Η Samsung ξεκίνησε μια νέα καμπάνια αυτή την εβδομάδα που ονομάζεται “The Future”, και φυσικά μας δίνει μια ματιά σε όλα τα εκπληκτικά cool tech παιχνίδια που θα έχουμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ένα μικρό κορίτσι παρακολουθεί σκίτσα στα γιγαντιαία παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή του σπιτιού. Το Report-Minority συναντά το Top Model, καθώς ένας σχεδιαστής χρησιμοποιεί τρεις γιγαντιαίους καθρέπτες για να δημιουργήσει την επόμενη συλλογή του. Ένας καλλιτέχνης τατουάζ ελέγχει απομακρυσμένα με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα. Ένα ζευγάρι μοιράζεται τη μαγεία ενός υπερήχου του μωρού τους στο σπίτι. Πλήθη ανθρώπων συρρέουν σε μια πλατεία ως μέρος ενός μαζικού παιχνιδιού πολλών παικτών AR. Αυτό είναι ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Τουλάχιστον, το μέλλον σύμφωνα με τη διαφήμιση της Samsung. Αλλά ενώ είναι αρχικά αρκετά cool – ποιός δεν θα ήθελε να παρακολουθεί τηλεόραση σε γιγαντιαία παράθυρα ενός σπιτιού; Αλλά τι συμβαίνει αν αυτό δεν συμβεί; Πώς θα αισθάνονται οι χρήστες της Samsung που βίωσαν με έκπληξη μια νεκρή ζώνη στην οθόνη αφής του S9;
Η γραμμή που περνάει η Samsung με μια διαφήμιση όπως αυτή μπερδεύεται επισφαλώς μεταξύ έμπνευσης και απογοήτευσης. Και σε μια εποχή που, ειλικρινά, τίποτα δεν εκπλήσσει τους περισσότερους από εμάς πια, είναι μια γραμμή που δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς.
Τα σήματα προβλέπουν το μέλλον εδώ και αιώνες. Το πιο διάσημο, το 1993, όταν η καμπάνια της AT & T “You Will” παρουσίασε μερικές από τις πρώτες εικόνες των tablet, των smartwatches, του GPS, της διασκέδασης on-demand και υπό την αφήγηση των απαλών αποχρώσεων της φωνής του Tom Selleck.
Φυσικά αυτό ήταν προ-διαδίκτυου για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Οι χρυσές ημέρες των πραγματικών τηλεφωνικών κλήσεων, των διαφημίσεων που δεν μπορούν να αποφευχθούν, και της Jerry Seinfeld στο ψηλόμεσο τζιν της. Ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Robert Downey Jr. ως υπερήρωα, πόσο μάλλον πώς η βιομηχανία των πληροφοριών θα διαμορφώσει την κοινωνία μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Τότε ήταν που εταιρείες όπως η AT & T και η Apple μπορούσαν να μας εκπλήξουν και να μας ενθουσιάσουν με τα οράματά τους για το μέλλον, επειδή απλά δεν ξέραμε τίποτα πιο εξελιγμένο. Ακόμα και η ταινία “The Net” με την Sandra Bullock που βγήκε το 1995, τρέλανε όλον τον κόσμο.
Πίσω στον 21ο αιώνα, τα πιο ποπ πολιτιστικά οράματα του μελλοντικού κόσμου, βρίσκονται κάπου στο φάσμα μεταξύ των επεισοδίων της σειράς Black Mirror και της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής. Τι θα μπορούσε ένα brand να προβλέψει που θα μπορούσε να μας εκπλήξει σε αυτό το σημείο; Πίσω στο 2016, η Boeing προσπάθησε με κάποιο ελαφρύ ταξίδι στο διάστημα και τον αποικισμό του Άρη, αλλά αυτό δεν ήταν πέρα από τη φαντασία μας. Το μόνο πράγμα που πέτυχε η Samsung αυτή την εβδομάδα είναι η απογοήτευση. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στην Psychological Review διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν θέλουν να γνωρίζουν το μέλλον. Έτσι, κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα ρομπότ που κάνει τατουάζ σε πέντε χρόνια από τώρα. Θέλουμε να ξέρουμε τι μπορεί να κάνει μια εταιρεία για μας, τώρα.
Καθώς ο διαφημιστικός φουτουρισμός προχωράει, οι καλύτερες εκδοχές του είναι συχνά εκείνες που προκαλούν τη διασκέδαση. Όταν πρόκειται για πιο σοβαρές λήψεις, το μόνο μέλλον που θέλουμε να βλέπουμε από ένα εμπορικό σήμα είναι εκείνο στο οποίο η τεχνολογία είναι cool, σίγουρα, αλλά ακόμη πιο cool είναι εκείνη η τεχνολογία όπου η προσωπική μας πληροφορία είναι ασφαλής, η δημοκρατία δεν πολιορκείται με συστηματική παραπληροφόρηση, οι εργαζόμενοι που κατασκευάζουν τα προϊόντα μας πληρώνονται επαρκώς και οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι βιώσιμες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες. Αυτό είναι πιο εντυπωσιακό από το να παρακολουθούμε κινούμενα σχέδια σε ένα παράθυρο του σπιτιού μας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.