Εντάξει, ξέρουμε. Το να ζεις μόνος σου έχει τα καλά του. Δεν χρειάζεται να μαλώνεις για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα, μπορείς να βλέπεις σειρές ή αθλητικά μέχρι τα ξημερώματα και να έχεις το ψυγείο γεμάτο με ό,τι θέλεις (και όχι με κάτι που «πρέπει»). Να βγαίνεις με τους φίλους και τις φίλες σου χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν, και πολλά ακόμα θετικά.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Και δε μιλάμε για την συναισθηματική, για την ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα ή ακόμα και για τεκνοποίηση, αλλά για την οικονομική.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια μονοπρόσωπα νοικοκυριά, και αυτό το φαινόμενο εκτός από κοινωνικές έχει αποκτήσει και σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις.
Από το στεγαστικό μέχρι τις καθημερινές δαπάνες, το να είσαι single δεν είναι μόνο μια προσωπική επιλογή, αλλά και ένας παράγοντας που επηρεάζει την οικονομία σε πολλά επίπεδα.
Στέγαση: Περισσότερα νοικοκυριά, μεγαλύτερο στεγαστικό πρόβλημα
Όταν δύο άνθρωποι ζουν μαζί, όχι μόνο τα έξοδα στέγασης μοιράζονται αλλά και λιγότερα ακίνητα απαιτούνται. Όταν, όμως, ο καθένας έχει το δικό του σπίτι, η ζήτηση για ακίνητα αυξάνεται. Στην Ελλάδα, όπου ήδη υπάρχει πρόβλημα με την προσφορά κατοικιών και οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί, η ύπαρξη περισσότερων μονοπρόσωπων νοικοκυριών σημαίνει ότι οι διαθέσιμες κατοικίες μειώνονται, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές.
Ο συλλογισμός είναι απλός. Αν, για παράδεγμα, σε μια πολυκατοικία υπήρχαν πέντε διαμερίσματα που στέγαζαν πέντε ζευγάρια, τώρα μπορεί να χρειάζονται δέκα για τους ίδιους ανθρώπους που επέλεξαν να ζουν μόνοι τους. Περισσότερα διαμερίσματα σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση, άρα και υψηλότερα ενοίκια, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να καλυφθούν από έναν μισθό και όχι δύο.
Οι λογαριασμοί και τα λειτουργικά έξοδα
Ας περάσουμε και στα πιο πρακτικά. Ένα σπίτι χρειάζεται ρεύμα, νερό, ίντερνετ και φυσικά θέρμανση. Όταν κάποιος ζει μόνος του, δεν έχει κανέναν να μοιραστεί αυτά τα έξοδα. Έτσι, ενώ ένα ζευγάρι μπορεί να πληρώνει 100 ευρώ για θέρμανση το μήνα, ένα άτομο που ζει μόνο του μπορεί να πληρώνει σχεδόν το ίδιο ποσό, χωρίς να έχει κάποιον να μοιραστεί το κόστος.
Το ίδιο ισχύει για την συνδρομητική τηλεόραση, το Netflix και μια σειρά από υπηρεσίες που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν περισσότερα του ενός ατόμου.
Οι μοναχικοί καταναλωτές πληρώνουν επίσης περισσότερα για καθημερινά έξοδα, όπως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πολλά προϊόντα έρχονται σε οικογενειακές συσκευασίες, που δεν συμφέρουν έναν εργένη. Έτσι, πολλές φορές αναγκάζεται να αγοράζει μικρότερες ποσότητες σε υψηλότερες τιμές ή να πετάει τρόφιμα που δεν πρόλαβε να καταναλώσει. Τέλος, όταν δεν το… έχεις με το μαγείρεμα, είναι πολύ πιθανό να παραγγέλνεις καθημερινά απ’ έξω, εκτοξεύοντας το κόστος του προϋπολογισμού σου.
Διασκέδαση, χόμπι και… κατοικίδια
Όταν ζεις μόνος, έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο – και αυτό συχνά μεταφράζεται σε αυξημένα έξοδα διασκέδασης. Είτε μιλάμε για έξοδο με φίλους, είτε για ταξίδια, είτε για συνδρομές σε γυμναστήρια, Netflix, Spotify, το κόστος προστίθεται.
Μια άλλη σημαντική οικονομική παράμετρος είναι τα κατοικίδια. Σύμφωνα με έρευνα της American Pet Products Association, το 76% των Millennials και το 70% της Gen Z θεωρούν τα κατοικίδιά τους οικογένεια. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν συγκάτοικο ή σύντροφο, συχνά επιλέγουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο για συντροφιά, κάτι που έχει φυσικά και οικονομικές συνέπειες: τροφή, κτηνιατρικά έξοδα, αξεσουάρ, μέχρι και… ψυχοθεραπεία για σκύλους!
Φυσικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εννοείται πως οι τετράποδοι φίλοι μας, τους οποίους λατρεύουμε, είναι μέλη της οικογένειάς μας και αξίζουν μια θέση σε αυτήν ανεξαρτήτως του αν είμαστε ελεύθεροι ή όχι. Απλώς στο παράδειγμά μας εξετάζουμε τις οικονομικές προεκτάσεις μιας συνειδητής επιλογής υποκατάστασης της οικογένειας με την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου.
Dating Apps και η βιομηχανία της εργένικης ζωής
Το να είσαι single δεν είναι απλώς μια προσωπική επιλογή, αλλά μια τεράστια αγορά. Dating apps όπως το Tinder, το Bumble και το Hinge βασίζονται στο γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν σύντροφο. Οι συνδρομές σε premium εκδόσεις, οι αγορές «boosts» και «super likes» δημιουργούν μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων.
Αλλά η βιομηχανία των singles δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν «solo ταξίδια», εστιατόρια που προωθούν concept για μοναχικούς πελάτες και μέχρι και υπηρεσίες ενοικίασης συντρόφου για κοινωνικές εκδηλώσεις. Η εργένικη ζωή δεν είναι απλώς μια κατάσταση, αλλά μια οικονομική δύναμη που τροφοδοτεί αμέτρητες επιχειρήσεις.
Μια διεθνής τάση με κοινωνικές προεκτάσεις
Το φαινόμενο των μονοπρόσωπων νοικοκυριών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, η «μόνη ζωή» έχει οδηγήσει σε άνοδο των capsule hotels και των εστιατορίων όπου οι πελάτες τρώνε σε ατομικά booths. Στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Ευρώπη, η αγορά μικρότερων διαμερισμάτων και η άνοδος των co-living spaces δείχνει πως η εργένικη ζωή είναι μια νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η τάση είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι, οι κοινωνικές δομές θα αλλάξουν, οι οικονομικές ανισότητες θα αυξηθούν, και ίσως δούμε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο σε υπηρεσίες που προσπαθούν να καλύψουν τα «κενά» της μοναχικής ζωής.
Τελικά, είναι ακριβό το να είσαι single;
Η απάντηση είναι ναι. Το να ζεις μόνος συνεπάγεται περισσότερα έξοδα και μια ολόκληρη οικονομία χτίζεται γύρω από αυτή την πραγματικότητα.
Η εργένικη ζωή κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά
Από το ενοίκιο μέχρι το delivery και τις dating εφαρμογές, η εργένικη ζωή κοστίζει – οικονομικά και κοινωνικά.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παντρευτούμε όλοι άμεσα για να γλιτώσουμε χρήματα! Αλλά είναι σημαντικό να κατανοούμε πώς οι ατομικές μας επιλογές επηρεάζουν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και ίσως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο συλλογικά για το μέλλον της διαβίωσης, της κατανάλωσης και των ανθρώπινων σχέσεων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.