21 Απρ 2025
READING

Πώς μία παραδοσιακή δημόσια επιχείρηση στράφηκε σε μοντέλο ιδιωτικού τομέα

4 MIN READ

Πώς μία παραδοσιακή δημόσια επιχείρηση στράφηκε σε μοντέλο ιδιωτικού τομέα

Πώς μία παραδοσιακή δημόσια επιχείρηση στράφηκε σε μοντέλο ιδιωτικού τομέα

Τον Μάρτιο του 2020, ο Απόστολος Αποστολάκος, ένα στέλεχος με ευρύτατη εμπειρία σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η γαλακτοβιομηχανία Όπτιμα, η ΕΛΓΕΚΑ, ο Σκλαβενίτης και η Creta Farm, αναλάμβανε και επίσημα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Καλούμενος να αναπτύξει περαιτέρω τον ΟΚΑΑ αλλά και να τον οδηγήσει στη νέα του εποχή, αξιοποιώντας ένα από τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

Το κύριο στοίχημα που κλήθηκε τότε να κερδίσει ήταν ο συνολικός μετασχηματισμός του ομίλου που διαχειρίζεται τις δύο Κεντρικές αγορές Αθηνών και Πάτρας, αλλά και τις ιχθυόσκαλες της χώρας. Καθώς μπορεί ο Οργανισμός να ήταν υγιής οικονομικά, ωστόσο χρειαζόταν αρκετά βήματα αναβάθμισης του παραδοσιακού έως τότε μοντέλου λειτουργίας που εφαρμοζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Η διοίκηση Αποστολάκου εισήγαγε στο μοντέλο λειτουργίας του ΟΚΑΑ, διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού με βάση συγκεκριμένους στόχους που καλούνται να επιτύχουν κάθε χρόνο, με σκοπό να σφιγμομετράται η αποδοτικότητά τους και να εξελίσσεται ο όμιλος. Επί της ουσίας εμφύσησε την κουλτούρα του ιδιωτικού τομέα από τον οποίο προερχόταν, σε έναν αμιγώς δημόσιο οργανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο παθογενειών και ευρύτερης λειτουργίας. Αυτό που προσπάθησε να πετύχει, ήταν να καταστεί ανταγωνιστικότερη η επιχείρηση, προκειμένου να μπορεί να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με τις υπηρεσίες που παρέχει ένας ιδιώτης, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις προσφερόμενες παροχές προς τους πελάτες – μισθωτές του, που είναι οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις του ανά την Ελλάδα.

Το 2019, πριν αναλάβει καθήκοντα ο ίδιος, ο κύκλος εργασιών ήταν 15,14 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη προ φόρων 2,78 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023 ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είχε κύκλο εργασιών 17,35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2024 ξεπέρασε τα 17,8 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα περίπου το 50% των εσόδων του Οργανισμού προέρχονται από τη μίσθωση των χώρων στους επαγγελματίες που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του και το υπόλοιπο 50% από μεταβλητά έσοδα, μεταξύ των οποίων το τέλος για τη λειτουργία των ιχθυόσκαλων.

Με λειτουργία από το 1955

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του οι χονδρέμποροι νωπών κρεάτων, ενώ το 1989 μετονομάστηκε σε Κεντρική Αγορά Αθηνών. Το 1998 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ και το 2004 ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της επιχείρησης.

Το 2011, απορροφήθηκε η Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ) προκειμένου να επιτευχθεί η ενιαία διαχείριση των ιχθυόσκαλων και το 2012 οι 11 ιχθυόσκαλες της χώρας μετατράπηκαν σε υποκαταστήματα του ΟΚΑΑ. Το 2014 ενσωματώθηκε στον Οργανισμό και η Κεντρική Λαχαναγορά της Πάτρας. Παράλληλα με δραστηριότητα στο χονδρεμπόριο τροφίμων, το 2012 δημιουργήθηκε η «Αγορά του Καταναλωτή». Μία σύγχρονη αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, και διασφαλίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε ποιοτικά προϊόντα με χαμηλές τιμές.

 

Η επόμενη μέρα

Στον σχεδιασμό για τα επόμενα πέντε χρόνια περιλαμβάνονται κινήσεις όπως ο εκσυγχρονισμός ή η ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των κεντρικών εγκαταστάσεων του ΟΚΑΑ από την περιοχή του Ρέντη όπου είναι σήμερα, στη Φυλή όπου θα δημιουργηθεί το μεγάλο επιχειρηματικό πάρκο, όπου θα μεταφερθούν τα πρακτορεία διανομών και logistics που σήμερα βρίσκονται στον Ελαιώνα. Τίποτα, ωστόσο, δεν αποκλείει την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο Ρέντη και την παραμονή του Οργανισμού εκεί. Εκκρεμότητα προς υλοποίηση είναι και η δημιουργία ψυκτικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης προϊόντων στο Ρέντη, επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα είναι και η πιθανή συγχώνευση των δύο κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου σε ενημέρωση δημοσιογράφων τον Δεκέμβριο του 2024, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του. Στόχευση άλλωστε του Υπερταμείου, είναι να αξιοποιεί κατά το βέλτιστο τρόπο τα περιουσιακά του στοιχεία και να δημιουργεί υπεραξίες, εξετάζοντας στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους προς την ορθή κατεύθυνση για τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων και αποδοτικότητας για το ελληνικό δημόσιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.