22 Ιαν 2025
READING

Η απογείωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε αριθμούς

5 MIN READ

Η απογείωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε αριθμούς

Η απογείωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε αριθμούς

Στο δρόμο της επέκτασης των εγκαταστάσεών του βαδίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση των έργων που έχουν προγραμματιστεί. Για τον διεθνή διαγωνισμό των 188 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην κατασκευή νέας πίστας στην βορειοδυτική πλευρά του αεροδρομίου και την κατασκευή πολυώροφου παρκινγκ συμμετέχουν η ΜΕΤΚΑ, κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Metlen και η κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ-REDEX.

Από πλευράς αριθμών, το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και εξυπηρετεί 66 αεροπορικές εταιρείες, 57 χώρες και 156 προορισμούς. O Διεθνής Αερολιμένας διατηρεί δικαιώματα επικαρπίας στην περιοχή του αεροδρομίου, τα οποία ανέρχονται στα 16,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Διαθέτει δύο ανεξάρτητους διαδρόμους, ενώ το κεντρικό κτίριο του τερματικού σταθμού είναι 185.000 τετραγωνικά μέτρα και το κτίριο του δορυφορικού τερματικού 34.000 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης διαθέτει 13.500 τετραγωνικά μέτρα χώρων λιανικής, 7.350 δημόσιες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως προκύπτει από στοιχεία εταιρικής παρουσίασης από πλευράς της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το 2024, καταγράφηκαν 6,7 εκατομμύρια εμπορικές πτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 5,8% περισσότερες σε σύγκριση με το 2023 (6,3 εκατομμύρια). Παρά την αύξηση αυτή, ο αριθμός των πτήσεων παρέμεινε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019 (7,0 εκατομμύρια). Ωστόσο η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή τάση ανάπτυξης με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να είναι όγδοος στην σχετική κατάταξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατετάγη στην όγδοη θέση μεταξύ των 10 αεροδρομίων της Ε.Ε., με τον συνολικό αριθμό των πτήσεων να υπερβαίνει τις 268.000.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων σημείωσε άνοδο κατά 11% το 2024 σε σύγκριση με το 2023, ενώ τόσο οι πτήσεις του εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις αυξήθηκαν κατά 5,1% και 15,5% αντίστοιχα.

Με βάσει τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των 10 αεροδρομίων με τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών πτήσεων, τα υψηλότερα ποσοστά μη τακτικών πτήσεων καταγράφηκαν στην Αθήνα (5,5%) στην Ελλάδα, στη Βιέννη (4,6%) στην Αυστρία και στη Μαδρίτη (4,5%).

Θα θυμίσουμε ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε σύνολο εσόδων στο εννεάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 45,4 εκατ. ευρώ ή 9,8% έναντι του εννεαμήνου του 2023 με την αύξηση της επιβατικής κίνησης να είναι ο βασικός οδηγός για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Τα έσοδα αεροπορικών δραστηριοτήτων το εννεάμηνο του 2024 ανήλθαν στα 387,7 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 76% του συνόλου των εσόδων. Τα έσοδα από μη αεροπορικές δραστηριότητες στην ίδια περίοδο του 2024 ανήλθαν στα 121,3 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα κατά 18,4% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023.

Η εμπορική δραστηριότητα με 155 σημεία

Στον τομέα της εμπορικής δραστηριότητας, ο αερολιμένας αξιοποιεί 155 σημεία, εκ των οποίων τα 51 υπάγονται στην κατηγορία των τροφίμων και ποτών, τα 72 είναι εμπορικά καταστήματα λιανικής και τα 32 είναι σημεία παροχής υπηρεσιών. Στις πιο σημαντικές από τις συνολικά 74 εμπορικές συμφωνίες που διατηρεί το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι αυτές με την εταιρεία διαχείρισης χώρων εστίασης SSP, η συνεργασία με την Autogrill καθώς και με τα Hellenic Duty Free Shops. Στο πεδίο της ενοικίασης αυτοκινήτων συνεργάζεται με τις εταιρείες avance, Avis, enterprise, Europcar, Hertz και Sixt.

Οι διαδοχικές επεκτάσεις έως το 2024

H διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει προγραμματίσει τρεις διαφορετικές φάσεις έργων που θα εκπληρώσουν τη διαδοχική ενίσχυση της δυναμικής του τα επόμενα χρόνια. Το Master Plan 33MAP, η πρώτη φάση επέκτασης χωρητικότητας στο Master Plan, έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τον τερματικό σταθμό σε χωρητικότητα 33 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως. Η εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου 33MAP ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, κατά την οποία η κυκλοφορία κινήθηκε κάτω από το όριο του 90% των τερματικών εγκαταστάσεων ως προς την ετήσια χωρητικότητα επιβατών. Υπό το πρίσμα της ισχυρής ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο μετά την πανδημία Covid-19 η εταιρεία επανεκκίνησε την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου 33MAP. Το Master Plan 33MAP θα ενισχύσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου από 26 σε 33 εκατομμύρια επιβάτες ανά έτος και περιλαμβάνει την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα, με νέους χώρους επιβίβασης επιβατών σε λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in, νέα αίθουσα διαλογής αποσκευών που συνοδεύεται από επέκταση της περιοχής ανάκτησης, νέες εγκαταστάσεις λιανικής και χώρους γραφείων, νέο τερματικό σταθμό VIP, επέκταση του κυκλοφοριακού συστήματος καθώς και κατασκευή νέου πάρκινγκ.

Η κατασκευή γι’ αυτή τη φάση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 και να ολοκληρωθεί έως το 2028, ενώ απαιτούνται κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 650 εκατ. ευρώ με βάση την εκτίμηση κόστους του 2022.

Η δεύτερη φάση επέκτασης

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του αεροδρομίου με ικανότητα να υποδέχεται 40 εκατομμύρια επιβάτες, το Master Plan 40MAP θα ενεργοποιηθεί μόλις το αεροδρόμιο υπερβεί τα 29,70 εκατομμύρια ετήσιους επιβάτες και είναι πιθανό να φτάσει τα 31,35 εκατομμύρια ετήσιους επιβάτες τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτή η φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού με την κατασκευή σημείων επαφής επιβατών, καθώς και την επέκταση των χώρων διεκπεραίωσης και λιανικής πώλησης, την κατασκευή νέων τροχοδρόμων και λωρίδων ταξί, χώρων εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους, νέα γέφυρα ταξί.

Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη κίνησης, αυτή η φάση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και αναμένεται να απαιτηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την κοστολόγηση του 2022. Σε ό,τι αφορά το Master Plan 50MAP η διαδικασία κατασκευής θα ενεργοποιηθεί μόλις το αεροδρόμιο υπερβεί τα 36 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση και είναι πιθανό να φτάσει τους 38 εκατομμύρια ετήσιους επιβάτες τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτή η φάση θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου στα 50 εκατομμύρια επιβάτες ανά έτος. Θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δεύτερου τερματικού σταθμού και τη συνέχιση του ανάπτυξης του νέου χώρου στάθμευσης των αεροπλάνων, νέων τροχοδρόμων και νέων λωρίδων ταξί καθώς και την ολοκλήρωση του νέου πολυώροφου πάρκινγκ. Αυτή η φάση εκτιμάται επί του παρόντος ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2045.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.