Η συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας οδήγησε σε έκρηξη των Airbnb, ή αλλιώς, των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τώρα πια δεν μελετάμε την κυριαρχία τους, αλλά συγκρινόμαστε με τις άλλες χώρες, που προσφέρουν σχετικά τοπία και διακοπές σα τη δική μας, ό,τι αφορά στους σημαντικούς τους τόπους εδώ, στις πληρότητες και τους μήνες που φέρνουν τα μεγάλα έσοδα. Έχουμε περάσει στην επομένη, την μεγάλη πίστα της τουριστικής μας υπερπαραγωγής.
Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώνεται στα αυξημένα κατά 60% έσοδα που καταγράφηκαν το 2024 σε σχέση με το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ShortStay Conference 2025, τα δηλωθέντα εισοδήματα διαμορφώθηκαν σε 874 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 746 εκατ. ευρώ το 2023 και 544 εκατ. ευρώ το 2022. Σε ό,τι αφορά στις καταχωρήσεις, τα τρία τελευταία χρόνια τα Airbnb στη χώρα έχουν αυξηθεί από τις 139.000 που ήταν το 2022, στις 177.000 το 2023, ενώ στο κλείσιμο του 2024 έφτασαν τις 213.000.
Την πρωτοκαθεδρία, λοιπόν, πανελλαδικά, από πλευράς αριθμού καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης διατηρεί η Κρήτη με συνολικά 33.000 καταλύματα, τα περισσότερα σε Χανιά και Ηράκλειο. Στη μεγαλόνησο η μέση ημερήσια τιμή διάθεσης ενός καταλύματος τύπου Airbnb είναι κατά μέσο όρο 195 ευρώ. Ακόμη και τους χειμερινούς μήνες με τη χαμηλή ζήτηση, όπως είναι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος, η Κρήτη εντυπωσιάζει, γιατί κρατά τη μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα κατάλυμα που διατίθεται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης στα 120 ευρώ μέσο όρο. Και αυτό συμβαίνει, παρ’ ότι η Κρήτη παρουσιάζει υψηλή εποχικότητα σε ό,τι αφορά τόσο τον τουρισμό, όσο και τα Airbnb, που από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 25%.
Σύμφωνα με την PriceLabs, ένα εργαλείο διαχείρισης εσόδων των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, το αντίστοιχο ποσό για τους μήνες χαμηλής ζήτησης στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Η μέση ημερήσια τιμή ενός airbnb στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 95 ευρώ, ενώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η μέση τιμή διανυκτέρευσης στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν υπερβαίνει τα 70 ευρώ. Ως προς την πληρότητα, τώρα, η Αθήνα ξεκάθαρα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά και φτάνει στο 80% τον Σεπτέμβριο. Ακολουθεί η Κρήτη, η οποία τον Αύγουστο κινείται κοντά στο 80% και τελευταία κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη με το ποσοστό πληρότητας να μην ξεπερνά 70%.
Το περασμένο καλοκαίρι η Αθήνα και η Αττική παρουσίασαν μείωση 11% και 7% αντίστοιχα, ενώ η Κρήτη αύξησε τα ποσοστά της πληρότητας κατά 1%. Βέβαια, αυτό είναι και το αναμενόμενο, αφού η τουριστική κίνηση της πρωτεύουσας μειώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αντίθεση με την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, που αποτελούν τις δυνατές περιόδους για τον τουρισμό της πόλης. Η συνολική προσφορά ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 13%, ενώ οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν αυξηθεί κατά 6%. Στο σύνολο των τελευταίων 12 μηνών, όμως, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε Airbnb έχει αυξηθεί κατά 16%, με το πιο «δυνατό» τρίμηνο για την αγορά να είναι εκείνο του Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και το πιο ισχνό διάστημα να διαγράφεται το δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Κατά τα στοιχεία της PriceLabs σε επίπεδο εσόδων ανά διαθέσιμο κατάλυμα, η Αθήνα και η Κρήτη παράλληλα, καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές τους, πάνω από 70 ευρώ, τον Μάιο και τον Αύγουστο. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη σημειώνει τα υψηλότερα έσοδα, ανά κατάλυμα τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, με το σχετικό ποσό να μην ξεπερνά τα 45 ευρώ.
Η χώρα μας καταγράφει την υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή στα Airbnb σε σχέση με χώρες ανταγωνιστικές στο τουριστικό μας προϊόν, όπως είναι η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κροατία. Ειδικότερα η Ελλάδα καταγράφει μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σχεδόν στα 190 ευρώ στον Αύγουστο, το αποκορύφωμα της καλοκαιρινής περιόδου, με την Κροατία να έπεται στα 180 ευρώ τον Ιούλιο. Ακολουθούν Μάλτα και Πορτογαλία με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 170 ευρώ, επίσης στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Αύγουστο. Σε επίπεδο πληρότητας οι Μάλτα και Πορτογαλία κατέγραψαν υψηλότερες επιδόσεις στο 90% και 80% αντίστοιχα στην κορύφωση της ζήτησης, με την Ελλάδα να ακολουθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας στη χώρα μας σημειώθηκε τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε κοντά στο 80%.
Από την αρχική ιδέα για την Airbnb των συμφοιτητών Μπράιαν Τσέσκι και Τζο Γκέμπια και πιο μετά του Νέιθαν Μπλέχαρτσικ, το 2008 μέχρι και σήμερα η πλατφόρμα κατάφερε να εκτοξευτεί, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και να κάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κερδίσουν πολλά χρήματα, σε ένα απρόβλεπτο επιχειρηματικό πεδίο, που ξεκίνησε από το μηδέν και γιγαντώθηκε αστραπιαία. Οι Έλληνες τα αγκάλιασαν, τα υιοθέτησαν και τώρα πια αποτελούν μια κανονικότητα, που δείχνει πως θα μείνει για πάντα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.