Πλήθος είναι τα δημοσιεύματα μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων του πρόεδρου και CEO της METLEN Energy & Metals, Ευάγγελου Μυτιληναίου για την πορεία του ομίλου κατά το 2024. Ανάμεσα σε άλλα έγινε αναφορά στον τρίτο μεγάλο μετασχηματισμό της εταιρείας, με την κωδική ονομασία Big 3, τον στόχο των 2 δισ., το επιθετικό retail και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ο βραβευμένος για την πρόσφορα του στην Ελληνική οικονομία επιχειρηματίας, επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με καταγωγή από την Κορώνη, κ. Μυτιληναίος μίλησε ακόμα για τη «χρυσή -όπως τη χαρακτήρισε- επένδυση» στο γάλλιο. Υπογραμμίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από την εμπορική δράση και αντίδραση της Κίνας, είπε και ακόμη, πως όταν «δραστηριοποιείσαι στις σπάνιες γαίες, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα κόστους, καθώς η αγορά ελέγχεται από λίγους παίκτες παγκοσμίως, που μπορούν να καθορίζουν τις τιμές». Θεωρεί, πως αν τα κόστη κρατηθούν χαμηλά, το γάλλιο θα είναι μία από τις καλύτερες business της METLEN Energy & Metals. Μα, τι είναι αυτό το περιβόητο γάλλιο και γιατί είναι τόσο σημαντική η επένδυση σ’ αυτό της Metlen;
Τι είναι το διαβόητο γάλλιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό
Το γάλλιο είναι ένα μέταλλο που ανακαλύφθηκε το 1875 από τον Γάλλο χημικό Πολ Εμίλ Φρανσουά Λεκόκ ντε Μπουαμποντράν και πήρε το όνομά του από την Gallia, παλιά λατινική ονομασία της -ε, ποιας άλλης;- Γαλλίας. Το γάλλιο δεν εξορύσσεται, αλλά λαμβάνεται ως υποπροϊόν της εξόρυξης και επεξεργασίας άλλων μετάλλων, κυρίως του αλουμινίου και του ψευδαργύρου. Τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή χρησιμοποιείται χάρη στις ιδιότητες τους στους ημιαγωγούς, έχει αναδειχθεί σε μέταλλο υψηλής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, τα στερεά κράματα γαλλίου χρησιμοποιούνται στην οπτική, την ηλεκτρονική και την πυρηνική μηχανική λόγω της μη τοξικότητάς τους και της αντοχής τους στην ακτινοβολία νετρονίων και στη διάσπαση βήτα. Κάποια από τα κύρια κράματα του είναι κρίσιμα συστατικά σε πολλά στάδια της διαδικασίας κατασκευής τσιπ υπολογιστών, στα smartphones, στα φωτοβολταϊκά, σε καθετί που σχετίζεται με την ηλιακή ενέργεια, τα LED, σε εφαρμογές που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την πράσινη ενέργεια, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα και σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι λοιπόν, πλήρως κατανοητό πόσο σημαντικό είναι με την εκτόξευση της τεχνολογίας και τη συνεχόμενη εξέλιξη της.
Που και σε ποιες χώρες βρίσκεται το γάλλιο
Το γάλλιο αποκτάται από πρωτογενή παραγωγή, αλλά και από ανακυκλωμένα θραύσματα. Η σημαντικότερη πρωτογενής πηγή για το γάλλιο είναι ο βωξίτης. Περίπου το 90% της σημερινής πρωτογενούς παραγωγής γαλλίου εξάγεται από βωξίτη κατά την παραγωγή της αλουμίνας. Παράγονται περίπου 7500 εκατ. τόνοι ετησίως, με τις ανάγκες για τη χρήση του να αυξάνονται διαρκώς. Στις χώρες παραγωγής περιλαμβάνονται οι Γερμανία, Καζακστάν, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Ρωσία και η Σλοβακία. Όμως το 95% του Γαλλίου αυτή τη στιγμή παράγεται από την Κίνα! Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται, σήμερα, κατά 100% από ξένες πηγές για το γάλλιο.
Η επένδυση της METLEN στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας
Τη στρατηγική ανάγκη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρώπης για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας σε μέταλλα όπως το γάλλιο, δεδομένων των περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα, έρχεται να καλύψει η στρατηγική επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ της METLEN στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt μάλιστα είχε τονίσει για τον τόπο πως «στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Εδώ λειτουργούν τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε γάλλιο». Ήδη, από τον Αύγουστο του 2023 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε αποκαλύψει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προσέγγισε με το ερώτημα, εάν υπάρχει η προοπτική της παράγωγής γάλλιου, απαντώντας στην ουσία, πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της Ε.Ε.». Με την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας, η METLEN θα επιτύχει συνολική ετήσια παραγωγή 1,25 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας, ενώ η Ελλάδα θα καταταχθεί μεταξύ των 12 μεγαλύτερων παραγωγών αλουμίνας στον κόσμο. Η ζήτηση αλουμινίου, η οποία και καθορίζει τη ζήτηση αλουμίνας σε διεθνές επίπεδο, αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αυτό γίνεται διότι οδηγείται κατά κύριο λόγο από τους τομείς των κατασκευών και των αυτοκινήτων, αλλά και διότι συμπορεύεται με τους κλάδους συσκευασίας και μηχανημάτων. Και έτσι αναμένεται πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Πολλές είναι οι κυβερνήσεις, που ενισχύουν τα κίνητρα για ανάπτυξη υποδομών με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε συνδυασμό με παγκόσμιες τάσεις, όπως η στροφή σε ελαφρύτερα οχήματα και για το λόγο αυτό η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται ανοδική. Η νέα παραγωγή αλουμίνας, λοιπόν, αναμένεται να καλύψει σημαντική ποσότητα και Γαλλίου, μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας για μείωση των εξαγωγών της.
Η παντοδυναμία στο γάλλιο της Κίνας
Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου προς την Ευρώπη έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα της Ε.Ε. και τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα. Το γάλλιο, ένα από τα πιο σπάνια μέταλλα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ηλιακή ενέργεια, τα LED και οι ημιαγωγοί. Η Κίνα, η οποία ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου, έχει αναγνωρίσει την στρατηγική σημασία αυτού του μετάλλου, γεγονός που την καθιστά έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην αγορά των σπάνιων μετάλλων. Η απαγόρευση εξαγωγών από την Κίνα θέτει άμεσα σε κίνδυνο τις βιομηχανίες της Ε.Ε., καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές γαλλίου για την παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών. Οι άμεσες συνέπειες αυτής της απόφασης περιλαμβάνουν αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, καθυστερήσεις στην κατασκευή και μια πιθανή αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών στον παγκόσμιο στίβο.
Ο στρατηγικός ρόλος της METLEN Energy & Metals στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει, ήδη, αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. σε κρίσιμα μέταλλα, η METLEN Energy & Metals, ως μια από τις πιο εξειδικευμένες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και των μετάλλων, μέλλεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σε θέση έτσι, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιομηχανική ανθεκτικότητα της Ε.Ε. Η METLEN μπορεί ακόμα, να παρέχει στρατηγικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, ενώ ταυτόχρονα έχει όλες τις δυνατότητες να συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, που θα αναπτύξουν νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης σπάνιων μετάλλων, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία.
Η METLEN ετοιμάζεται για τον στρατηγικό της ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ηγεσίας στους τομείς της ενέργειας και των σπάνιων μετάλλων, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Στον χαιρετισμό του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην πρόσφατη ενημέρωση του στα ΜΜΕ είπε, πως «σήμερα είναι μία κρύα και μίζερη ημέρα στην Αθήνα. Αλλά τα αποτελέσματά μας δεν είναι καθόλου μίζερα. Είμαστε σε πολύ καλό mood». Κατανοητό απόλυτα το γιατί.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.