20 Φεβ 2025
READING

All Star Game: Μία Όχι και Τόσο Καλή Ιδέα για την Ευρωλίγκα

4 MIN READ

All Star Game: Μία Όχι και Τόσο Καλή Ιδέα για την Ευρωλίγκα

All Star Game: Μία Όχι και Τόσο Καλή Ιδέα για την Ευρωλίγκα

Αν και το All Star Game του NBA γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο βαρετό για το μπασκετικό κοινό παγκοσμίως, κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχει η ίδια συζήτηση σχετικά με το αν και το πώς θα μπορούσε να διοργανώνεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη. Ένα παιχνίδι δηλαδή – καθαρά για ψυχαγωγικούς σκοπούς – στο οποίο θα συμμετέχουν οι καλύτεροι παίκτες της Ευρώπης και θα έχει ως στόχο τη διασκέδαση και την προώθηση του πρωταθλήματος της Ευρωλίγκας και των αθλητών της.

Το Φορτωμένο Καλεντάρι

Ως σκέψη ακούγεται καλή, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που το συγκεκριμένο «πρότζεκτ» δεν έχει ακουστεί ούτε καν ως σκέψη από τις διοργανώτριες αρχές της Ευρώπης. Βασικό λόγο παίζει το βεβαρημένο πρόγραμμα των αθλητών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια – ειδικά αυτοί του κορυφαίου επιπέδου – παίζουν συνεχώς με τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί ένα τριήμερο για να χωρέσει ένα ευρωπαϊκό All Star Game, όταν η Ευρωλίγκα αυξάνει κάθε χρόνο τις εβδομάδες στις οποίες υπάρχει διπλή αγωνιστική για να βγει το πρόγραμμα.

Οι Εθνικές Λίγκες

Ένας άλλος σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας αποτελούν τα επιμέρους All Star Game των διάφορων εθνικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Για να είχε νόημα ένα ευρωπαϊκό All Star, θα έπρεπε να αποτελεί το μοναδικό παιχνίδι επίδειξης ώστε να τραβήξει τα βλέμματα του φίλαθλου κοινού και να έχει στο τέλος της ημέρα και μία εμπορική αξία. Οι εθνικές λίγκες, όμως, διοργανώνουν τα δικά τους παιχνίδια, έχοντας την πλήρη εμπορική αξιοποίησή τους και δεν έχουν κανέναν λόγο να δώσουν τα συγκεκριμένα εμπορικά «assets» στην Ευρωλίγκα, η οποία στην ουσία είναι μία ξεχωριστή εταιρεία από την οποία δεν μπορούν να επωφεληθούν.

Οι Πιθανοί Προορισμοί

Με την Ευρωλίγκα πολλές φορές να δυσκολεύεται να βρει πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν τη διοργάνωση του Final 4, δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς πως δεν θα συμβεί το ίδιο και με το AllStar Game. Οι διοργανώσεις τέτοιων αθλητικών events απαιτούν χρήματα, τεχνογνωσία και κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις, τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν σε κάθε πόλη της Ευρώπης, ούτε είναι δεδομένο πως αυτές που διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά θα ενδιαφερθούν. Συνεπώς, μοιάζει λογικό για την Ευρωλίγκα να μην θέλει να ξεκινήσει ένα εγχείρημα στο οποίο δεν γνωρίζει καν αν θα έχει πόλεις και ομάδες συμμάχους.

Πόλεις, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη, μοιάζουν ιδανικές για τη διεξαγωγή τέτοιων διοργανώσεων. Αφενός, όμως, μερικές από αυτές δεν γνωρίζουν καν τι θα πει Ευρωλίγκα, καθώς το κοινό του μπάσκετ σε χώρες όπως η Αγγλία ή η Ολλανδία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, αφετέρου αρκετές μητρόπολεις της Ευρώπης αποφεύγουν τέτοια events για οικονομικούς λόγους και θέματα ασφαλείας μεταξύ άλλων.

Συνεπώς φαίνεται πως ένα ευρωπαϊκό All Star Game θα παραμείνει ως θέμα μόνο μεταξύ των φιλάθλων ή διαφόρων διαδικτυακών και ραδιοφωνικών εκπομπών, οι οποίες φτιάχνουν φανταστικές ευρωπαϊκές All Star ομάδες φέρνοντας συχνά το θέμα στην επικαιρότητα και δημιουργώντας άθελά τους καπνό, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ίχνος φωτιάς.

Και φωτιά, εκτός όλων των άλλων, δεν υπάρχει γιατί στην πραγματικότητα η Ευρωλίγκα δεν θεωρεί πως θα μπορέσει να μετατρέψει ένα ευρωπαϊκό All Star Game σε μία επιτυχημένη διοργάνωση τόσο εμπορικά όσο και σε όρους τηλεθέασης και προσέλκυσης κοινού. Δεν είναι λίγα τα F4 της διοργάνωσης που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ… γνωστών και φίλων, συνεπώς οι ιθύνοντες δεν θέλουν να ρισκάρουν μία εμπορική και επικοινωνιακή αποτυχία, όταν ακόμα και στο καλύτερο σενάριο τα εκτιμώμενα πιθανά κέρδη δεν πρόκειται να αλλάξουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο οι Ευρωλίγκα σαν οργανισμός, όσο και οι ομάδες που την αποτελούν.

Οι Απόπειρες του Παρελθόντος

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη ιδέα έχει δοκιμαστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πριν το περίφημο σχίσμα μεταξύ FIBA και Euroleague. Συγκεκριμένα, για τέσσερα συναπτά έτη διεξαγόταν το FIBA EuroStars, το οποίο ήταν ένα παιχνίδι μεταξύ των καλύτερων παικτών της Ευρώπης. Οι τέσσερις αυτές διοργανώσεις λάμβαναν χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου και είχαν πραγματοποιηθεί κατά σειρά σε Κωνσταντινούπολη, Τελ Αβίβ, Βερολίνο και Μόσχα, τις σεζόν 1996-1997, 1997-1998, 1998-1999 και 1999-2000 αντίστοιχα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.