Θετικές εκπλήξεις για τους μήνες εκτός αιχμής, τους λεγόμενους από την τουριστική αγορά ως shoulder months, έκρυβαν τα στοιχεία των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια το 2024.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ, ο μήνας αιχμής των αεροπορικών αφίξεων ήταν και πέρσι ο Ιούλιος, καθώς καταγράφηκαν 5 εκατ. αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχούν στο 16,9% του συνόλου του 2024. Αντίθετα, ο μήνας με τη χαμηλότερη κίνηση ήταν ο Ιανουάριος με μόλις 648 χιλ. επιβάτες που αντιστοιχούν στο 2,2% του συνόλου του 2024, δεδομένα που είναι αναμενόμενο να προκύψουν. Αυτό που προκάλεσε θετικές εντυπώσεις ήταν το γεγονός πως τον Μάρτιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 23%, καθώς καταγράφηκαν 942 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και ήρθαν στη χώρα μας 176 χιλιάδες περισσότεροι επισκέπτες.
Ανάλογη ήταν η αύξηση και τον Νοέμβριο, που μέχρι πρότινος θεωρούταν ο μήνας που έκλεινε τη θερινή σεζόν: Πέρσι καταγράφηκαν 849 χιλιάδες αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά121 χιλιάδες επισκέπτες σε απόλυτο αριθμό ή κατά 16,6%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από τα στοιχεία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης των διεθνών αφίξεων, ενώ τους υπόλοιπους μήνες διψήφιο, κάτι που δείχνει ότι η ταυτότητα του brand Ελλάδα μπορεί να αλλάξει δύσκολα, αλλά η επιμήκυνση της σεζόν παίρνει ώθηση από την κλιματική αλλαγή, σχολιάζουν παράγοντες του κλάδου του τουρισμού. Εν ολίγοις, το μοντέλο Ήλιος & Θάλασσα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, αλλά όχι μόνο την περίοδο που μέχρι πρότινος θεωρούταν αιχμής.
Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2024 καταγράφηκαν 648 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5% σε σχέση με το 2023, ενώ τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 666 χιλ. αφίξεις, αυξημένες κατά 19,5%. Τον Απρίλιο η αύξηση διαμορφώθηκε σε 11,4%, αφού σημειώθηκαν 1,7 εκατ. αφίξεις. Τον Μάιο, οι αφίξεις ανήλθαν σε 3,2 εκατ. παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές. Η αύξηση έφτασε το 7,7% τον Ιούνιο, το 6,1% τον Ιούλιο, το 6,4% τον Αύγουστο και το 7,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σημαντικά αυξημένη ήταν η κίνηση στα αεροδρόμια ης χώρας ακόμη και τον Δεκέμβριο, οπότε έφτασαν 939 χιλιάδες επισκέπτες, περισσότεροι κατά 116 χιλιάδες ή 14%.
Συνολικά, οι αφίξεις έφτασαν το 2024 τα 29,3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,7% σε σύγκριση με το 2023, όταν είχαν καταγραφεί 26,7 εκατ. επιβάτες.
Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού παρέμεινε το Ηνωμένο Βασίλειο, με 5,3 εκατ. αφίξεις, οι οποίες, μάλιστα, ήταν περισσότερες κατά 7,2%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην πρώτη πεντάδα των αεροδρομίων αντιστοιχούν στο 76% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Πρώτη θέση είχε φυσικά το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, που υποδέχτηκε 1,5 εκατ. επιβάτες περισσότερους από το 2023, με την ποσοστιαία αύξηση να ξεπερνά το 15%.
Το κλίμα είχαν δώσει νωρίτερα μες στη σεζόν οι tour operators. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Τόμας Έλερμπεκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TUI Care Foundation, είχε αναφερθεί στην επιμήκυνση της σεζόν, επισημαίνοντας ότι η παράταση της τουριστικής περιόδου εξαρτάται σε έναν μεγάλο βαθμό από τις τοπικές κοινωνίες. Εκτίμησε, μάλιστα, πως για να επιτευχθεί η παράταση της αύξησης της επισκεψιμότητας πέραν των μηνών αιχμής, θα πρέπει οι προορισμοί να διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, με απευθείας πτήσεις και ανοιχτά καταστήματα και εστιατόρια, ώστε να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στα άκρα της σεζόν, νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο.
Το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις. Το τελευταίο δίμηνο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2023 έδωσε μέση πληρότητα της τάξης του 73,8% τον Νοέμβριο (οπότε διεξήχθη και ο Μαραθώνιος της Αθήνας) και του 61,5% τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 7,9% και 14.6% αντίστοιχα, βάσει δεδομένων την Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθήνας και Αργοσαρωνικού.
Οι ξενοδόχοι της πρωτεύουσας παρατηρουν βελτίωση τους πλάγιους μήνες, από 1,5% (τον Μάρτιο) έως και 14,2% (τον Φεβρουάριο), «κάτι που δηλώνει την δυναμική της πόλης καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επαληθεύει την αργή αλλά σταθερή εξέλιξή της σε city break’προορισμό – στόχο δεκαετιών για την Αθήνα». Η βραχυχρόνια μίσθωση, δε, κινήθηκε το φθινόπωρο με άνοδο της ζήτησης κατά 20% στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο AirDNA.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.