20 Απρ 2025
READING

Ο Γουόρεν Μπάφετ ρευστοποίει και ο όλος κόσμος κρατάει την ανάσα του

9 MIN READ

Ο Γουόρεν Μπάφετ ρευστοποίει και ο όλος κόσμος κρατάει την ανάσα του

Ο Γουόρεν Μπάφετ ρευστοποίει και ο όλος κόσμος κρατάει την ανάσα του

Ο Γουόρεν Μπάφετ ρευστοποιεί και αφού το κάνει ο Μάντης της Ομάχα, όλοι αναρωτιούνται βρε μπας και τα μετρητά είναι η πιο σοφή επιλογή μέσα στην οικονομική καταιγίδα;

Η Berkshire Hathaway του Μπάφετ και του πολυετούς συνεργάτη του Τσάρλι Μάνγκερ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή προχώρησε τους τελευταίους μήνες του 2024 σε πωλήσεις σημαντικών συμμετοχών της. Τράπεζες, τεχνολογικές εταιρείες, ενεργειακοί κολοσσοί – όλοι «έφυγαν» ή μειώθηκαν δραστικά στο χαρτοφυλάκιο. Τα μετρητά και τα ισοδύναμα αυτών έφτασαν σε αστρονομικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 325 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2024. ​Η πιο εντυπωσιακή κίνηση ήταν η σταδιακή ρευστοποίηση του μεριδίου της Berkshire στην Apple. Ξεκινώντας με την πώληση 10 εκατομμυρίων μετοχών στο τέλος του 2023, η εταιρεία πούλησε επιπλέον 115 εκατομμύρια μετοχές το πρώτο τρίμηνο του 2024, μειώνοντας τη συμμετοχή της κατά 12,9%. Στο δεύτερο τρίμηνο, πούλησε περίπου 390 εκατομμύρια μετοχές, και στο τρίτο τρίμηνο, άλλες 100 εκατομμύρια μετοχές, συνολικής αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τις πωλήσεις, η Apple παραμένει η μεγαλύτερη μετοχική θέση της Berkshire.​ Παράλληλα, η Berkshire μείωσε τη συμμετοχή της στην Bank of America. Συνολικά, το 2024, η Berkshire πούλησε μετοχές αξίας 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αγόρασε μόνο μετοχές αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι κινήσεις αύξησαν τα μετρητά και τα ισοδύναμα της εταιρείας σε επίπεδα ρεκόρ, υποδηλώνοντας μια στρατηγική προετοιμασίας για μελλοντικές ευκαιρίες ή προστασίας από πιθανές οικονομικές αναταραχές.​ Ο Μπάφετ έχει δηλώσει ότι, παρά τη μεγάλη ρευστότητα, η Berkshire συνεχίζει να επενδύει κυρίως σε μετοχές, διατηρώντας σημαντικές θέσεις σε εταιρείες όπως η Apple, η Bank of America, η Coca-Cola, η Chevron και η American Express. Ο Μπάφετ δρα και οι αγορές κρατάνε την ανάσα τους, παρατηρώντας, ή τουλάχιστον προσπαθώντας να καταλάβουν.

Τι να βλέπει, άραγε, ο Μπάφετ στην παγκόσμια οικονομία του 2025

Η μετα – πανδημική ανάκαμψη δείχνει να χάνει τη δυναμική της, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προβληματίζει. Μέσα σ αυτό οι επιθετικές, αλλοπρόσαλλές και κάθε μέρα αντικρουόμενες οικονομικές πολιτικές της Αμερικανικής κυβέρνησης βυθίζουν τον πλανήτη όλο σε ανασφάλεια και στάση αναμονής. Οι επενδυτές βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση ασάφειας και αβεβαιότητας, που είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Να συνεχίσουν να επενδύουν σε αγορές που μοιάζουν υπερτιμημένες; Ή να κρατήσουν ρευστότητα, με την ελπίδα ότι η ύφεση που πολλοί προβλέπουν θα φέρει φθηνότερες ευκαιρίες; Ο Γουόρεν Μπάφετ φυσικά και δεν ενδιαφέρεται να δώσει καμία απάντηση. Νοιάζεται για το δικό του χαρτοφυλάκιο και όπως πάντα επιλέγει την αναμονή. Όπως ο ίδιος, ως χρησμό έχει πει άλλωστε, «το χρηματιστήριο είναι ένα εργαλείο μεταφοράς πλούτου από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς». Δεν επενδύει για να πει ότι συμμετέχει. Επενδύει όταν το πιστεύει. Και αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει τώρα.

Ο Μάντης της Ομάχα και γιατί όλοι ακούν τον Μπάφετ;

Ο τίτλος του ως «Μάντης της Ομάχα», κάθε άλλο πάρα τυχαίος είναι. Είναι η προσωποποίηση της σταθερότητας, της μακροπρόθεσμης στρατηγικής, της απόλυτης πειθαρχίας στην επενδυτική φιλοσοφία της αξίας, που ποτέ δεν ακολούθησε το πλήθος, αντίθετα το απέφυγε σκόπιμα. Αγόρασε την Coca-Cola όταν οι αναλυτές την θεωρούσαν βαρετή. Μπήκε στις αμερικανικές τράπεζες όταν κανείς δεν τολμούσε. Και απέφυγε το bitcoin, προτάσσοντας την πάγια θέση πως ότι δεν παράγει τίποτα, δεν είναι επένδυση. Αυτό που τον κάνει πραγματικά μοναδικό, όμως, είναι η βαθιά του πίστη ότι δεν χρειάζεται να ακολουθείς κάθε μόδα για να είσαι επιτυχημένος. Πιστεύει ακράδαντα ότι «πρέπει να είσαι φοβισμένος όταν οι άλλοι είναι άπληστοι, και άπληστος όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι». Με τη τεράστια ρευστοποίηση που έκανε, δείχνει πως μόνο άπληστος δεν είναι αυτό το καιρό.

Οι  χρησμοί ως ευαγγέλια

Οι φειδωλές αλλά διάσημες ρήσεις του Μπάφετ λειτουργούν ως κλασσικό εγχειρίδιο της οικονομίας και ψάχνονται σε κάθε συγκυρία και βέβαια και στην σημερινή. Όταν είχε πει πως «το μετρητό, σε καιρούς κρίσης, συνδυασμένο με θάρρος, είναι ανεκτίμητο», λίγοι μπορούσαν να φανταστούν πως θα ξαναγίνει επίκαιρη θέση το 2025. Έχει επίσης επισημάνει πως «είναι καλύτερο να αγοράζεις μια εξαιρετική εταιρεία σε δίκαιη τιμή, παρά μια δίκαιη εταιρεία σε εξαιρετική τιμή». Με φρενίτιδα, που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια στις μετοχές τεχνολογίας, αυτός επιλέγει την αναμονή. Αυτές οι ρήσεις τους, απλές, σχεδόν λαϊκές στη διατύπωσή τους αναλύονται ανά τον πλανήτη σαν τους αμφίσημους πυθικούς χρησμούς. Σαν υπενθυμίσεις ότι η επένδυση δεν είναι παιχνίδι τύχης ή κυνηγητό εντυπώσεων, αλλά μια πράξη υπομονής, σύνεσης και, κυρίως, κατανόησης του πού βρισκόμαστε σε εάν κύκλο μαθηματικής επανάληψης του χρήματος.

Τα μετρητά δεν είναι αδυναμία, αλλά όπλο

Το μεγαλύτερο μάθημα από τις κινήσεις του Μπάφετ δεν είναι απλώς ότι ρευστοποίησε. Είναι ότι υπερασπίζεται τη δύναμη της αναμονής. Σε μια εποχή που όλοι επιδιώκουν να δείχνουν «δραστήριοι» και «τοποθετημένοι», εκείνος δείχνει ότι η επιλογή να μην πράξεις ή αλλιώς η επιλογή της ρευστότητας μπορεί να είναι η πιο ενεργητική απόφαση. Τα μετρητά δεν είναι αδράνεια αλλά στρατηγική και προετοιμασία. Άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «πρέπει να έχεις τον θάρρος να είσαι πλεονεκτικά ρευστός όταν όλοι οι άλλοι ψάχνουν σανίδα σωτηρίας». Και αυτό ακριβώς, μοιάζει να κάνει τώρα.  Μπορεί ο Γουόρεν Μπάφετ να μην είναι πια ο πιο δυναμικός επενδυτής, όπως στα νεανικά του χρόνια και μπορεί ο κόσμος να έχει αλλάξει, και οι αγορές να κινούνται με ταχύτητες που ο ίδιος δεν υιοθετεί. Η σκέψη του, όμως, η μεθοδικότητά του και η πίστη του στην αξία παραμένουν επίκαιρες. Όλο αυτό δεν σημαίνει πως οι επενδυτές πρεπει να ρευστοποιήσου και όλοι εμείς οι υπόλοιποι να περιμένουμε τη καταστροφή. Σημαίνει, μόνο κάτι ξεχασμένο και απλό, πως μέσα στη σύγχυση, μέσα στον πανικό, μέσα στην υπερβολή, η πειθαρχία και η λογική εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη αξία.

Λίγα λόγια γι’ αυτόν και πως ζει ακόμα στο ίδιο σπίτι από το 1958

Μπορεί μόνιμες αρχές του να είναι τα «αγόραζε επιχειρήσεις, όχι μετοχές» και  «υπομονή πάνω απ’ όλα» αλλά και το  «η απλότητα κερδίζει», που το εφαρμόζει και στη ζωή του. Παρά το γεγονός ότι η περιουσία του ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μπάφετ μένει ακόμα στο σπίτι που αγόρασε το 1958 στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Δεν πρόκειται για κάποια έπαυλη-κάστρο, αλλά για ένα ευρύχωρο και ζεστό σπίτι, αξίας μόλις 31.500 δολαρίων τότε. Δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να το αλλάξει. Όπως έχει πει: «Νιώθω ευτυχισμένος εκεί. Θα ήταν τρέλα να μετακομίσω για κάτι που δεν θα άλλαζε τη ζωή μου. Άλλωστε η ευτυχία μου δεν εξαρτάται απ’ το αν έχω 10 σπίτια ή ένα». Είναι γνωστό πως ξεκινά τη μέρα του με ένα πέρασμα από τα McDonald’s. Η επιλογή του μενού εξαρτάται από το πώς πήγε η αγορά εκείνη τη μέρα. «Αν η αγορά είναι κάτω, παίρνω το φθηνότερο πρωινό των 2,61 δολάρια. Αν είναι πάνω, μπορεί να πάρω κάτι στα 3,17», είχε δηλώσει γελώντας. Πίνει Coca-Cola κάθε μέρα και πολλές φορές Cherry Cokeκαι ισχυρίζεται ότι το 25% των θερμίδων του προέρχεται από αυτό. «Δεν έχω δει στοιχεία ότι οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο από τα 6χρονα παιδιά που πίνουν αναψυκτικά και τρώνε παγωτό», έχει δηλώσει γελώντας για να δικαιολογήσει τις διατροφικές του επιλογές. Δεν φοράει ακριβά ρολόγια, δεν έχει ιδιωτικό τζετ, παρα το ότι η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, κατέχει την NetJets, δεν έχει οδηγό αλλά πηγαίνει παντού μόνος του και δεν έχει πολυτελή αυτοκίνητα αλλά μεσαίας κατηγορίας. «Ε! Δεν χρειάζομαι Ferrari για να είμαι χαρούμενος και την ίδια απόσταση διανύω με το αυτοκίνητο των 30.000 δολαρίων» έχει απάντηση όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Συντροφικότητα κανονικού ανθρώπου

Ο Μπάφετ δεν μοιάζει με όλους τους άλλους και στην επιλογή του σε συντρόφους. Αν οι δισεκατομμυριούχοι, σήμερα, κάνουν ζωή προβολής, κοσμική, συχνάζουν στο λευκό οίκο, έχουν πολυτελείς συνήθειες και οι σύζυγοι τους έχουν αντίστοιχο life style και εμφανίσεις μεγάλης αξίας τόσο στο ντύσιμο, όσο και στις αισθητικές επεμβάσεις που τις διατηρούν υπερβολικά νέες και ωραίες, όπως επιθυμούν, ή σε τουλάχιστον αλλόκοτες. Η Σούζαν Τόμσον Μπάφετ η πρώτη σύζυγος του Μπάφετ και μητέρα των τριών παιδιών τους διέφερε. Ήταν ενεργή ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Παρόλο που το ζευγάρι ζούσε χωριστά από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, δεν χώρισαν ποτέ και διατήρησαν στενή σχέση μέχρι τον θάνατό της το 2004 από εγκεφαλική αιμορραγία. ​Η Άστριντ Μενκς, η δεύτερη σύζυγος του Μπάφετ, γεννημένη στη Λετονία το 1946, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκε ως σερβιτόρα σε καφέ στην Ομάχα, όπου γνώρισε τη Σούζαν Μπάφετ. Η Σούζαν ήταν, που την γνώρισε στον Γουόρεν. Αθόρυβα έγιναν ζευγάρι, έμειναν μαζί και μετά τον θάνατο της Σούζαν το 2006, παντρεύτηκαν σε μια απλή τελετή στην Ομάχα. Και η Άστριντ είναι περιβόητη για την απλότητά της και την υποστήριξή της στον Μπάφετ, χωρίς να επιδιώκει τη δημοσιότητα ή τον πλούτο του, διατηρώντας τις ίδιες συνήθειες, που είχε από όταν εργάζονταν ως σερβιτόρα.

Ο πιο πλούσιος απλός άνθρωπος στον κόσμο είναι ένας πραγματικός σοφός

Στην καθημερινότητα του διαβάζει από 4 έως 6 ώρες τη μέρα εφημερίδες, οικονομικές εκθέσεις, επιστολές μετόχων. Δεν του αρέσει να βρίσκεται σε κέντρα αποφάσεων, σε αίθουσες συσκέψεων ή στις λεγόμενες «αγορές». Έχει περάσει όλη του τη ζωή στην αγροτική και πανέμορφη Ομάχα, χωρίς να επιλέξει να βρεθεί στα λουσάτα οικονομικά κέντρα της Νέας Υόρκης ή του Σαν Φρανσίσκο, γιατί, πολύ απλά, εκεί του αρέσει. Με το ιδιαίτερο χιούμορ του πάντως έχει δικαιολογήσει την επιλογή τους λέγοντας πως «η απόσταση από τη Wall Street με βοηθά να σκέφτομαι καθαρά. Δεν θέλω να είμαι εκεί, που όλοι φωνάζουν ταυτόχρονα». Έχει τρία παιδιά, τον Χάουαρντ, τον Πίτερ και τη Σούζαν και τα έχει μεγαλώσει με την επίγνωση πως δεν θα λάβουν κολοσσιαία κληρονομιά γιατί όπως έχει πει «θα τους αφήσω αρκετά για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά όχι τόσο ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν τίποτα». Το 99% της περιουσίας του έχει δεσμευτεί να δοθεί σε φιλανθρωπίες, κυρίως μέσω του Giving Pledge,  της πρωτοβουλίας που ίδρυσε με τον Μπιλ Γκέιτς.

«Τα χρήματά μου πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν ανθρώπους που δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εμείς» έχει εκφράσει, ενώ έχει τονίσει την αντίθεση τόσο τη δική του, όσο και των παιδιών του στη δημιουργία δυναστειών οικογενειακού πλούτου, που αν και είναι νόμιμες και συνηθίζονται σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου βρίσκονται έξω απ το αξιακό του σύστημα. Αυτός ο ωραίος τύπος έχει δηλώσει πολλές φορές πως «ο κόσμος έχει τι να κάνει και να αξιοποιήσει τα χρήματά μου. Εγώ όχι»!

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.