Ο Πέτρος Νομικός ήθελε να σώσει μία χώρα από τη χρεοκοπία. Δεν ήταν βέβαια αυτό που τον έκανε γνωστό, αφού το όνομά του ήταν γνωστό πολλές γενιές πριν στους εφοπλιστικούς κύκλους. H ιστορία της οικογένειάς του ξεκίνησε από τη Σαντορίνη και ο παππούς του, Μάρκος Νομικός, ήταν ο πρώτος βουλευτής Κυκλάδων, ενώ η οικογένεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του νησιού μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας εφοπλιστής με την κλασική έννοια, δηλαδή δεν διευθύνει πλοιοκτητική εταιρεία, ούτε εμφανίζεται ως διαχειριστής στόλου bulk carriers ή tankers, όπως άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας.
Η επένδυσή του που ανακοινώθηκε πρόσφατα ήταν αυτή της εισόδου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ως βασικός μέτοχος. Με επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας CapStone Capital, ο Πέτρος Νομικός αποκτά το 51% της τράπεζας. Η συμφωνία με τον εφοπλιστή οδηγεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Ηπείρου, ενισχύοντας τη συνολική κεφαλαιακή της επάρκεια σε επίπεδα που το νέο σχήμα θα επιδιώξει να ττην κατατάσσουν μεταξύ των πιο θωρακισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία και στην απόκτηση πλήρους πανελλαδικής τραπεζικής άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εισροή νέων κεφαλαίων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη δυνατότητα μόχλευσης και να στηρίξει τον στρατηγικό στόχο της γεωγραφικής επέκτασης και της αναβάθμισης των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών. Στο τέλος του 2023 η τράπεζα διέθετε 9 καταστήματα και 17 ATMs. Την ίδια χρονιά κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία απομείωσαν συσσωρευμένες ζημιές ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή είναι και η πρώτη του γνωστή «τεχνοκρατική» επένδυση. Το 2011 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη του για να ιδρύσει μια τοπική ζυθοποιία. Ακολούθησε, κατά κάποιο τρόπο, την οικογενειακή παράδοση πέντε γενεών στην οινοποιία, αλλά έβαλε το προσωπικό του στοίχημα. Η Volkan, η μπύρα της Σαντορίνης, παρασκευάζεται με σπάνια κυκλαδίτικα συστατικά, μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου. «Η μπύρα αγαπήθηκε απ’ όλο τον κόσμο κάνοντας ακόμη πιο δημοφιλή τη Σαντορίνη. Aπό την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία, όλοι πίνουν σαντορινιά μπίρα. Δεν είναι μόνο η διάθεση για δράση και η όρεξη να δημιουργήσω που με παρακινούν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, αλλά και ο εναλλακτικός τρόπος ζωής που προσφέρει το συγκεκριμένο νησί», έχει δηλώσει. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Santozeum, ενός πολιτιστικού κέντρου που προβάλλει την ιστορία και την τέχνη του Αιγαίου, με έμφαση στην τοπική ταυτότητα και τη σύγχρονη έκφραση. Δημιουργήθηκε, μάλιστα, με όραμα να επανασυνδεθεί το πολιτιστικό παρελθόν της Θήρας με τον σύγχρονο επισκέπτη,
Το 2016, ο Έλληνας εφοπλιστής έκανε πραγματικότητα το σχέδιο του για ένα «ηφαιστειώδες χωριό», το Volkan on the Rocks, στο παλιό οικογενειακό κόκκινο κτίριο και την έκταση που το περιβάλλει στο Φηροστεφάνι. Με εστιατόρια καφέ, cocktail bar και σινεμά ξεκίνησε να μυεί τους επισκέπτες του κυκλαδίτικου νησιού στις τοπικές γεύσεις της Σαντορίνης, με προϊόντα που καλλιεργούσε στο δικό του μποστάνι, και θέα στη Θηρασιά.
Στους Έλληνες έγινε ευρέως γνωστό το όνομά του το 2013, όταν επιχείρησε να διαγράψει 2 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece Debt Free (GDF). Η ιδέα ήταν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά με χρήματα που συγκέντρωσε από πολίτες και ιδρύματα και στη συνέχεια να τα ακυρώσει. «Αυτή τη στιγμή, ο κάθε Έλληνας χρωστά περίπου 24.800 ευρώ σε εθνικό χρέος, αλλά η αγοραπωλησία του στη διεθνή αγορά κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ. Το GDF δέχεται δωρεές με στόχο την αγορά ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά η ελληνική κυβέρνηση. Το GDF, στη συνέχεια, θα βοηθήσει να μειωθεί το χρέος ακυρώνοντας αυτά τα ομόλογα. Το GDF προτρέπει, επίσης, τον κόσμο να ψηφίσει διαδικτυακά και να επιλέξει προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπο GDF και θα συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με τον ίδιο τρόπο», ήταν η φιλοσοφία.
Ο 50χρονος επιχειρηματία μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου, Αθήνας και Νέας Υόρκης, με τη σύζυγο του, Ιλεάνα Ντρίνοβαν, με την αγάπη για τη Σαντορίνη να παραμένει όχι μόνο ζωντανή, αλλά ταυτοτική.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.