Η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και την κουλτούρα τους. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η ελληνική ναυτιλία υπήρξε κινητήριος δύναμη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Από τα πρώτα εμπορικά δίκτυα που ένωσαν τη Μεσόγειο, έως τη σύγχρονη κυριαρχία στην παγκόσμια ναυτιλία, οι Έλληνες κατάφεραν να χτίσουν έναν στόλο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της διεθνούς θαλάσσιας εμπορικής δραστηριότητας.
Σήμερα, η ναυτιλία δεν είναι απλώς ένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας, αλλά ένας από τους βασικούς άξονες που την κρατούν σε τροχιά ανάπτυξης.
Συνεισφορά ύψους 14 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας
Ενδεικτικά της μεγάλης σύνδεσης μεταξύ της ναυτιλίας και της Ελλάδας είναι τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης της McKinsey & Compan. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, η ελληνική ναυτιλία συνεισφέρει περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, αποτελώντας έναν από τους πιο βασικούς οικονομικούς πυλώνες.
Για να καταλάβει κάποιος καλύτερα την σημασία αυτού του «δεσμού», μπορεί να κάνει μία σύγκριση με αυτό που συμβαίνει με την Γερμανία και την αυτοκινητοβιομηχανία της ή της Ελβετίας με την ωρολογοποιία. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να αμφισβητήσει την σημαντικότητα της ναυτιλίας για την Ελλάδα, όταν ο τομέας αυτός υποστηρίζει πάνω από 60.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην χώρα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς συνολικά περισσότεροι από 200.000 ναυτικοί εργάζονται σε ελληνόκτητα πλοία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις θέσεις εργασίας στη θάλασσα, η ελληνική ναυτιλία δημιουργεί επιπλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας στη στεριά, μέσω των ναυτιλιακών γραφείων, των τεχνικών υπηρεσιών και των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Αθήνα και ο Πειραιάς φιλοξενούν πάνω από 750 ναυτιλιακές εταιρείες διαχείρισης, πολλές από τις οποίες ελέγχουν στόλους άνω των 10 πλοίων. Η ναυτιλία στηρίζει έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, από νομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες έως τεχνολογική καινοτομία και εκπαίδευση.
Η κυριαρχία της Ελλάδας στη διεθνή Ναυτιλία
Μπορεί με βάση τα παγκόσμια δεδομένα η ελληνική οικονομία να θεωρείται μικρή σε μέγεθος, όμως η χώρα μας καταφέρνει να ελέγχει περίπου το 20% της παγκόσμιας ποντοπόρου ναυτιλίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους πέντε τόνους φορτίου που μεταφέρονται δια θαλάσσης παγκοσμίως διακινείται από ελληνόκτητα πλοία. Πάνω από 5.000 πλοία βρίσκονται υπό ελληνική διαχείριση, με την Ελλάδα να έχει ηγετική θέση στα δεξαμενόπλοια και να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στη μεταφορά ξηρού φορτίου.
Τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτήν την επιτυχία διαδραματίζουν φυσικά οι Έλληνες εφοπλιστές. Μάλιστα, έχουν επενδύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία σε νέες ναυπηγήσεις, διατηρώντας έναν από τους πιο σύγχρονους και αποδοτικούς στόλους στον κόσμο. Παράλληλα, η συνεχής ανανέωση του στόλου και η στροφή σε πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία ενισχύουν τη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά.
Στρατηγικός ρόλος στη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια
Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας δεν περιορίζεται στα οικονομικά δεδομένα αλλά τα ξεπερνά καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε κρίσιμους τομείς όπως στη μεταφορά ενεργειακών πόρων. Συγκεκριμένα, μεταφέρει το 30% του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και το 40% του αργού πετρελαίου που εισάγεται στην Ευρώπη. Σε μια εποχή ενεργειακής αβεβαιότητας, η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου είναι ανεκτίμητη.
O διπλός ρόλος των Ελλήνων Εφοπλιστών
Η ναυτιλία δεν αποτελεί μόνο οικονομικό μοχλό, αλλά και έναν από τους βασικούς παράγοντες κοινωνικής ανάπτυξης. Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον κόσμο, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.
Κάθε χρόνο, διαθέτουν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορους τομείς της χώρας, ενώ προσφέρουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές δράσεις, στηρίζοντας την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια.
Προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον
Παρά την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η από-άνθρακοποίηση και η ενίσχυση των ναυτιλιακών υποδομών αποτελούν μερικές από τις στρατηγικές παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτη της McKinsey & Company.
Ειδικά η στροφή σε πράσινες τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
Η ελληνική ναυτιλία πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι η ναυτιλία δεν είναι απλώς ένας οικονομικός τομέας για την Ελλάδα, αλλά μια κληρονομιά που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές βιομηχανίες του κόσμου, προσφέροντας αμέτρητες ευκαιρίες για ανάπτυξη, καινοτομία και επενδύσεις.
Με σωστή στρατηγική και προσαρμογή στις νέες προκλήσεις, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας ναυτιλίας, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση που την έκανε κυρίαρχη στις θάλασσες εδώ και αιώνες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.