29 Μαρ 2025
READING

Να, γιατί η Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην Ιστορία μέχρι το 2035

5 MIN READ

Να, γιατί η Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην Ιστορία μέχρι το 2035

Να, γιατί η Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην Ιστορία μέχρι το 2035

Στο προσκήνιο του κόσμου, μπαίνοντας σταδιακά στην αγορά εργασίας, προβάλει η Gen Z, όσοι, δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 με τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές να μην κατανοούν, ούτε πώς σκέφτεται και ούτε πώς συμπεριφέρεται. Απρόβλεπτοι, με την τεχνολογία δεύτερη φύση τους και με ακλόνητες κοινωνικές αρχές, προβλέπεται να γίνουν η πλουσιότερη γενιά όλων των εποχών!

Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, οι Zoomers , όπως αποκαλούνται αλλιώς τα μέλη της Gen Z, έχουν, ήδη, συγκεντρώσει 9 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αλλά αναμένεται να συγκεντρώσουν περίπου 36 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία και πάνω από 74 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040! Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, μετοχές και επενδύσεις, θα επηρεάσει ριζικά την παγκόσμια οικονομική δομή. Γίνεται λόγος για επικείμενη ιστορική Οικονομική Μεταβίβαση, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2035. Εκτός από την αναμενόμενη κληρονομιά από τους Baby Boomers, στον πλούτο τους θα συμβάλει και η δική τους οικονομική δραστηριότητα σε μια εποχή με διαφορετικά, τεχνολογικά και πρωτοφανή δεδομένα.

Οικονομικές Συνήθειες και Αντιφατικές Τάσεις

Και ενώ οι Zoomers κληρονομούν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη γενιά στο παρελθόν, πολλοί αισθάνονται οικονομικά πιο ανασφαλείς σε σύγκριση με τους γονείς τους στην ίδια ηλικία. Μα και όλη η πολιτική και οικονομική πραγματικότητα γύρω τους, συνθέτει ένα παράδοξο παζλ αντιφάσεων. Από τη μια πλευρά, είναι η πιο μορφωμένη γενιά στην ιστορία, με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, πολλά μέλη της αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην αγορά εργασίας, με θέσεις που συχνά δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους. Το ένα τρίτο από τους νέους, δηλώνει ότι αισθάνεται οικονομικά πως έχει καταφέρει πολύ λιγότερα από ότι οι γονείς τους στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America. Άλλη μια χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα της Gen Z είναι η υψηλή καταναλωτική της τάση. Τα στατιστικά δείχνουν ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσά, από όσα αποταμιεύουν. Μάλιστα το 35% των Αμερικανών Zoomers παραδέχεται ότι επιδίδεται στο λεγόμενο «doom spending» ή δαπάνες της απελπισίας, για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ανησυχεί για τα πάντα. Η διάθεση τους για σπατάλη ενισχύεται, τόσο από τον υψηλό κόστος ζωής όσο και από την τεράστια εξοικείωση τους, με τα σύγχρονα ψηφιακών μέσων. Οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύωσης και εκείνες των ψηφιακών αγορών έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη σπατάλη, λόγω της μεγάλης ευκολίας που έχει, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο περιβάλλον προσφέρει και νέες, τεράστιες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης.

Το Τεχνολογικό Πλεονέκτημα

Είναι άλλωστε η εξοικείωση με την τεχνολογία, της πρώτης γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σ αυτην, το σημαντικότερο, ίσως, χαρακτηριστικό γνώρισμα της Gen Z. Αυτή η ψηφιακή ευχέρεια τους δίνει πρόσβαση σε εργαλεία και ευκαιρίες που οι προηγούμενες γενιές δεν διέθεταν. Η Αμάντα Φράνσις είναι ειδικός στον οικονομικό αλφαβητισμό, ή financial literacy και εργάζεται ως VP of Financial Education & Capability στην Bank of America. Η ειδική στην οικονομική εκπαίδευση, λοιπόν,  επισημαίνει ότι η fintech, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η δημιουργία περιεχομένου και οι επιχειρήσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πεδία όπου οι zoomers μπορούν να διακριθούν. Η ικανότητα τους να αξιοποιούν αυτές τις πλατφόρμες θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους πορεία. Τα εμπόδια που θα βρουν στον δρόμο είναι πολλά και εξίσου πρωτοφανή. Η αγορά στέγασης παρουσιάζει ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, κάνοντας την απόκτηση κατοικίας για πολλούς νέους, αδύνατη. Στις ΗΠΑ κυρίως, αλλά και σε άλλες ηγετικές οικονομικά χώρες, πολλά μέλη της Gen Z κουβαλάνε το βάρος τεράστιων φοιτητικών δανείων. Μα και η ιλιγγιώδης εξέλιξη αδιάκοπα της τεχνολογίας δημιουργεί μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επαγγελματική αγορά, που αλλάζει συνεχώς τις απαιτήσεις των επαγγελμάτων, δημιουργώντας πίεση στους νέους, για συνεχή επαγγελματική ανανέωση. Παρά τις δυσκολίες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Gen Z μπορεί να γίνει μια δύναμη ανασυγκρότησης της παγκόσμιας οικονομίας και συμβουλεύουν τους νέους να ξεκινήσουν να επενδύουν από νωρίς, να εκμεταλλευτούν τις ψηφιακές πλατφόρμες και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Η έντονη κοινωνική τους συνείδηση ως οδηγός

Σύμφωνα με τον Economist, οι νέοι του σήμερα είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσουν ανθρώπινες σχέσεις, να πιούν αλκοόλ, να έχουν σεξουαλικές επαφές. Είναι επίσης πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη ή να πουν ότι ανήκουν στο λάθος φύλο. Επιπλέον, οι Αμερικάνοι μεταξύ 25-34 ετών περνούν κατά μέσο όρο μόλις 38 λεπτά κοινωνικοποίησης διά ζώσης κάθε μέρα, έναντι σχεδόν μιας ώρας τη δεκαετία του 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι το αποδίδουν στα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως και να χει, αυτή γενιά, σε οικονομικούς όρους τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, με αποτέλεσμα να αλλάζει η σχέση των νέων με τη δουλειά τους. Είναι ακόμη, άκρως ρεαλιστές. Έτσι επιλέγουν να σπουδάσουν κάποια επιστήμη ή τέχνη που θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά. Σε Βρετανία και ΗΠΑ, για παράδειγμα, αποφεύγουν τις ανθρωπιστικές επιστήμες και στρέφονται στα οικονομικά ή στη μηχανολογία. Επίσης, προσπαθούν να αποκτήσουν δεξιότητες για μία συγκεκριμένη θέση. Και αν θέλουν περισσότερα χρήματα, απλώς, αλλάζουν δουλειά, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται τη «σφιχτή» αγορά εργασίας. Έτσι, οι μισθοί των νέων  αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και πολύ ταχύτερα από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κατά 13% στις ΗΠΑ για τους 16-24 ετών, κατά 15% στη Βρετανία για τους 18-21 ετών, ή κατά 10% στη Νέα Ζηλανδία για τους 20-24 ετών. Και ενώ σπουδάζουν για να βρουν δουλειά, αλλάζουν εργασίες χωρίς συναισθηματισμούς και είπαμε πως θεωρούν την τεχνολογία ως κάτι φυσικό, αδυνατώντας να κατανοήσουν πως επιβίωσαν οι προηγούμενοι χωρίς αυτήν, μέσα στα χαρακτηριστικά τους είναι η έντονη, αδιαπραγμάτευτη κοινωνική τους συνείδηση. Προτιμούν να συνεργάζονται με εταιρείες που υιοθετούν ηθικές πρακτικές και βιώσιμα μοντέλα και είναι απόλυτοι σε αυτό, ορίζοντας μια τάση, που αναμένεται να επηρεάσει ριζικά τον επιχειρηματικό κόσμο.

Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις απ τους προηγουμένους και τις αντιφάσεις της γενιάς που μέλλεται να γίνει η πλουσιότερη της Ιστορίας, μπορεί και να οδηγήσει σε μια νέα εποχή όπου η οικονομική επιτυχία θα μετριέται όχι μόνο με κριτήρια κέρδους, αλλά και με κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση. Μπορεί και όχι! Στο χέρι τους είναι, αν το θέλουν, όπως δήλωσε θρυλικά, κάποτε, ο Πίτερ Θιλ, συνιδρυτής του PayPal, «μην ρωτάτε τι μπορείτε να κάνετε για τον κόσμο, αλλά τι μπορείτε να κάνετε που δεν θα μπορεί να κάνει κανείς άλλος στον κόσμο». Βέβαια αυτός είναι 56 ετών, πια και ο κόσμος, ήδη τον προσπερνάει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.