27 Μαρ 2025
READING

«Το Μάννα» – Τσατσαρωνάκη: Από τα παξιμάδια σε χαρτοσακούλα, στο νέο εργοστάσιο και με βλέμμα στις εξαγωγές

4 MIN READ

«Το Μάννα» – Τσατσαρωνάκη: Από τα παξιμάδια σε χαρτοσακούλα, στο νέο εργοστάσιο και με βλέμμα στις εξαγωγές

«Το Μάννα» – Τσατσαρωνάκη: Από τα παξιμάδια σε χαρτοσακούλα, στο νέο εργοστάσιο και με βλέμμα στις εξαγωγές

Από το 1948 όταν ο Χαρίτος Τσατσαρωνάκης ιδρυτής της εταιρείας Αρτοποιία Το Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης, έθετε τις βάσεις για την επόμενη μέρα της οικογενειακής επιχείρησης έως και σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Από το μέγεθος και τα προϊόντα της επιχείρησης, έως τον τρόπο που επιλέγουν και αγοράζουν προϊόντα οι καταναλωτές.

Το 1960 ο Νίκος Τσατσαρωνάκης, γιος του Χαρίτου άρχισε να πουλάει τα παξιμάδια στην κεντρική αγορά των Χανίων, μέσα σε χαρτοσακούλα. Η εταιρεία έμελλε να εισέλθει στην οργανωμένη λιανική οκτώ χρόνια αργότερα, τοποθετώντας τα παξιμάδια της στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σήμερα η αρτοποιία Τσατσαρωνάκη, είναι σύμφωνα με τα στελέχη της πρώτη σε μερίδια αγοράς στην κατηγορία παξιμαδιού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, με ποσοστό 30% υπό το brand «Το Μάννα», με δεύτερο παίκτη την ιδιωτική ετικέτα (28%), την Παπαδοπούλου να ακολουθεί με τα Crispies και μερίδιο 10% και τον Καραμολέγκο να διατηρεί ποσοστό 9% με τον «Παξαμά».

Το νέο εργοστάσιο στις Αχαρνές

Αυτή την περίοδο η αρτοβιομηχανία ετοιμάζει την επόμενή της κίνηση καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την επισκευή του πρώην εργοστασίου της Nutriart (Κατσέλης) στις Αχαρνές Αττικής. Στο τέλος Μαΐου θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των logistics και των γραφείων της εταιρείας στις νέες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Ελένη Τσατσαρωνάκη, «τα logistics θα είναι πιο οργανωμένα καθότι σήμερα η εταιρεία είναι διαμοιρασμένη στην Κρήτη και την Αθήνα, με υποκαταστήματα σε περιοχές της Ελλάδας, επομένως υφίσταται η ανάγκη για κάθετη οργάνωση και μηχανοργάνωση των αποθηκών. Το φετινό φθινόπωρο αναμένεται να παραδοθεί και το υπόλοιπο εργοστάσιο. Επί του παρόντος βρίσκεται στην ολοκλήρωση του business plan για τη συγκεκριμένη επένδυση. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην ανακατασκευή του εργοστασίου των 22.000 τετραγωνικών μέτρων που ήταν εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια».

Το 2024 παρά τις δυσκολίες που υφίστανται στην αγορά, η Τσατσαρωνάκης έκλεισε με ανάπτυξη 3% σε κύκλο εργασιών και αυτή τη στιγμή τρέχει με 15% στους πρώτους δυόμισι μήνες του 2025, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά περίπου 16% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Θυμίζουμε ότι το 2023 ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ανήλθε στα 12,8 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγές

Η εταιρεία παρά το γεγονός ότι δεν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές τα προηγούμενα χρόνια, καθώς όπως είπε η Ελένη Τσατσαρωνάκη, είναι επικεντρωμένη στην κάλυψη των αναγκών εκτός Ελλάδας, είναι κάτι που σκοπεύει να κάνει προσεχώς. Με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου, η ανάπτυξη των εξαγωγών θα αποτελέσει τον τομέα που θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση προσεχώς. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Το ποσοστό των εξαγωγών επί των συνολικών πωλήσεων σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 7%.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανατιμήσεις την τελευταία τριετία

Σύμφωνα με τα στελέχη της η εταιρεία για περίπου 3 χρόνια δεν έχει πραγματοποιήσει ανατιμήσεις παρά τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών καθώς και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες κόστους. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, και για φέτος δεν αναμένεται να προβεί σε ανατιμήσεις. Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στις μπουκιές παξιμαδιού με την ονομασία «Δαγκωτό», γεγονός που αυξάνει το εύρος των καταναλωτών που αγοράζουν τα προϊόντα της και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις της επιχείρησης. Δεδομένου ότι το «Δαγκωτό» εξυπηρετεί και την τάση του snacking, η εταιρεία προσβλέπει σε ανάπτυξη και στο κανάλι της μικρής λιανικής. Αυτή τη στιγμή εξετάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της στο κανάλι του HoReCa. Από τις συνολικές τις πωλήσεις το 80% προέρχεται από την οργανωμένη λιανική και τα σούπερ μάρκετ και από 10% κατανέμονται οι πωλήσεις στο HoReCa και τη μικρή λιανική. Συνολικά η Τσατσαρωνάκης παράγει αυτή τη στιγμή περίπου 50 κωδικούς προϊόντων από κριτσίνι έως παξιμάδι.

Νέοι κωδικοί προϊόντων στο πρώτο εξάμηνο του 2025

Εντός του πρώτου εξαμήνου θα κυκλοφορήσουν νέοι κωδικοί στην αγορά και συγκεκριμένα στην κατηγορία «mini» όπου ήδη η Τσατσαρωνάκης αποτελεί τον κυρίαρχο παίκτη στην αγορά. Ήδη διαθέτει τα κριθαρένια παξιμάδια και τα παξιμάδια λαδιού, ενώ θα κυκλοφορήσουν παξιμάδια με λιναρόσπορο, καλαμπόκι και βρώμη.

Η κυρία Τσατσαρωνάκη αναφέρθηκε και στην προοπτική να τεθεί σε νέες βάσεις η αναγνώριση του κρητικού παξιμαδιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). «Είχαμε οργανώσει έναν φάκελο με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την αναγνώριση του κρητικού παξιμαδιού.

Ωστόσο οι ανάγκες του καταναλωτή άλλαξαν μετα χρόνια. Το «Μάννα» έφερε τις νέες τάσεις στην αγορά, προσφέροντας πιο μικρό και εύχρηστο παξιμάδι. Σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα το ΠΓΕ καθώς θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να μπουν οι νέοι κωδικοί και τα νέα προϊόντα στο σχετικό κατάλογο. Το ΠΓΕ είναι το 5% του τζίρου των παξιμαδιών στην Ελλάδα και πάνω από 70% του εν λόγω 5% το πουλάει η Τσατσαρωνάκης».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.