04 Φεβ 2025
READING

Η Αιολική Ενέργεια σε Πρώτο Πλάνο για την Πράσινη Μετάβαση της Ναυτιλίας

4 MIN READ

Η Αιολική Ενέργεια σε Πρώτο Πλάνο για την Πράσινη Μετάβαση της Ναυτιλίας

Η Αιολική Ενέργεια σε Πρώτο Πλάνο για την Πράσινη Μετάβαση της Ναυτιλίας

Μία παγκόσμια καινοτομία προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες στη ναυτιλιακή βιομηχανία με το πρώτο ιστιοφόρο RoRo πλοίο να αποτελεί γεγονός. Συγκεκριμένα, το τούρκικο ναυπηγείο RMK Marine παρέδωσε το πλοίο Neoliner Origin στην πλοιοκτήτρια εταιρεία NEOLINE Armateurs την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ονομασία RoRo προέρχεται από τα αρχικά του «roll-on/roll-off» και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τύπο εμπορικού πλοίου σχεδιασμένο για τη μεταφορά τροχοφόρων φορτίων, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, ημιρυμουλκούμενα, ρυμουλκούμενα και βαγόνια. Ένα τέτοιο πλοίο είναι και το NeolinerOrigin το οποίο έχει μήκος 136 μέτρων και πλάτος 24,2 μέτρων.

Τα Χαρακτηριστικά του Νέου Ιστιοφόρου

Το καινοτόμο αυτό πλοίο διαθέτει σχεδόν 3.000 τετραγωνικά μέτρα ιστίων και δύο αναδιπλούμενα κατάρτια Solidsail από ανθρακονήματα, ύψους 76 μέτρων, κατασκευασμένα από τα γαλλικά ναυπηγεία της Chantiers de l’Atlantique. Επιπλέον, θα είναι εξοπλισμένο με ανασυρόμενα πτερύγια «anti-drift» από την Fouré Lagadec και ένα σύστημα δρομολόγησης βάσει καιρικών συνθηκών, σχεδιασμένο από την D-ICE Engineering.

Το νεότευκτο πλοίο διαθέτει χωρητικότητα 1.200 γραμμικών μέτρων (liner meters) ή 265 εμπορευματοκιβωτίων (containers), με μέγιστο φορτίο 5.300 τόνων. Στο επιβατικό σκέλος, το Neoliner Origin μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα σε έξι δίκλινες καμπίνες, πέρα από τα 13 μέλη του πληρώματος.

Η κατασκευή του ιστιοφόρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 με την τελετή κοπής ελάσματος να λαμβάνει χώρα τρεις μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2024. Το νέο πλοίο της γαλλικής ναυτιλιακής εταιρείας αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων κατά περισσότερο από 80%, εκμεταλλευόμενο την αιολική ενέργεια.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού αυτού του πλοίου RoRo βρίσκονται τα μεγάλα, αυτοματοποιημένα πανιά κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά υψηλής αντοχής. Τα πανιά, τοποθετημένα σε ειδικά σχεδιασμένα κατάρτια, χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια, ώστε το πλοίο να μην είναι εξαρτημένο μόνο από τους παραδοσιακούς κινητήρες. Τα πανιά ρυθμίζονται αυτόματα μέσω αισθητήρων και συστημάτων ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση της απόδοσης του πλοίου, ώστε να είναι σε θέση να εξοικονομεί καύσιμα χωρίς να θυσιάζει ταχύτητα και ευελιξία.

Ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης βοηθάει στη δυναμική αλλαγή μεταξύ αιολικής και συμβατικής (μέσω του κινητήρα) ενέργεια, συνυπολογίζοντας τις καιρικές συνθήκες και τις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε διαδρομής. Η συγκεκριμένη προσέγγιση επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 20-30%, το οποίο μεταφράζεται σε μια σημαντική βελτίωση σε έναν κλάδο όπου το κόστος των καυσίμων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον, ο σχεδιασμός προσφέρει ευελιξία τόσο για μεγάλες όσο και για μικρές εμπορικές διαδρομές, καθιστώντας το πλοίο προσαρμόσιμο σε διάφορα δίκτυα μεταφορών.

Περισσότερα «Πράσινα» έργα στον Ορίζοντα

Με τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση να βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων ναυτιλιακών οργανισμών, τέτοια έργα αναμένεται να εμφανίζονται με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Το επιτυχημένο έργο αυτού του ιστιοφόρου RoRo πλοίου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα παρόμοιων καινοτομιών στον ναυτιλιακό τομέα, τις οποίες σε έναν βαθμό έχουμε ήδη συναντήσει. Αναλυτές προβλέπουν ότι έως το 2035, τα υβριδικά και αιολικά συστήματα πρόωσης θα κυριαρχούν σε βασικές εμπορικές διαδρομές, ιδίως σε περιοχές με σταθερούς ανέμους. Ήδη, εταιρείες επενδύουν στην έρευνα για τη βελτίωση των πανιών, των υλικών και της αυτοματοποίησης.

Η αιολική ενέργεια, άλλωστε, αποτελεί πεδίο έρευνας και για άλλους ναυτιλιακούς τομείς, όπως αυτός της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Υπάρχουν αρκετές τρέχουσες μελέτες που αναλύουν δεδομένα για να βρουν τον πιο αποδοτικό τρόπο ώστε να χρησιμοποιηθούν ιστία πάνω σε «containerships». Αν και τα projects δεν βρίσκονται σε τελικό στάδιο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις μέσα στο 2025.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες, ανάμεσά τους προφανώς και οι ελληνικές, δαπανούν σημαντικά ποσά στην έρευνα και την ανάπτυξη λύσεων για μια πιο βιώσιμη ναυτιλία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί αναμένεται να προσφέρουν ισχυρά κίνητρα για την υιοθέτηση νέων «πράσινων» τεχνολογιών, όπως αυτές που στόχο έχουν τη χρησιμοποίηση της αιολικής ενέργειας. Ανάμεσα στα παραδοσιακά κίνητρα που δίνονται στους εφοπλιστές είναι διαφόρων ειδών επιδοτήσεις και φυσικά φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συνοψίζοντας, το πρώτο εμπορικό ιστιοφόρο RoRo πλοίο αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην απανθρακοποίηση και την πράσινη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η επιτυχία του μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την πορεία του κλάδου, επιταχύνοντας την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που συνδυάζουν μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με υψηλές αποδόσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.