Την ώρα που ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός διανύει τη 15η του σεζόν χωρίς πρωτάθλημα και οι οπαδοί του βιώνουν μια περίοδο αμφισβήτησης και αναταραχής, το θέμα του νέου γηπέδου στο Βοτανικό φέρνει μια νέα πνοή ελπίδας.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις της 3ης Φεβρουαρίου 2025, όταν και ανακοινώθηκε η οριστική λύση στο χρηματοδοτικό κενό, στα γενέθλια μάλιστα του συλλόγου, το έργο της Διπλής Ανάπλασης μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για την Αθήνα.
Η λύση στο χρηματοδοτικό κενό και τα επόμενα βήματα
Για μήνες, το βασικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση του έργου ήταν η αύξηση του κόστους κατασκευής, που δημιούργησε ένα οικονομικό κενό στην υλοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες που συμμετέχουν στην ΑΕΠ Ελαιώνας δεσμεύτηκαν να καλύψουν το κενό, ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία.
Πλέον, η έκδοση της οικοδομικής άδειας για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη αναμένεται πριν το καλοκαίρι του 2025, ενώ τα έργα για το γήπεδο και τους γύρω κοινόχρηστους χώρους πρασίνου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Η θεμελίωση έχει ήδη ξεκινήσει, και η ανέγερση των κερκίδων προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2025. Σύμφωνα με τον Γιάννη Αλαφούζο, το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο τα Χριστούγεννα του 2026, με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού να στέκεται στο bonus που μπορούν να λάβουν οι κατασκευάστριες εταιρείες αν καταφέρουν να είναι συνεπείς στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Με βάση τα όσα βλέπουμε συνήθως στην αγορά, οι εταιρείες «κυνηγάνε» τέτοια bonus και θεωρείται σίγουρο ότι θα κάνουν όσα περνάνε από το χέρι τους προκειμένου να ολοκληρώσουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού μέχρι τότε.
Η σημασία του έργου για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Διπλή Ανάπλαση δεν αφορά μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Δεν μιλάμε δηλαδή απλώς για ένα αθλητικό έργο αλλά και τη συνολική μεταμόρφωση δύο περιοχών: του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Βοτανικός θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 40.000 θέσεων, εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, πάρκα, οδικά έργα και ποδηλατοδρόμους.
Με τον τρόπο αυτό, μια υποβαθμισμένη περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί για μία σειρά από λόγους θα αναπτυχθεί και θα μπορέσει να προσφέρει στους κατοίκους της μία διαφορετική καθημερινότητα. Αντίστοιχα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης», θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος ελεύθερος χώρος πρασίνου και ένα αθλητικό μουσείο.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όλο και πιο έντονα ακούγεται το ενδεχόμενο να παραμείνει κι ένα μέρος -ή και ολόκληρη- η Θύρα 13, έστω και με τη μορφή ενός καλλιτεχνικού έργου.
Για τον Παναθηναϊκό, το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Ο σύλλογος αποκτά μια σύγχρονη έδρα, που θα του επιτρέψει να ανταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ ο Ερασιτέχνης διασφαλίζει την επιβίωση και την ανάπτυξή του με νέες εγκαταστάσεις και σταθερά έσοδα. Ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, ενισχύει το όραμά του για μια πιο βιώσιμη και λειτουργική πόλη, επενδύοντας συνολικά 267 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσιους, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο της Διπλής Ανάπλασης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου, διεθνών προδιαγραφών FIFA και UEFA, με χωρητικότητα έως 40.000 θέσεων. Παράλληλα, στον Βοτανικό δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν γυμναστήρια, προπονητήρια και μία ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα.
Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου, θα δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου, αθλητικό μουσείο και εντευκτήριο. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει επίσης την ανάπλαση των γύρω περιοχών, με νέες υποδομές πρασίνου, ποδηλατόδρομους και βελτίωση της οδοποιίας.
Επιπλέον, η περιοχή του Βοτανικού θα ενισχυθεί με εμπορικά καταστήματα, χώρους στάθμευσης και υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και την αναβάθμιση της περιοχής.
Αντιδράσεις και αμφισβητήσεις
Παρά τη γενική αισιοδοξία, ένα κομμάτι των οπαδών του Παναθηναϊκού αντιδρά στη Διπλή Ανάπλαση, ενώ μια μερίδα εξ αυτών μάζεψε υπογραφές ζητώντας τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με στόχο την ακύρωση του έργου.
Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από ανησυχίες για τους όρους της σύμβασης, την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου του Παναθηναϊκού αλλά και τη μετατροπή -κατά την άποψή τους- του συλλόγου σε ενοικιαστή της ίδιας του της έδρας.
Τα επόμενα βήματα
Στις 12 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανακοίνωσε ότι το έργο προχωράει με βάση ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, η κατασκευή των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2025, ενώ οι εργασίες για τη νέα λεωφόρο Προφήτη Δανιήλ θα ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα. Η ανέγερση των κερκίδων του γηπέδου προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ τα έργα στην Ιερά Οδό και τον ποδηλατόδρομο θα αρχίσουν επίσης το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.
Ο κ. Δούκας τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα παρακολουθείται στενά, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μιας επιτροπής παρακολούθησης του έργου, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα προχωρούν με βάση το σχέδιο και τις προβλεπόμενες προθεσμίες. Η ολοκλήρωση του γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη τοποθετείται για τα Χριστούγεννα του 2026, με στόχο να παραδοθεί στους φιλάθλους ένα έργο αντάξιο της ιστορίας του Παναθηναϊκού.
Παναθηναϊκός και Αθήνα γράφουν μια νέα ιστορική σελίδα
Με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την επιτάχυνση των κατασκευαστικών έργων, η Διπλή Ανάπλαση μπαίνει στην τελική της φάση.
Η επιτυχής υλοποίηση του έργου θα αλλάξει τον χάρτη της Αθήνας και θα δώσει στον Παναθηναϊκό το σπίτι που του αξίζει. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2026, το «τριφύλλι» και η πρωτεύουσα ετοιμάζονται να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.