26 Απρ 2025
READING

Τα κρασιά ενός από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα που ταξιδεύουν σε 27 χώρες

3 MIN READ

Τα κρασιά ενός από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα που ταξιδεύουν σε 27 χώρες

Τα κρασιά ενός από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα που ταξιδεύουν σε 27 χώρες

Η σπουδαία οινική κληρονομιά που έχει η Σάμος από τα αρχαία χρόνια δεν αποδυναμώθηκε στο πέρασμα των ετών, αντιθέτως διατηρήθηκε αναλλοίωτη και σήμερα ο Συνεταιρισμός του νησιού, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό εξαγωγικό όνομα αλλά και ένα κρασί ευρείας αποδοχής για το ελληνικό οινόφιλο κοινό, αξιοποιώντας τη λευκή ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο Σάμου.

Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας. Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, στο συνεταιριστικό σχήμα περισσότερα από 2.000 μέλη – παραγωγοί που έχουν έδρα και διατηρούν δραστηριότητα στη Σάμο.

Η ίδρυση του τοποθετείται χρονικά στο 1934, καθώς δημιουργήθηκε μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού. Η ιστορική πορεία του συνεταιρισμού της Σάμου απέδειξε ότι η παραγωγική σύμπραξη των αμπελουργών ήταν μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί αλλά και για την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών. Το σαμιώτικο κρασί διατηρεί μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ) και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς μόνο με το όνομα «Samos».

Εξαγωγές σε 27 χώρες – Κύκλος εργασιών 9 εκατομμύρια ευρώ το 2024

Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός εξάγει σε 27 χώρες με σημαντικότερη από αυτές να είναι η Γαλλία. Το 2024 ο κύκλος εργασιών του έφτασε τα 9 εκατομμύρια ευρώ, με αισθητή ωστόσο την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η οποία τα δύο προηγούμενα χρόνια επέδρασε δραστικά στη μείωση της παραγωγής στο νησί. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παραδοσιακά ο τζίρος του συνεταιρισμού κινείται στα επίπεδα των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο πέρυσι περιορίστηκε στα 9 λόγω της μειωμένης παραγωγής σταφυλιών και κατ’ επέκταση κρασιών. Φέτος ωστόσο αναμένεται ότι η παραγωγή θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και ο ΕΟΣ Σάμου θα ανακτήσει τον χαμένο τζίρο του.

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου εκτός από το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να χτίσουν μία σημαντική κληρονομία και αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν τιμηθεί με αρκετά και σημαντικά βραβεία. Τον περασμένο Μάρτιο οι καταξιωμένοι διεθνώς μοσχάτοι οίνοι του ΕΟΣ Σάμου επέστρεψαν από τη Γαλλία και το διαγωνισμό «Vinalies International 2025» με δύο ακόμη χρυσά βραβεία: Χρυσό (Or) για το Samos Vin Doux (εσοδείας 2024), και Μεγάλο Χρυσό (Grand Or) για το παλαιωμένο επί 6 ετία Samos Nectar (εσοδείας 2018)

Τον περασμένο Ιανουάριο ο συνεταιρισμός της Σάμου προχώρησε σε μία καίρια πρωτοβουλία τόσο για τα κρασιά του νησιού όσο και για το ελληνικό κρασί συνολικά. Καθώς ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκούτας υπέγραψε στη Σικελία, μνημόνιο συνεργασίας με τις οινοπαραγωγικές περιοχές του Σέρι στην Ισπανία και της Μαρσάλα στην Ιταλία. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών οινοπαραγωγικών περιοχών ενδυναμωμένων οίνων (European Network of Fortified Wines) με στόχο την εγγραφή τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Κληρονομιάς της Unesco. Τα ενισχυμένα ή ενδυναμωμένα κρασιά, είναι αυτά στα οποία προστίθεται οινικό οινόπνευμα για να διακόψει την αλκοολική ζύμωση.

Καθότι η αντίστοιχη περιοχή στην Καλιφόρνια που παράγει κρασιά, φέρει την ονομασία «Ζώνη του Ήλιου», η ιδέα της συνεργασίας γεννήθηκε υπό την προοπτική να δημιουργηθεί η αντίστοιχη ζώνη και στην Ευρώπη. Έτσι, έγινε πρόταση από τη Μαδέιρα της Πορτογαλίας, στο Πόρτο, το Σέρι, τη Μαρσάλα και τη Σάμο, να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Πρόκειται για τα κρασιά που παράγονται σε μία οινική ζώνη που βρίσκεται σχηματικά κάτω από τον 38ο παράλληλο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα δίκτυο ιστορικών και ποιοτικών κρασιών, με στόχο την είσοδο στον κατάλογο της Unesco και με ενδεχόμενη συνεργασία σε κοινά προωθητικά διακρατικά προγράμματα μεταξύ των περιοχών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

Η Σάμος εντάχθηκε με αυτόν τον τρόπο σε μία ομάδα μεγάλων οινοπαραγωγικών ζωνών της Ευρώπης με σημαντική οινική παράδοση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.