Η Ελλάδα είναι από τους πρώτους προορισμούς στον κόσμο, ένας ειδυλλιακός παράδεισος, για το γιώτινγκ. Μα επειδή εχθρός του καλού, είναι το ακόμη καλύτερο, πολλές είναι οι ακόμη οι προοπτικές ανάπτυξης και πλήθος οι επαγγελματικές ευκαιρίες, ειδικά για τους νέους της χώρας.
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Γιώτινγκ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για εκείνα που πρέπει να γίνουν, τις κύριες προκλήσεις και ανάγκες τοποθετήθηκε τόσο ο Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Vernicos Yachts, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών τουριστικών σκαφών και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ή ΣΕΤΕ, όσο και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές. Δόθηκε έμφαση στη διαχρονικά θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού και στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του γιώτινγκ, που όμως απαιτούν συνεχή προσαρμογή και καινοτόμες λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Απαιτείται και η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών, που προσφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Μόνον έτσι, αλλά και με πάθος, τεχνογνωσία, μέτρο, ισορροπία, θα διατηρηθεί το brand Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων των διεθνών ταξιδιωτών και η χώρα ως ο παράδεισος του θαλάσσιου τουρισμού.
Ιεραρχήθηκε ως σημαντική ανάγκη η πλήρης αποσαφήνιση των θέματα φορολόγησης και ΦΠΑ στις ναυλώσεις των σκαφών. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναθεώρηση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν τη ναύλωση σκαφών με εξεχώριες σημαίες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Στην κορυφή των θεμάτων είναι πάντα οι θέσεις ελλιμενισμού και ιδιαίτερα η ανάγκη νέων θέσεων στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο και στην περιοχή Ελευσίνα – Νέα Πέραμος – Σαλαμίνα. Στα θετικά προσμετρήθηκε η κατασκευής της νέας μεγάλης μαρίνας σκαφών στην Κέρκυρα, αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαρινών της χώρας με τη συμβολή του προγράμματος του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και επενδύσεις της τάξης των 180 εκατ. ευρώ. Από τις σαράντα προτάσεις που έχουν υποβληθεί, έχουν εγκριθεί και προχωρούν οι είκοσι προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η βελτίωση της διαχείρισης μαρινών με την υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων για τη συλλογή αποβλήτων από τα σκάφη, τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα, αλλά και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στήριξης των νέων τεχνολογιών για την ηλεκτροκίνηση των σκαφών, που αναμένεται να έχει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Θεωρείται ακόμα, αναγκαίο το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις πλωτές προβλήτες, οι οποίες αποτελούν μία προσέγγιση, που προσφέρει ευέλικτες λύσεις σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελλιμενισμό κατά τη θερινή περίοδο.
Για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, μίλησε πιο πολύ ο Γιώργος Παρίσης, πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού και πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης Hellenic Yacht Crew Association ή HYCA. Γίνονται, μεν, επιμορφωτικά σεμινάρια, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα εξειδικευμένες σχολές για το προσωπικό, πλην των καπετάνιων. Στα θετικά προσμετράτε πως έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ενδιαφέρον οι ιδιώτες για να επενδύσουν στον τομέα της εκπαίδευσης.
Αυτό που έμεινε πιο έντονα από το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting, στο Trinity Events και Boats Advisor Hub & Events, είναι πως ο κλάδος του γιώτινγκ στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει ενιαία πολιτική στους προορισμούς. Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τους πώρους της και το φυσικό κάλος της, θα μπορέσει να γίνει κέντρο του γιώτινγκ στην Μεσόγειο.
Να τονίσουμε κάπου εδώ, πως η Ελλάδα, αναδείχθηκε το 2024, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στις ναυλώσεις yachts, προσπερνώντας τη Γαλλία και την Ιταλία. Η χώρα είναι υπολογίσιμη και στα mega yachts, μήκους άνω των 40 μέτρων, αφού διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μετά από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Χάρη στο πάθος, τη γνώση και την αφοσίωση των επιχειρηματιών του κλάδου, στο διαρκώς ανερχόμενο παγκοσμίως θαλάσσιο τουρισμό, δηλαδή τις ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής, η χώρα μας έχει εξελιχθεί στην απόλυτη υπερδύναμη. Μάλιστα κάθε χρόνο, η Ελλάδα σημειώνει το ένα ρεκόρ, μετα το άλλο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πολυτελή σκάφη, διατηρώντας την παγκόσμια πρωτιά στις ναυλώσεις γιοτ. Μετα την πανδημία, εκτιμήθηκε πολύ η ιδιωτικότητα, αλλά και η ευελιξία που παρέχει η ενοικίαση ενός σκάφους, το οποίο δίνει την ελευθερία να κάνει κανείς διακοπές σε πολλά νησιά και ακτές, χωρίς να στερείται την πολυτέλεια που θα απολάμβανε σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο. Όλη αυτή η ανάπτυξη φέρνει και νέα σκάφη στην αγορά και η αυξημένη ζήτηση τόνωσε τις αγοραπωλησίες στη μετα – Covid περίοδο, έχοντας ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων, ακόμη πιο ωραίων και δυναμικών σκαφών στην αγορά.
Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Βερνίκος η έλλειψη σημείων ελλιμενισμού αποτελεί πρόβλημα προς επίλυση, υπολογίζοντας τις ανάγκες που η ίδια η ομορφιά του τόπου με τα 6000 νησιά της και το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, επιβάλλει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.