16 Απρ 2025
READING

Το Πρόσωπο : Αντώνης Μαρκόπουλος

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Αντώνης Μαρκόπουλος

Το Πρόσωπο : Αντώνης Μαρκόπουλος

Όταν ο Αντώνης Μαρκόπουλος αναζητούσε οικόπεδο στα νότια προάστια, έβαζε τα θεμέλια μίας start up που πέντε χρόνια αργότερα έγινε θέλγητρο για τη Eurobank.

Ο λόγος για την Prosperty, που αναπτύσσει πλατφόρμα διαχείρισης και προώθησης ακινήτων, μέσω της οποίας γίνονται αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις ακινήτων, αφού προηγουμένως κάνει τον πλήρη νομικό και τεχνικό έλεγχο του ακινήτου, δηλαδή τον φυσικό επιτόπιο έλεγχο, τη συγκέντρωση εγγράφων, συμβολαίων, και τοπογραφικών και την υπόλοιπη γραφειοκρατία, έχοντας το ρόλο του ψηφιακού μεσίτη. Παράλληλα, η εταιρεία παρέχει την υποδομή της σε τράπεζες, family offices, κατασκευαστές, επενδυτικές εταιρείες κ.λπ., ώστε να διαχειρίζονται γρήγορα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες τα ακίνητά τους (asset property management system). Έτσι, συνολικά, οι πλατφόρμες της μετρούν πάνω από 800.000 μηνιαίους επισκέπτες και σε αυτές έχουν καταχωρισθεί περίπου 12.000 ακίνητα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2020, από τον Αντώνη Μαρκόπουλο, με συνιδρυτές τον Αντώνη Δεσποτάκη και το Νίκο Πατσιόγιαννη. Στο τιμόνι αυτής είναι ο πρώτος. Σπούδασε στην Ελλάδα και δηλώνει τυχερός για αυτό. Συγκεκριμένα, σπούδασε Πληροφορική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Mηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου και μετρά σχεδόν 25 χρόνια στον κλάδο της τεχνολογίας. Μία από τις συνεργασίες του ήταν με τη Velti, τη μοναδική τεχνολογική εταιρεία που κατάφερε να εισάγει τις μετοχές της στον Nasdaq, από τον οποίο βγήκε τρία χρόνια. Έκανε ένα μικρό πέρασμα από το ελληνικό δημόσιο για περίπου δύο χρόνια, όπου θήτευσε ως Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τα ψηφιακά έργα που ήρθαν στην επιφάνεια αργότερα. Πέτυχε τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη δημιουργία των 4 πρώτων funds (Openfund II, Piraeus Jeremie Technology Catalyst Fund, Elikonos Jeremie Fund, Odyssey Jeremie Partners) που επένδυσαν σε νεοφυείς εταιρείες. Εργάστηκε επίσης στην Intralot,έχοντας αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή για την περιοχή της Ασίας – Ωκεανίας. Εκεί είχε έδρα τη Μελβούρνη, αλλά αργότερα απέκτησε γνώση της αγοράς της Αφρικής, της Ευρώπης  και της βόρειας Αμερικής, ενώ γύρισε 80 χώρες.

Τότε ήταν που βρήκε το κενό στην αγορά του real estate κι αποφάσισε να επενδύσει στον τομέα του proptech, όταν αυτή η έννοια δεν ήταν ακόμη ευρέως γνωστή στην Ελλάδα. Αφορμή ήταν η αναζήτηση ενός οικοπέδου για να χτίσει εξοχικό στα νότια προάστια – ο ίδιος κάτοικος βορείων προαστίων –, αφού διαπίστωσε πόσο δύσκολα μπορείς να εντοπίσεις, αλλά και να καταλήξεις στην αγορά του κατάλληλου, στις προδιαγραφές σου, ακινήτου. Θεώρησε απίθανο να είναι τόσο δύσκολη η διαδικασία αγοράς ακινήτου το 2019. Προσπάθησε να λύσει μόνος του το πρόβλημα, καταλαβαίνοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει disrupt το real estate.

Η συνεργασία του Αντώνη Μαρκόπουλου με τους συνιδρυτές της Prosperty ήρθε άμεσα, αλλά τυχαία. Γνώρισε τον Αντώνη Δεσποτάκη στο γυμναστήριο, του ζήτησε να «οπτικοποιήσουν» την ιδέα τους για να την παρουσιάσουν στην αγορά και το 2019 τέσσερις συνεργάτες νοίκιασαν ένα γραφείο 35 τετραγωνικών για να στεγάσουν τα πρώτα όνειρα της Prosperty, φτιάχνοντας την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας. Ήταν η αρχή για την είσοδο σε μία αγορά παραδοσιακά offline. Ο Νίκος Πατσιόγαννης μπήκε στο σχήμα μετά, όταν, γυρνώντας από το Ντουμπάι, δημιούργησε την πρώτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων. Η εταιρεία εξασφάλισε στο πρώτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,1 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα πριν το lockdown.

Αυτή την εβδομάδα η Eurobank ανακοίνωσε την είσοδο με 25% στην Prosperty, αφού στον τελευταίο γύρο άντλησε 5,5 εκατ. ευρώ, σε γύρο χρηματοδότησης με κύριο επενδυτή την τράπεζα. Μέσω της πλατφόρμας της Prosperty, η τράπεζα προχωράει ήδη στην προώθηση 800 ακινήτων της ιδιοκτησίας της, εκ των οποίων ένα ποσοστό ικανοποιεί τα κριτήρια του προγράμματος Σπίτι μου 2.

Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ακινήτων ιδιοκτησίας της Eurobank στην πλατφόρμα της Prosperty θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 2.000 ακίνητα.

Ο Αντώνης Μαρκόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του είναι από την Αρκαδία. Είναι πατέρας δύο παιδιών και από τα αγαπημένα του βιβλία είναι το «Θρίαμβοι και Καταστροφές» του Στάθη Καλύβα, ενώ ήταν φανατικός οπαδός του Narcos που παίχτηκε στο Netflix.

Έχοντας περάσει από πολυεθνικές, θεωρεί ότι αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους είναι αυτοί που έχουν έναν υψηλό βαθμό ηθικής, επειδή κανείς δεν καταφέρνει τίποτα μόνος του. «Δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ, όσο πετυχημένος κι αν είσαι, από πού ξεκίνησες και ποιοι σε στήριξαν. Τον επιχειρηματία που δεν έχει ιδανικά, δεν τον θυμάται κανείς», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην Endeavor.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.