26 Δεκ 2024
READING

Από τη Cisco στο Lego | Τα μυστικά για την απελευθέρωση της οργανωτικής δημιουργικότητας

4 MIN READ

Από τη Cisco στο Lego | Τα μυστικά για την απελευθέρωση της οργανωτικής δημιουργικότητας

Από τη Cisco στο Lego | Τα μυστικά για την απελευθέρωση της οργανωτικής δημιουργικότητας
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Είναι εύκολο να πούμε ότι η δημιουργικότητα είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας εταιρείας, αλλά η ενθάρρυνση της είναι ένα άλλο πράγμα εξ ολοκλήρου. Πριν λίγο καιρό, τέσσερις επιχειρηματικοί ηγέτες κάθισαν στο Νταβός της Ελβετίας και συζήτησαν ακριβώς αυτό.

Καθώς το World Economic Forum εκτυλισσόταν, η chief people officer και EVP της Cisco, Francine Katsoudas, ο CEO της Lego, Niels B. Christiansen, ο CEO της HCL Technologies και πρόεδρος C.Vijayakumar και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ideo, Tim Brown, έδωσαν μια συνέντευξη και μίλησαν για το πώς να δημιουργήσει κανείς μια εταιρεία που θα βγάζει πραγματικά την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Μια απλή απάντηση που και οι 4 ενστερνίστηκαν: η ανάγκη για ομαλές και αυτόνομες εσωτερικές ομάδες.

Σύμφωνα με την Katsoudas, η Cisco βρήκε έναν τρόπο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα του εργατικού της δυναμικού. “Γνωρίζουμε ότι όλες οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις μας συμβαίνουν σε ομάδες”, εξήγησε. Και αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Πριν από μερικά χρόνια, η εταιρεία μελέτησε το πώς δούλεψαν διαφορετικές ομάδες και έπειτα αξιολόγησαν τι επιτελούν. Η εταιρεία εντόπισε 100 ομάδες που εργάζονταν καλά και πρόσθεσαν μια ομάδα ελέγχου από άλλες 200 για να προσπαθήσουν να αναλύσουν τις πτυχές που είχαν κερδίσει.

«Στις καλύτερες ομάδες μας», είπε, «οι υπάλληλοί μας έβαζαν στα δυνατά τους». Και οι ομάδες που στηρίζονταν περισσότερο στις δυνάμεις τους ένιωθαν ασφάλεια και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, καθώς και κοινές αξίες. Οι ομάδες που περιείχαν σαφώς αυτά τα τρία στοιχεία – έχοντας τους υπαλλήλους να βάζουν τα δυνατά τους, να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και να μοιραστούν αξίες – είχαν υψηλότερη απόδοση, δήλωσε η Katsoudas. Πρόσθεσε ότι η Cisco συνεχίζει να διερευνά το ζήτημα καθώς τροφοδοτεί άμεσα την κουλτούρα και την εμπειρία των εργαζομένων της εταιρείας.

Για τον Christiansen, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας είναι λίγο διαφορετική, καθώς η Lego είναι σίγουρα ένα πολύ διαφορετικό “θηρίο” από τη Cisco. Η μέθοδος του είναι να ζητήσει από την ομάδα του να σκέφτεται τα πράγματα από την οπτική γωνία ενός παιδιού. «Παίρνουμε τα παιδιά ως τα πρότυπα μας», είπε, «ο τρόπος δράσης των παιδιών χωρίς όρια».

Η Lego, ο Christiansen συνέχισε, δεν κάνει απλά παιχνίδια για παιδιά, αλλά δημιουργεί κάτι που διδάσκει βασικές και απαραίτητες ανθρώπινες δεξιότητες. Εκτείνονται από “τη δημιουργικότητα στην πλευρική σκέψη έως την ενσυναίσθηση”, είπε. Για να δημιουργηθεί μια τέτοια σειρά προϊόντων, οι εργαζόμενοι της Lego πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την παιχνιδιάρικη νοοτροπία από την αρχή. «Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι γύρω από αυτό», είπε ο Christiansen. «Δημιουργούμε παιχνίδια για ανθρώπους σαν εμάς».

Ο Brown αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των ομάδων. Αυτό που οι άνθρωποι χρειάζονται για να επιτύχουν στις ομαδικές προσπάθειες, είπε, είναι «δημιουργική εμπιστοσύνη» ή η δυνατότητα όχι μόνο να επινοήσουν μια νέα ιδέα, αλλά να ξεπεράσουν αυτό το αρχικό στάδιο. «Καθώς αρχίζουν να το χτίζουν αυτό», είπε, «μπορούν να συμμετάσχουν σε μια δημιουργική ομάδα».

Από εκεί, οι άνθρωποι είναι σε θέση να παράγουν μεγάλες ιδέες. “Εάν έχετε συλλάβει την ιδέα μαζί”, δήλωσε ο Brown, “είναι πολύ πιο εύκολο”.

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά και οι τέσσερις τόνισαν την ανάγκη για την ηγεσία να μάθει πώς να προωθήσει τις καλύτερες συνεργασίες. Ο Brown επίσης συνιστά να “ποσοτικοποιήσετε” την απόδοση της ομάδας σε σχέση με τις μεμονωμένες επιδόσεις. «Είναι η συλλογική δράση που μας ενδιαφέρει», εξήγησε. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει μια μέθοδο για την ανάλυση ορισμένων «δημιουργικών ποιοτήτων». Περιλαμβάνουν το σκοπό μιας ομάδας, την ικανότητά της να πειραματίζεται, το πόσο ενδυναμωμένα είναι τα μέλη της και πόσο συνεργάσιμα είναι.

Συνθέτοντας τα όλα μαζί, οι πάντες συμφώνησαν ότι ανεξάρτητα από τον κλάδο, θα υπάρξει αυξημένη ανάγκη για νέες και αόριστες δεξιότητες όσο περνάει ο καιρός. Όπως το έθεσε ο Christiansen, “δεν γνωρίζουμε το 80% των μελλοντικών ρόλων εργασίας. Σας εγγυώμαι όμως ότι σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για δημιουργικότητα. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.