Η συζήτηση για την παραγωγή μπύρας στην Άνδρο ήταν κάτι που πήγαινε κι ερχόταν για αρκετά χρόνια. Πριν αποφασίσει τελικά ένας επιχειρηματίας από το νησί, να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα προϊόν μικρής παραγωγής με τοπικό χαρακτήρα.
Έτσι, μία νεοαφιχθείσα μπύρα, η Andrus Beer, ήρθε να προστεθεί πριν από περίπου δύο χρόνια στο χάρτη της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα. Η μπύρα της Άνδρου ξεκίνησε τα πρώτα βήματα γνωριμίας με το κοινό από τον τόπο καταγωγή της, όπου σταδιακά άρχισε να τοποθετείται σε αρκετά σημεία εστίασης. Πλέον όμως έχει αρχίσει να εξαπλώνεται τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Η αρχή έγινε από την Άνδρο – Επέκταση και στην Αθήνα
Τη δημιουργία της Andrus εμπνεύστηκε ο Χρήστος Γλυνός, επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο χώρο του τουρισμού, ιδιοκτήτης του boutique ξενοδοχείου Andros 4 Seasons στην περιοχή του Όρμου της Άνδρου. Όπως λέει από πλευράς της εταιρείας η Χαρούλα Διαμαντή «πρόκειται για μία νέα προσπάθεια που γίνεται στο νησί και ειδικότερα στο χώρο της ζυθοποιίας. Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή να αγαπήσει το προϊόν η τοπική κοινωνία, πριν κάνουμε τα επόμενα βήματα επέκτασης».
Προς το παρόν η παραγωγή της Andrus φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Πηνειού, στη Λάρισα, η οποία έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει και ζυθοποίηση για λογαριασμό τρίτων. Στόχος του Χ. Γλυνού είναι το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν παραγωγικές εγκαταστάσεις και στο νησί των Κυκλάδων προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η ζυθοποίηση. Η παραγωγή της πραγματοποιείται με φυσικό νερό πηγής από την Άνδρο, καθώς το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό της μπύρας.
Προηγήθηκαν αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν
Αρκετοί ήταν εκείνοι που κατά καιρούς είχαν επιδιώξει να βγάλουν μπύρα στην Άνδρο. Ωστόσο ο Χ. Γλυνός προχώρησε πρώτος μετά από πολλά χρόνια διεργασιών στο νησί, δημιουργώντας την προϊόν αλλά και την ετικέτα που περιβάλει τη μπύρα του. Η ιδέα ξεκίνησε όταν πριν από αρκετό καιρό ο ξαδελφός του, Γιάννης, πρώην δήμαρχος Ζακύνθου, πέταξε την ιδέα. Να δημιουργηθεί η πρώτη μικροζυθοποιία στο νησί και να είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό. Κάτι που αποτυπώθηκε αργότερα και στην ονομασία του προϊόντος. Από εκείνη τη συζήτηση γεννήθηκε η μπύρα της Άνδρου. «Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνει το εγχείρημα από κοινού από τα δύο ξαδέλφια. Ωστόσο ο Γιάννης Γλυνός έφυγε από τη ζωή το 2018 και το όραμα για ανδριώτικη μπύρα δεν υλοποιήθηκε αμέσως. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε χρόνια, πριν ο Χρήστος Γλυνός επαναφέρει την παλιά εκείνη συζήτηση στην επιφάνεια και να τη μετουσιώσει σε πράξη για να παρουσιάσει το συγκεκριμένο προϊόν που έχει ξεκινήσει ήδη να τοποθετείται στην ελληνική αγορά», λέει η Χ. Διαμαντή.
Δύο ετικέτες μπύρας
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο ετικέτες μπύρας, μία lager και μία ale. Το 2024 η Andrus ξεκίνησε να διατίθεται και στην Τήνο, ενώ πλέον έχει ξεκινήσει η διανομή σε εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας. Η συνολική ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 40.000 λίτρα ετησίως, με προοπτική όσο η ζήτηση αυξάνεται οι ποσότητες να αυξάνονται.
Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Γλυνός, έχει κάνει συζητήσεις και με την οικογένεια Βουτσινά, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Νερά Σάριζα, η οποία παλαιότερα είχε παρουσία στην αγορά με το νερό Σάριζα. Ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος και η εξαγορά που επιδίωκε ο Χ. Γλυνός δεν ολοκληρώθηκε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.