06 Φεβ 2025
READING

Υπερταμείο: Πώς επικράτησε ο Γιάννης Παπαχρήστου του Γρηγόρη Δημητριάδη για τη θέση του CEO

4 MIN READ

Υπερταμείο: Πώς επικράτησε ο Γιάννης Παπαχρήστου του Γρηγόρη Δημητριάδη για τη θέση του CEO

Υπερταμείο: Πώς επικράτησε ο Γιάννης Παπαχρήστου του Γρηγόρη Δημητριάδη για τη θέση του CEO

Μπορεί για κάποιους η επιλογή του Γιάννη Παπαχρήστου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου να θεωρείται μη αναμενόμενη, καθώς αρκετοί θεωρούσαν επικρατέστερη την επιλογή του απερχόμενοι διευθύνοντος συμβόλου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ωστόσο η διαδικασία επιλογής του ανώτερου τη τάξει στελέχους του φορέα είναι τέτοια που ενίοτε οδηγεί σε ανατροπές δεδομένων.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Δημητριάδης είχε δώσει θετικά δείγματα γραφής στη διάρκεια της θητείας του, ωστόσο από τους τρεις τελικούς υποψηφίους συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, του Γιάννη Παπαχρήστου και του Δημήτρη Πολίτη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, επελέγη ο δεύτερος.

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου, τις αποφάσεις λαμβάνει το Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, το οποίο αποτελείται από δύο εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και τρεις θεσμικούς εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TheTotalBusiness την ελληνική πλευρά απαρτίζουν στο εν λόγω συμβούλιο ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Γιώργος Χριστόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας και η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Αυτό που φαίνεται να αποτέλεσε το κριτήριο για την επιλογή Παπαχρήστου, είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα στέλεχος που προέρχεται από την αγορά, όντας τεχνοκράτης, με μακρά θητεία σε υψηλόβαθμες θέσεις μεγάλων ιδιωτικών αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι για να ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις στο Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν απαιτείται απλά η πλειοψηφία των μελών του αλλά και ομοφωνία μεταξύ Ελλήνων και ξένων θεσμικών εκπροσώπων. Επομένως η επιλογή Παπαχρήστου αποτελεί επιλογή τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής πλευράς.

Το δύσκολο έργο της απορρόφησης ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Πλέον, ο νέος επικεφαλής του Υπερταμείου με την ανάληψη των καθηκόντων του εκτός του απαιτητικού έργου διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, θα κληθει να διαχειριστεί και το δύσκολο έργο της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των στελεχών τους από το Υπερταμείο. Σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό των περίπου 190 στελεχών των δύο οργανισμών που απορροφώνται, θα παραμείνουν στο σύνολό τους στο Υπερταμείο χωρίς να απομακρυνθεί κανείς, και όπου υφίσταται αλληλοεπικάλυψη καθηκόντων, θα μεταφερθούν στελέχη στις υποστελεχωμένες θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου, όπου κρίνεται κατά περίπτωση ότι υπάρχει ανάγκη.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση του νέου Sovereign Fund, το οποίο θα λειτουργήσει υπό τα πρότυπα διεθνών επενδυτικών ταμείων και με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

 

Γιάννης Παπαχρήστου: To προφίλ του νέου διευθύνοντος συμβούλου

Ο Γιάννης Παπαχρήστου γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1970. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως χημικός μηχανικός και ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Η επαγγελματική του διαδρομή ξεκίνησε το 1999 όταν προσελήφθη στο τμήμα marketing της Johnson & Johnson Hellas και εξελίχθηκε έως και τη θέση του Marketing Manager. Το 2000 ανέλαβε τη θέση Marketing Director στη L’Oréal Hellas και αργότερα μετακινήθηκε στην παγκόσμια έδρα της εταιρείας, στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως Marketing Director Europe Zone 10. Από το 2006 έως το 2013 διετέλεσε General Manager – L’Oréal Mass Market Division σε τρεις χώρες (Ουγγαρία, Ελλάδα και Ρωσία).

Το 2014 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον όμιλο Coca Cola HBC στη Ρωσία και το 2016 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Country Manager Ελλάδος και Κύπρου για την Coca Cola 3Ε.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Chipita όπου ανέλαβε το ρόλο του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου. Είναι επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bespoke. Από τον Οκτώβριο του 2022 ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Antenna.

Η θητεία Δημητριάδη

Στη θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη πιστώνεται ως θετικό το γεγονός ότι προχώρησε μεταξύ άλλων στη δημιουργία fund το οποίο θα διαχειρίζεται και θα επενδύει τα διαθέσιμα του Υπερταμείου. Ο ίδιος διαχειρίστηκε με επιτυχία τις θυγατρικές του Δημοσίου και ταυτόχρονα πέτυχε την ομαλή διαδικασία για την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Υπερταμείο.

Αυτή τη στιγμή η αξία χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ, διατηρεί 16 θυγατρικές και συμμετοχές καθώς και δικαιώματα παραχώρησης σε 23 περιφερειακά αεροδρόμια, απασχολώντας 25 χιλιάδες άτομα προσωπικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.