Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την Χρυσή Βίζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η υποβολή αιτημάτων χορήγησης άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος και τον Νοέμβριο.
Οι ξένοι επενδυτές ακάθεκτοι αναζητούν την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, που οι τιμές της παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές άλλων χωρών. Εξασφαλίσουν έτσι αποδόσεις των επενδύσεων τους, αλλά απολαμβάνουν και τα περιουσιακά στοιχεία και την εγκατάσταση σε ένα τόπο τουριστικό, με λίγο κρασί, πολύ θάλασσα και μπλε ηλιόφωτο ουρανό. Από την πρώτη Golden Visa στην Ελλάδα το 2013 έως το τέλος του 2023 εκδόθηκαν περισσότερες από 17 χιλιάδες άδειες διαμονής σε πολίτες από 108 διαφορετικές χώρες, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφονται πλέον 8.059 αιτήσεις, ενώ τον Οκτώβριο οι αιτήσεις χορήγησης αδειών διαμονής ανήλθαν στις 914.
Τι είναι η Golden Visa
Το πρόγραμμα της Golden Visa υπόκειται στη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις για τις άδειες διαμονής στην Ελλάδα για υπηκόους τρίτων χωρών και προβλέπει την εξασφάλιση πενταετούς άδειας παραμονής στη χώρα και τη δυνατότητα επέκτασης για ισόχρονη διάρκεια. Είναι ιλιγγιώδης η αύξηση της ζήτησης Golden Visa στη χώρα μας η οποία εκτός από την άδεια παραμονής, χωρίς περιορισμούς ελάχιστου χρόνου διαμονής, εξασφαλίζει και ελεύθερη μετακίνηση χωρίς ταξιδιωτική βίζα σε όλες τις χώρες Σέγκεν. Δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι οι μη Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, διαθέτουν «καθαρό» ποινικό μητρώο και ιατρική ασφάλιση – ατομική ή οικογενειακή. Θεμελιώδης προϋπόθεση για την απόκτηση της είναι η αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ένα ακίνητο, με τις νέες τιμές που αλλάξαν από την κυβέρνηση. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπως και στα ελληνικά νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους το ελάχιστο ποσό ανέρχεται μάλιστα σε 800.000 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου για την Golden Visa, δίνοντας αέρα να ξεμπλοκάρουν 3.000 υποθέσεις ακινήτων και να διασφαλιστούν έσοδα 750 εκατ. ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν, με την αλλαγή των τιμών. Η απόφαση αυτή αφορά χιλιάδες επενδυτές που είχαν, ήδη, καταβάλει προκαταβολές και υπογράψει προσύμφωνα, αλλά λόγω καθυστερήσεων δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν τα τελικά συμβόλαια.
Οι Κινέζοι κάνουν επέλαση
Πρωταθλητές της ζήτησης, αλλά και κάτοχοι εν τέλη, της ελληνικής χρυσής βίζας είναι οι Κινέζοι που απέχουν κατά πολύ από τον αμέσως επόμενο. Οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κυρίως από την μεσαία τάξη και αυτόν τον Νοέμβριο, συνεχίζουν να κρατούν την πρωτιά με 6.462 αιτήσεις. Έπονται με μεγάλη διαφορά οι Τούρκοι και ακολουθούν οι πολίτες από το Λίβανο, το Ιράν, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ. Όλοι αυτοί είναι εύποροι και μορφωμένους με απαιτήσεις επαγγελματισμού και σοβαρών επενδυτικών προτάσεων. Υπάρχουν, ακόμη, αιτήσεις χορήγησης ελληνικής Χρυσής Βίζας και από χώρες εντυπωσιακές, που δε θα το φανταζόμασταν, όπως τον Άγιο Χριστόφορο, τα νησιά Βανουάτου, το Κιργιστάν , τη Σάντα Λουτσία, το Μακάο και την Ουγκάντα.
Η στεγαστική κρίση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Μετά από μία 7ετία αχαλίνωτων αυξήσεων στις τιμές προβλέπεται ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και το 2025. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή ΟΟΣΑ καταδεικνύει πως οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 69% από το κατώτατο όριο του 2017 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, επισημαίνοντας πως έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα εισοδήματα και τα ενοίκια, προκαλώντας ζητήματα για το πόσο προσιτά είναι για τους Έλληνες. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν την Golden Visa -και τα Airbnb- αν όχι κυρίως υπεύθυνη, τουλάχιστον συνυπεύθυνη για το μεγάλο «φούσκωμα» των τιμών και τη στεγαστική κρίση. Την τελευταία 15ετία, όμως, οι οικοδομικές άδειες ήταν πολύ λιγότερες απ’ ότι πριν την κρίση, τα ελεύθερο οικόπεδα λιγοστά, τα σπίτια που κρατούν κλειστά οι ιδιοκτήτες τους αρκετά, η απόσυρση ακινήτων από την αγορά λόγω Airbnb σημαντική, όλοι αυτοί οι λόγοι κι ενδεχομένως κι άλλοι, καθιστούν το πρόβλημα δυσεπίλυτο. Από τις 3 Απριλίου του 2025, η Ισπανία πρόκειται να θέσει τέλος στο πρόγραμμα της για τις «χρυσές βίζες», κατά το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας. Όλο και περισσότερα Ευρωπαϊκά βάζουν τέλος στα προγράμματα «Residency by Investment», όπως λέγονται, για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε χώρες της ζώνης Σένγκεν, ύστερα από καταγγελίες, αλλά και περιστατικά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γιατί αντιμετωπίζουν την περιβόητη στεγαστική κρίση.
Μα όπως έχει μεταδώσει η Deutche Welle «παρά τις υψηλότερες τιμές η Ελλάδα φαίνεται να έχει επωφεληθεί από τη λήξη των αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες χώρες. Από την έναρξή του πριν από 12 περίπου χρόνια το πρόγραμμα εκτιμάται πως κινητοποίησε επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.