Ήταν για μια γενιά και μια περασμένη εποχή, ο εμβληματικός τόπος ραντεβού για νέα ζευγάρια, παρέες, φίλους. Ραντεβού στον Ινδιάνο! Κάτω απ τη φιγούρα στην είσοδο του Jackson Hall, στη Μηλιώνη, χωρίς άλλες επεξηγήσεις, συναντιόντουσαν όλοι και συνέβησαν τα πάντα. Το ατμοσφαιρικό αμερικανικό μπαρ και ρεστοράν στα χρόνια της κρίσης έπαψε να υπάρχει, όπως πολλά άλλα μέρη, που θεωρούσαμε βεβαιότητα! Δώδεκα χρόνια αργότερα η εταιρεία Βενέτη επαναλειτούργησε το αγαπημένο στέκι, αλλά ύστερα από πολλές περιπέτειες.
Γραφειοκρατία, αλλαγές νομοθεσίας και ένα μέλλον κατάρρευσης της εστίασης
Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων με δεδομένη την σημασία που είχε το Veneti -πια- Jackson Hall, για τη ζωή της πόλης, υπήρξε έντονο. Στην συνάντηση μαζί τους ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτης ΑΒΕΕ, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, μίλησε για κόστος και καθυστερήσεις. Εξήγησε το πως όταν η Venetis ξεκίνησε το 2015, το κόστος της επένδυσης είχε εκτιμηθεί στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, οι ατελείωτες διαδικασίες αδειοδότησης, η γραφειοκρατία με τις καθυστερήσεις της εκτίναξαν το ποσό στα επτά εκατομμύρια. Ολόκληρο το κτίριο χρειάστηκε να κατεδαφιστεί και φτιαχτεί από την αρχή για να συνάδει τις νέες προδιαγραφές. Για χρόνια οι δαπάνες μίσθωσης και συντήρησης κάλπαζαν χωρίς να υπάρχουν έσοδα. Και όταν όλα είχαν ξεκινήσει, εκείνο το μακρινό πια 2015 το Κολωνάκι, ήταν ζωηρό, έντονο, το επίκεντρο της πόλης, εκεί που χτύπαγε η καρδιά της. Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει. Η κίνηση είναι πιο αραιή και τα καταστήματα μένουν άδεια. Με την πικρή διαπίστωση πως δεν θα πάρει ποτέ τα λεφτά της επένδυσης πίσω, ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης κατέδειξε την γραφειοκρατία ως μηχανισμό είσπραξης εσόδων, αντί για να υπάρχουν εκείνες οι διαδικασίες που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, ενώ πρόβλεψε ένα δυσοίωνο μέλλον κατάρρευσης ακόμη και αυτής της εστίασης, που μοιάζει να κρατά καλά.
Η Βενέτης, από το ποιοτικό ψωμί, στους πολυχώρους γεύσης
Ηταν το 1939, οταν Γιώργος Βενέτης από τα Γιάννενα άνοιξε έναν μικρό φούρνο και λόγω καταγωγής το ψωμί του έγινε ανάρπαστο, ειδικά το λευκό, που ήταν ξακουστό, σαν όλα τα ηπειρωτικά, ακόμα και στο εξωτερικό. Μετέφερε τον μικρό μα ολοένα και πιο φημισμένο φούρνο στη Νέα Ερυθραία, το 1948. Τη δεκαετία του ’70 ο Βενέτης έφτασε να είναι ο πιο γνωστός φούρνος της Αθήνας και αυτός με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε είδη ψωμιού και ζαχαροπλαστικής, καθώς και αρτοποιήματα. Ηταν ο πρώτος που έμαθε τα «μαύρα» ψωμιά της Βόρειας Ευρώπης στους Αθηναίους. Από τότε, οι Αθηναίοι όταν έλεγαν Βενέτης, εννοούσαν καλό και ποιοτικό ελληνικό ψωμί. Και ήταν εκείνος ο μικρός οικογενειακός φούρνος στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, που μεγάλωσε τόσο, ώστε να γίνει ισχυρή αλυσίδα franchise, με περισσότερα από 110 σημεία διάθεσης προϊόντων κατέχοντας ηγετική θέση σε όλη την ελληνική αγορά αρτοποιίας. Από κει οι εργαζόμενοι θα παίρναμε καφέ και σάντουιτς με καλό ψωμί, τυρόπιτες ή και χειροποίητα τσιπς και οι οικογένειες ψωμί με περισσότερες από 60 ποικιλίες, γλυκά και βουτήματα. Για 80 χρόνια, εμείς είχαμε την ασφάλεια της συνήθειας μας στη καθημερινότητα μας, μα η Βενέτης εξελισσόταν και δεν καθόταν στα κεκτημένα της. Το 1995, έφτιαξε μονάδα παραγωγής 14.000 τ.μ ,στην Λυκόβρυσης, με υποδομές στη τελευταία λέξης της εξέλιξής και προηγμένα συστήματα. Το 2010 η Βενέτη λάνσαρε το ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL ως πολυχώρο γεύση για όλες τις ανάγκες των καταναλωτών από πλήρες πρωινό, ποικιλίες καφέ, ροφήματα γλυκά και μια μεγάλη γκάμα αρτοσκευασμάτων ειδικής διατροφικής αξίας, μέχρι σπιτικό φαγητό από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Και βέβαια ψωμιά! Χωριάτικα, ελληνικά, Μοναστηριακά, Βυζαντινά, Γενοβέζικα, Pavé, Βιεννέζικα και πίτες χειροποίητες, παραδοσιακές, ελληνικές και cookies και κρουασάν και brioche και βιεννέζικα και κέικ και ό,τι άλλο μπορεί να πεθυμήσεις και να αναζητήσεις, ακόμη και αν δε το ξέρεις.
Τα «θεϊκά παγωτά» Δωδώνη
Ηταν πια η ώρα η Βενέτη να απλωθεί και σε άλλους τομείς. Εξαγόρασε τα «θεϊκά παγωτά» Δωδώνη. Η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη ξεκίνησε το 1967 όταν ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο, άνοιξαν το πρώτο γαλακτοπωλείο τους στην Κυψέλη. Η πορεία ήταν ανοδική και το 1984 λειτουργεί το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα Δωδώνη στην Κηφισιά που αποτελεί και την πρώτη gelateria στην Ελλάδα, ενώ ο αρχίζει να αναπτύσσεται με καταστήματα franchise. Από το ζενίθ της το 2007 με τζίρο 15 εκατ. και 180 καταστήματα, στο ναδίρ, με νέους ιδιοκτήτες, υπέρογκο δανεισμό, οικονομική κρίση, πυρκαγιά στη μονάδα παραγωγής, πανδημία και απώλεια τζίρου από την Chillbox. Ύστερα από 32 μήνες διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για τα δάνεια της εταιρείας συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ τα «Παγωτά Δωδώνη» πέρασαν στον Όμιλο Βενέτη του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη. Να σημειωθεί πως ως νεαρός ο κ. Μονεμβασιώτης, στα μέσα της δεκαετίας του 80, εργάζονταν ως υπάλληλος σε μια gelataria της Δωδώνης. Σαράντα χρόνια μετά έγινε ο ιδιοκτήτης τους!
Όλα γύρω από το λάδι
Το 2024 η Βενέτης μπήκε και στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης για την παραγωγή και πώληση ελαιόλαδου με την επωνυμία ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Ι.Κ.Ε. Η Βενέτης ΑΕΒΕ κατέχει το 55% των μετοχών και ο Γεώργιος Μαντά το 45%. Η εταιρεία δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή, αλλά επεκτείνεται επίσης στην εξαγωγή ελαιόλαδου, στην έκθλιψη ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων, καθώς και στο χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν επηρεάζουν μόνο τις επενδύσεις στον κλάδο της εστίασης, αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις των επιχειρήσεων. Η Βενέτης είχε προγραμματίσει τη μεταφορά του εργοστασίου της από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία, σε ιδιόκτητη έκταση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τελικά εξασφαλίστηκε η σχετική άδεια, η επιχείρηση επανεξετάζει το σχέδιο, προτιμώντας μια τοποθεσία κοντά στην Αττική, λόγω της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού στη Βοιωτία.
Και οι δυσκολίες συνεχίζονται
Ο Παναγιώτης Μονεβασιώτης φαίνεται πως σε κάθε επιχειρηματικό βήμα δεν κρύβει τίποτα από τα ελληνικά ΜΜΕ. Έτσι, παραδέχτηκε πως ενώ η Βενέτης είχε προγραμματίσει τη μεταφορά του εργοστασίου της από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία, σε ιδιόκτητη έκταση και παρά το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε η σχετική άδεια, το σχέδιο επανεξετάζεται, λόγω της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού στη Βοιωτία. Και το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων δεν αφορά μόνο τον Όμιλο Βενέτη, αλλά ολόκληρο τον κλάδο της εστίασης. Με 1.750 εργαζομένους, ο Όμιλος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη στελέχωση νέων καταστημάτων. «Η υποβάθμιση των υπηρεσιών μας είναι αναπόφευκτη, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό. Έτσι, σταματήσαμε τα σχέδια για νέα καταστήματα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», παραδέχτηκε ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης. Παρ όλα αυτά η Βενέτης συνεχίζει ανοδική πορεία, με τον κύκλο εργασιών της να έχει αυξήθηκε το 2024 στα 75 εκατομμύρια ευρώ, με άνοδο 17% σε σχέση με το 2023. Οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ανέρχονται πλέον στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η στρατηγική για το 2025 περιλαμβάνει εξαγορές μικρών ελληνικών εταιρειών παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.
Όπως και να χει, εμείς θα περάσουμε απ το στέκι VENETI Jackson Hall, με το Artisan Bakery, το εργαστήριο παραγωγής ψωμιού και το Βar-Restaurant στον πρώτο όροφο με τα live γκρουπάκια για 60’s και 70’s ήχους, τους καφέδες μας, τους χυμούς μας, τα φαγητά μας. Και ραντεβού στον Ινδιάνο, που είναι μέσα, στην είσοδο πια, λίγο πιο κοντός, αλλά πάντα εμβληματικός!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.