Καθώς η Cocomat προσπαθούσε να συστηθεί στο ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα προφίλ το οποίο την διαφοροποιούσε από εκείνο μίας απλής επιχείρησης. Αντιθέτως, στόχος της ήταν να παρουσιάσει μια ιστορία που μπλέκει τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Ξεκινώντας από την αγάπη για τη φύση και το όραμα της οικογένειας Ευμορφίδη, η Cocomat προσπάθησε να γίνει σύμβολο της ελληνικής δημιουργικότητας. Ωστόσο, ακόμα και οι πιο συναρπαστικές ιστορίες έχουν τις ανατροπές τους. Το ξενοδοχείο της στην Ακρόπολη και τα επενδυτικά της σχέδια είναι το σκηνικό όπου εξελίσσεται ένα νέο κεφάλαιο γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες.
Το ξενοδοχείο στην σκιά της Ακρόπολης και τα απροσδόκητα προβλήματα
Στην καρδιά της Αθήνας, κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα, το ξενοδοχείο Cocomat στην οδό Φαλήρου δεν περνά απαρατήρητο. Η φιλοσοφία του επιχειρεί να αποτελέσει έναν φόρo τιμής στην ελληνική φύση: ξύλο, φυσικά υλικά και αρχιτεκτονική που δένει με το τοπίο. Επειδή όμως, όπως αναφέραμε, και οι πιο συναρπαστικές ιστορίες έχουν ανατροπές μερικές φορές, το ίδιο συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ειδικότερα, οι δύο τελευταίοι όροφοί του έχουν γίνει αντικείμενο μιας μακράς διαμάχης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως οι όροφοι αυτοί είναι αυθαίρετοι και πρέπει να κατεδαφιστούν. Μια απόφαση που δημιουργεί πολύπλευρα προβλήματα για την εταιρεία, καθώς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις νομικές διαδικασίες αλλά και τις επιπτώσεις στην εικόνα και στα οικονομικά της.
Το θέμα της κατεδάφισης των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων, με τις διαδικασίες να προχωρούν αργά αλλά σταθερά. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το φθινόπωρο του 2023, η ευθύνη για την κατεδάφιση ανατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Το έργο θεωρείται εξαιρετικά απαιτητικό, καθώς απαιτείται «χειρουργική ακρίβεια» λόγω της θέσης και της φύσης του κτιρίου.
Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν την εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης, προϋπολογισμού περίπου 350.000 ευρώ, που θα εξασφαλίσει ότι η κατεδάφιση θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Οι τεχνικές εταιρείες που εξετάζονται για το έργο διαθέτουν εμπειρία σε παρόμοια έργα, ωστόσο το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Πέρα από το πρακτικό, όμως, το συμβολικό βάρος είναι τεράστιο. Η Cocomat, η οποία έχει επιχειρήσει να προβάλει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο προς τα έξω, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάσει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τη διατήρηση της δικής της ταυτότητας.
Στο μεταξύ, το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά, με εξαίρεση τους τρεις τελευταίους ορόφους που σφραγίστηκαν τον Μάρτιο του 2024. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Μπλε Κέδρος, συνεχίζει τις νομικές της προσπάθειες, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και πως το κόστος κατασκευής των αυθαίρετων ορόφων ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις αντιδράσεις, η κατεδάφιση προχωρά, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορία του έργου.
Προχωρά το πλάνο των επενδύσεων
Η κατεδάφιση των ορόφων στην Ακρόπολη έχει αφήσει το σημάδι της στα οικονομικά της εταιρείας. Με τα έσοδα να μειώνονται κατά 2,15% το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Cocomat βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της αναπροσαρμογής. Η τροποποίηση της μίσθωσης του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, με μηνιαίο μίσθωμα 110.000 ευρώ, είναι ένα από τα βήματα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Αλλά η Cocomat δεν σταματά εδώ. Οι επενδύσεις συνεχίζονται, όπως το έργο στην οδό Φαλήρου 22 που αφορά τη μετατροπή ενός παλαιού σταθμού αυτοκινήτων σε ξενοδοχείο 113 δωματίων. Το έργο αυτό, με προϋπολογισμό 16,7 εκατομμύρια ευρώ, είναι μια απόδειξη ότι η εταιρεία δεν επαναπαύεται.
Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, η Cocomat δεν περιορίζει τις δράσεις της στο ξενοδοχείο της στην Ακρόπολη. Είναι μια εταιρεία που έχει επενδύσει σε όλη την Ελλάδα, από τη Μονεμβασιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να παντρέψει την καινοτομία με την παράδοση. Στη Μονεμβασιά, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο υψώνεται στη θέση Ξιφιάς, αναδεικνύοντας το τοπίο και ενισχύοντας τον τοπικό τουρισμό.
Η πρόκληση της κατεδάφισης ως ευκαιρία
Παρά τα προβλήματα τα οποία, αντικειμενικά, δημιουργεί η εξέλιξη με το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη, για την Cocomat ίσως δεν αποτελεί μόνο ένα εμπόδιο αλλά και μια ευκαιρία. Η εταιρεία έχει την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τόσο δύσκολη πρόκληση, διατηρώντας την ποιότητα και τη φιλοσοφία της.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή την ιστορία είναι πώς η εταιρεία, που γεννήθηκε από την αγάπη για τη φύση, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την πρόκληση να συμβιβάσει την ανάπτυξη με τη συμμόρφωση στους νόμους. Είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμη και οι πιο ισχυροί παίκτες πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές.
Η στάση της εταιρείας στο θέμα του ξενοδοχείου θα κρίνει πολλά
Από τον τρόπο που θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση θα φανεί η προσαρμοστικότητα της Μπλε Κέδρος και ο τρόπος να διαχειριστεί ανάλογες περιπτώσεις.
Αντικειμενικά πάντως, η «μάχη» δεν αφορά μόνο ένα κομμάτι ενός ξενοδοχείου αλλά στη διατήρηση ενός προφίλ και μιας εικόνας που χτίστηκε μεθοδικά και κινδυνεύει να «γκρεμιστεί» μαζί με τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου της εταιρείας στην Ακρόπολη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.