04 Φεβ 2025
READING

Temu: κολλώντας στα ψώνια σα να είναι βιντεοπαιχνίδι

4 MIN READ

Temu: κολλώντας στα ψώνια σα να είναι βιντεοπαιχνίδι

Temu: κολλώντας στα ψώνια σα να είναι βιντεοπαιχνίδι

«Ψώνισε σαν δισεκατομμυριούχος» διαφημίζει η πλατφόρμα η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Temu, που εξελίχθηκε μόλις μέσα σε ένα χρόνο σε εταιρικό κολοσσό. Διαθέτει σε πολύ φτηνές τιμές, από ρούχα trendy, μέχρι κανονικά κρουασάν – φωτιστικά και κόφτες αβοκάντο έως, χαλιά, μίνι πλυντήρια, ή γουνίτσες πολύχρωμες για το τιμόνι του αυτοκινήτου. Και μέσα σ όλη αυτή την πολυχρωμία και τον βομβαρδισμό αγορών, με προσφορές να πετάγονται σαν σε εικονικό καζίνο, κάτι γινεται και οι καταναλωτές εθίζονται!

Εθιστικές αγορές για 92 εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές

Τροχοί της τύχης και κλεψύδρες χρόνου για αγορές με εκπτώσεις και χαμηλές προσφορές για λίγους, σε περιορισμένο χρόνο. Εναλλαγή εικόνων και εκρήξεις χρωμάτων! Αποτέλεσμα; Λίγοι είναι εκείνοι, απ τα 92.000.000 Ευρωπαίων καταναλωτών, που μπορούν να αντισταθούν. Η Temu, επιπλέον, προσφέρει στους πελάτες την ευκαιρία να κερδίσουν coins, ή κέρματα, τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν, έναντι μελλοντικών αγορών, μαζί με δώρα. Η ίδια η Κομισιόν, ανησυχεί, εκτός των άλλων και για τις επιθετικές τακτικές πωλήσεων στην πλατφόρμα με «εθιστικό σχεδιασμό» που περιλαμβάνει «ανταμοιβές που μοιάζουν με παιχνίδι», με αδύναμα συστήματα για τον «μετριασμό των κινδύνων που απορρέουν από έναν τέτοιο εθιστικό σχεδιασμό». Γεγονός, πάντως είναι, πως μέσα σε μικρό διάστημα, το κινεζικό ηλεκτρονικό κατάστημα αγορών, έγινε κολοσσός και μοιάζει να λειτουργεί σαν μαγνήτης. Σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές και την αίσθηση του κατεπείγοντος στις προσφορές, η Temu έχει σχεδιαστεί αριστοτεχνικά, ώστε να κάνει το μυαλό των καταναλωτών να μην σκέφτεται ότι πρέπει να βάλει φρένο στις αγορές. Οι φθηνές τιμές, ακόμα, προκαλούν στους καταναλωτές μια υπερέκκριση ντοπαμίνης, κάνοντάς τους να επιστρέφουν όλο και πιο πολλές φορές και για όλο και περισσότερη διαμονή. Το χαοτικό περιβάλλον του ιστοτόπου, παραπέμπει με κάθε κλικ, σε καινούργιες, κι άλλες και πιο πολλές προσφορές, ασταμάτητα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι οι καταναλωτές μπορούν να ψάξουν βαθιά για να ανακαλύψουν την πιο φτηνή ευκαιρία. Σα κυνήγι θησαυρού μόνο που θα πληρώσεις κιόλας! Τα χρονόμετρα, δε και οι αντίστροφες μετρήσεις για τη λήξη των προσφορών παρομοιάζονται με τη στρατηγική πίσω από τους κουλοχέρηδες, όπου οι ήχοι που συνδέονται με το πάτημα των κουμπιών αυξάνουν τα επίπεδα διέγερσης.

Το gamification στην τελειοποίηση του

Η Temu χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά την τακτική πωλήσεων γνωστή ως «gamification» ή «παιχνιδοποίηση», στα δικά μας. Πρόκειται για την  εφαρμογή μηχανισμών παιχνιδιού σε περιβάλλοντα μη παιχνιδιών και είναι μια πρακτική που χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του χρήστη για να αυξήσει την εμπλοκή του, ώστε να ενισχυθεί η εμπειρία του και στο τέλος να επιβραβευθεί. Η τεχνική, σε πρώιμα στάδια, έχει χρησιμοποιηθεί στο μάρκετινγκ, όπως για παράδειγμα στη συλλογή αυτοκόλλητων κουπονιών στα σούπερ μάρκετ και η εξαργύρωσή τους όταν συμπληρωθεί η αντίστοιχη κάρτα. Ολόκληρα σερβίτσια αποκτήσαν έτσι οι μαμάδες μας, με συλλογή κουπονιών και πότε έπαθλο μια σαλατιέρα ή πιατάκια πάστας. Η Temu μοιάζει, όμως, να έχει τελειοποιήσει το gamification σε ένα έξυπνο εργαλείο όχι μόνο προώθησης, αλλά εθισμού των καταναλωτών της. Η τεράστια επιτυχία της ωθεί, τώρα και άλλες μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο να ενσωματώνουν τις τακτικές και την μεθοδολογία της, τα κουίζ ή τα μπόνους της και στους δικούς ψηφιακούς τόπους ηλεκτρονικών πωλήσεων. Τεράστια μπραντς, που μοιάζει να μην το είχαν ανάγκη, όπως τα Starbucks και η Sephora, έχουν προσθέσει στοιχεία παιχνιδιού στα διαδικτυακά προγράμματα ανταμοιβής τους. Η περιβόητη Lacoste, για παράδειγμα, έχει ένα παιχνίδι κυνηγιού κροκοδείλου, στο οποίο οι αγοραστές ξεκλειδώνουν βραβεία στο εικονικό της κατάστημα. Λίγες μάρκες, ωστόσο, κάνουν όλα αυτά τα πράγματα ταυτόχρονα και τόσο εμφανώς όσο η κινεζική πλατφόρμα Temu. Επίσης η Temu, αν την έχεις επισκεφθεί και έχεις κρατήσει λίστα επικείμενων αγορών, βρίσκεται παντού μπροστά σου, προειδοποιώντας ότι χάνεις προσφορές. Είναι με μηνύματα στην ηλεκτρονική σου διεύθυνση, ή περνάει στα σόσιαλ μίντια σου, συνεχώς με νέα είδη και ακόμα μεγαλύτερες προσφορές. Είναι τόσο επιθετική δε, η διαφημιστική της τακτική, που μόνο σπόνσοριγκ, όταν κοιμόμαστε στα όνειρα μας δε κάνει, τύπου «ξύπνα και θα χάσεις πολύτιμες προσφορές στις συρταριέρες μπάνιου με φωτάκια και μουσική»!

Η Temu αργεί στην αποστολή των αγορών. Το ηλεκτρονικό κατάστημα απασχολεί πωλητές οι οποίοι στέλνουν απευθείας από την Κίνα σε πελάτες ανά τον κόσμο, για να μη χρειάζονται μεσάζοντες, οι οποίοι ανεβάζουν το κόστος στους καταναλωτές. Δε πειράζει! Οι καταναλωτές της περιμένουν, ενώ βυθίζονται κι άλλο στην πλατφόρμα. Απασχολημένοι να μαζεύουν πόντους, για τις επόμενες αγορές τους. Και όλο αυτό, μοιάζει να είναι σχέση και να κρατά για πάντα…

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.