν όλο και περισσότερο ψηφιακά,” λέει ο Murray Andrews, ο senior lead της Lego Hidden Side. “Αυτό που είναι το κλειδί για εμάς είναι πώς μπορούμε να πάρουμε το βασικό σκελετό των Lego και να τον αξιοποιήσουμε και να τον ενισχύσουμε”.
Εδώ είναι όπου τα πράγματα περιπλέκονται. Η εφαρμογή , εκτός των άλλων, περιέχει ένα παιχνίδι κυνηγιού φαντασμάτων. Η ιδέα είναι ότι παίζετε με το μοντέλο με το ένα χέρι ενώ κρατάτε το τηλέφωνο και κυνηγάτε φαντάσματα στην οθόνη με το άλλο. Είναι κυριολεκτικά σχεδιασμένο ώστε τα παιδιά να έχουν ένα χέρι στον φυσικό κόσμο και ένα στο ψηφιακό. Αυτό σημαίνει ότι οι των σχεδιαστές μοντέλων Lego έπρεπε πραγματικά να κατασκευάσουν τα σχέδιά τους ώστε να δουλεύουν με το ένα χέρι.
Η εφαρμογή ενσωματώνει πολλά από τα κακά κλισέ των κακών κινητών παιχνιδιών – το είδος των παιχνιδιών χωρίς νόημα που κάνει πολλούς γονείς να φοβούνται οθόνες. Κοιτάζοντας και προωθώντας το μοντέλο, μερικές φορές ανακαλύπτετε φαντάσματα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να παγιδευτούν 100 διαφορετικά φαντάσματα, στοχεύοντας σε ένα δίχτυ για να πέσουν σε μια παγίδα. Κατά μήκος του δρόμου, βρίσκετε κλειδιά από σκελετούς και συλλέγετε νομίσματα για να αναβαθμίσετε τον δικό σας εξοπλισμό.
“Το νόμισμα χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και για την καταπολέμηση των σκληρότερων φαντασμάτων”, εξηγεί ο Andrews. Εν τω μεταξύ, ένα χρονόμετρο τρέχει στο κάτω μέρος για να δώσει σε όλους μια αίσθηση του επείγοντος.
Η παρακολούθηση αυτής της σκηνής είναι μια βαθιά θλιβερή εμπειρία. Εμπεριέχει κάθε τρόπαιο ανόητου, εθιστικού σχεδιασμού παιχνιδιών, αλλά πολύ λίγα από το δημιουργικό παιχνίδι που κάνει τα αληθινά Lego τόσο διασκεδαστικά. Ναι, υπάρχουν κάποιες έξυπνες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του φυσικού μοντέλου και της οθόνης – είναι τέλειο ότι μπορείτε να τοποθετήσετε μια μικρή φιγούρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σετ και η οθόνη το αναγνωρίζει, ίσως εξορκίζοντας και το φάντασμα που είναι παγιδευμένο μέσα. Αλλά τα ενδιαφέροντα AR στοιχεία δεν είναι πολλά. Και μια μάρκα σαν τη Lego είναι σπάνια.
Φυσικά, η Lego δεν δημιούργησε το Hidden Side χωρίς σκοπό. Το υλικό και το λογισμικό αναπτύσσεται προσεκτικά και μοιράστηκε σε 1.400 οικογένειες σε τρεις χώρες που προσφέρουν feedback, καθώς η Lego ετοιμάζει το προϊόν για κυκλοφορία στα τέλη του καλοκαιριού του 2019. Η ιδέα μοιάζει να είναι τόσο εστιασμένη στις δοκιμές για τη Lego που φαίνεται ότι πρέπει να πετύχει.
Και ίσως να το κάνει. Αλλά η πραγματική μαγεία των Lego συμβαίνει σε αυτό το χάσμα μεταξύ του φυσικού προϊόντος και του μυαλού – ένα χάσμα όπου ζει η φαντασία, μετατρέποντας τις πλαστικές μινιατούρες σε ήρωες και τα στοιβαγμένα τούβλα σε επιβλητικά αριστουργήματα. Με το Hidden Side, όσο προσεκτικά και να έχει σχεδιαστεί, η Lego έχει γεμίσει αυτό το χάσμα με μια οθόνη. Και δεδομένου ότι οι δυνατότητες ενός σετ Lego ήταν ατελείωτες, τώρα η αφήγηση είναι καθαρός καταναλωτισμός – συλλέξτε όλα αυτά τα άχρηστα αντικείμενα με στόχο να συλλέξετε ακόμα περισσότερα.
Ακούγεται παράξενο, αλλά πολλοί ψυχολόγοι υπογραμμίζουν την αξία του παιχνιδιού και του ανοιχτού ελεύθερου παιχνιδιού στην παιδική ανάπτυξη. Παιχνίδια όπως τα Lego, τα σετ τρένων και οι κούκλες αποτελούν βασικά συστατικά για την εξέλιξη του νου και της προσωπικότητας για διάφορους λόγους, από το πώς βοηθούν στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, στο πώς μας διδάσκουν να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε με τους άλλους.
Γιατί αυτό το παιχνίδι που δημιούργησε η Lego δε μοιάζει με παιχνίδι; Δεν μπορούμε παρά να επικεντρωθούμε στον πεντάλογο του “παιχνιδιού” που δημοσίευσε ο Peter Grey, καθηγητής έρευνας στο Boston College.
1. Το παιχνίδι είναι αυτο-επιλεγμένο και αυτο-κατευθυνόμενο.
2. Το παιχνίδι είναι δραστηριότητα στην οποία τα μέσα είναι πιο εκτιμημένα από τα αποτελέσματα.
3. Το παιχνίδι έχει δομή ή κανόνες που δεν υπαγορεύονται από φυσική αναγκαιότητα αλλά προέρχονται από το μυαλό των παικτών.
4. Το παιχνίδι είναι φανταστικό, μη-κυριολεκτικό, διανοητικά απομακρυσμένο με κάποιο τρόπο από την “πραγματική” ή τη “σοβαρή” ζωή.
5. Το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα ενεργό, αγρυπνισμένο, αλλά μη-αγχωτικό πλαίσιο μυαλού.
Δεν είναι βέβαιο αν το Lego Hidden Side, που παίζεται μέσω της οθόνης, καλύπτει έστω ένα από αυτά τα κριτήρια, πόσο μάλλον και τα πέντε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.