Η ψηφιακή αναβάθμιση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα, με την πλήρη και υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταγραφή και παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών.
Αυτή η κίνηση έχει αποκαλύψει μία σημαντική ποσότητα αδήλωτων συναλλαγών, οι οποίες μέχρι πρότινος παρέμεναν ανεξέλεγκτες και δύσκολα να εντοπιστούν από τις ελεγκτικές αρχές. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε πληθώρα τομέων της οικονομίας αποδεικνύει τη θετική επίδραση της ψηφιοποίησης στη διαφάνεια και στη φορολογική συμμόρφωση, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS έχει οδηγήσει σε θεαματική αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτή η εξέλιξη φανερώνει έναν «πλούτο» συναλλαγών που δεν είχαν καταγραφεί πλήρως και που τώρα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων.
Οι συναλλαγές μέσω POS σε τομείς όπως ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 2.459%, από 4,8 εκατομμύρια ευρώ το 2023 σε 128 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Παρόμοιες αυξήσεις καταγράφηκαν και σε άλλους τομείς, όπως στον κλάδο των εκδηλώσεων, τις μεταφορές, την εστίαση και τη φιλοξενία, επιβεβαιώνοντας την τάση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης.
Η εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συμβάλλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ενισχύει τη διαφάνεια, καθιστώντας τις φορολογικές διαδικασίες πιο ακριβείς και δίκαιες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αυξήθηκαν κατά 2,66 δισ. ευρώ το 2024, φτάνοντας τα 19,05 δισ. ευρώ από 16,38 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς οι συναλλαγές που προηγουμένως πραγματοποιούνταν με μετρητά, πλέον καταγράφονται πλήρως.
Αξιοσημείωτο είναι πως η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη στροφή προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν πλέον να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω καρτών αντί για μετρητά, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο ποσό για την ετήσια φορολογική δήλωση. Αυτή η τάση δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των φορολογικών κινήτρων, αλλά και του αυξημένου αισθήματος ασφάλειας και ευχρηστίας που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Η προτίμηση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ενισχύει ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια, καθώς όλες οι πληρωμές καταγράφονται και επομένως υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο. Το γεγονός αυτό συντελεί στην αποκάλυψη αδήλωτων οικονομικών δραστηριοτήτων και έχει αναδείξει τη σημασία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ως μέσο αύξησης των κρατικών εσόδων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Τα 7,5 δισ. ευρώ της συνολικής αύξησης στις ηλεκτρονικές πληρωμές αντιπροσωπεύουν συναλλαγές που αντικατέστησαν τη χρήση μετρητών, φέρνοντας στο φως αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτή η μετάβαση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες εστίασης, τις μεταφορές, τα τουριστικά καταλύματα και άλλες υπηρεσίες, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες εστίασης σημείωσαν αύξηση 37,9%, οι μεταφορές 32,9% και τα τουριστικά καταλύματα 19,7%, καταδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.
Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης έχει αποδώσει καρπούς, καθώς το ένα τρίτο της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ κατά την περίοδο 2022-2024 οφείλεται στη μεγαλύτερη καταγραφή και αναφορά των συναλλαγών. Η χρήση της τεχνολογίας και των διασταυρώσεων δεδομένων έχει δημιουργήσει ένα πιο αξιόπιστο και διαφανές φορολογικό περιβάλλον, μειώνοντας τα περιθώρια απόκρυψης εισοδήματος και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Η αύξηση των δημοσίων εσόδων για το 2024 είναι ένα σημαντικό οικονομικό επίτευγμα, το οποίο δημιουργεί περιθώρια για δημοσιονομική ευχέρεια και την υλοποίηση φορολογικών ελαφρύνσεων, αναπτυξιακών πολιτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων. Οι υψηλότερες εισπράξεις προσφέρουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες και θα καθορίσουν την κατεύθυνση των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, με στόχο τη διατήρηση αυτής της θετικής πορείας.
Αυτή η ψηφιακή προσθήκη στην παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών, δεν αφορά μόνο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, αλλά και τη δημιουργία ενός πιο υγιούς και ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος για όλους τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές. Η αυξημένη διαφάνεια και η αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος καθιστούν τη χώρα πιο ελκυστική για νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν πιο δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.