Κεφάλαια έως 1,5 δισ. ευρώ θα χρειαστεί το Ελληνικό έως το 2027, οπότε θα κοντεύει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου της ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου από τη Lamda Development, η οποία έχει καταφέρει να αυτοχρηματοδοτήσει το project σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κατά κύριο λόγο κατοικιών.
Το 2024 ήταν μία χρονιά κατά την οποία δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εγκεκριμένη πιστωτική γραμμής από τις τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι εξαιρείται ο δανεισμός για την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων της ανάπλασης, του Riviera Galleria και Ellinikon Mall, τα οποία θα κατασκευαστούν με δάνειο περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το project του Ελληνικού χρηματοδοτούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ πρόσφατα εισήλθε στο έργο και η Attica Bank. Τελευταίο δάνειο που υπέγραψε η Lamda ήταν ένα μήνα πριν, οπότε υπογράφηκε σύμβαση για ποσό 185 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου ποσού 39 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ) για τη χρηματοδότηση κατασκευής και τη λειτουργία της Riviera Galleria, του εμπορικού με καταστήματα πολυτελείας και ανάδοχο των εργασιών τη ΜΕΤΚΑ, κατασκευαστική του ομίλου Μυτιληναίου. Είχε προηγηθεί, τον Νοέμβριο, η υπογραφή τραπεζικού ομολογιακού δανείου ύψους έως 101 εκατ. ευρώ.Το δάνειο χρηματοδοτήθηκε στο σύνολό του τις Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Ο κοινοπρακτικός τραπεζικός δανεισμός της Lamda έφτασε το 2024 τα 1,08 δισ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής: για οικιστικές αναπτύξεις και έργα υποδομών ο δανεισμός φτάνει τα 120 εκατομμύρια, για τις εμπορικές αναπτύξεις τα 670 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ τα 296 εκατομμύρια ευρώ.
«Από πλευράς χρηματοδότησης και ρευστού, έχουμε 650 εκατ. ευρώ ταμείο και δε θα χρειαστούμε δανεισμό», έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου. Εκτός από τον τραπεζικό δανεισμό, οι μέτοχοι και άλλοι μεγάλοι και μικροί επενδυτές έχουν στηρίξει τη Lamda, μέσω των ομολόγων και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τον Ιούλιο του 2022, η εισηγμένη εξέδωσε πράσινο ομόλογο διάρκειας 7 ετών, αντλώντας κεφάλαια ύψους 230 εκατομμυρίων. Είχε προηγηθεί η κάλυψη ομολόγου συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε κατά 1,93 φορές, δύο χρόνια πριν, λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή του επενδυτικού κοινού στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ. Τότε, τα ποσοστά της κινεζικής Fosun και της αραβικής Eagle Hills μηδενίστηκαν, αφού οι μετοχές τους πέρασαν στον όμιλο Λάτση και την Voxcove, κοινοπραξία της Olympia Group του Πάνου Γερμανού και της VNK Capital, των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου. Να σημειωθεί εδώ ότι τον προηγούμενο μήνα, οι δύο επενδυτικές μεταβίβασαν το 3,26% της Lamda Development, μειώνοντας έτσι τη συμμετοχή τους σε 6,74%, με αγοραστές των μετοχών διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, στους οποίους δεν έχει γίνει ακόμα αναφορά.
Η αυτοχρηματοδότηση και μια ΙΡΟ που ματαιώθηκε
Όπως έχει πει πολλές φορές η διοίκηση, αιμοδότης της ανάπτυξης είναι τα ίδια τα έργα. Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων από την αρχή των εργασιών έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κατα 100 εκατομμύρια. Μόνο πέρσι, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 589 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 312 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις κατοικίες, τα πολυτελή διαμερίσματα, τις παραθαλάσσιες βίλες και τα σπίτια εκτός παραλιακού μετώπου. Επίσης, το 2024 ολοκληρώθηκαν τρία deals που αφορούν τις πωλήσεις οικοπέδων σε τρίτους, για την ανάπτυξη οικιστικών, γραφειακών και εκπαιδευτικών χώρων, όπως επίσης και εμπορικού πάρκου λιανικής (το retail park του ομίλου Φουρλή), έναντι συνολικού τιμηματος 258 εκατ. ευρώ. Από αυτά, στα ταμεία μπήκαν το 2024 περίπου 194 εκατ. ευρώ.
Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος που ματαιώθηκε η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ένα σχέδιο που εξέταζε η εταιρεία από το 2020 και το οποίο δεν ευωδόθηκε, δεδομένου ότι η τιμή της μετοχής στην οποία θα διαπραγματευόταν η εταιρεία θα ήταν πολύ χαμηλότερη από την αποτίμηση των εμπορικών κέντρων που είναι στην ομπρέλα της εταιρείας. Πρόκειται για τα τέσσερα malls σε λειτουργία, The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και Designer Outlet και τα δύο υπό κατασκευή στο Ελληνικό.
Από την ΙΡΟ η Lamda είχε σκοπό να αντλήσει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ, που θα διατίθεντο για την ανάπτυξη των Riviera Galleria και Ellinikon Mall, αλλά ο Οδυσσέας Αθανασίου χαρακτήρισε «αυτοκτονία« την εισαγωγή των εμπορικών στο Χρηματιστήριο με discount 20% – 30%, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη ρευστότητας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.