Τον τρίτο «ενάρετο κύκλο» της επιχειρηματικής του πορείας ετοιμάζεται να ανοίξει ο Σάμι Φάις, χτυπώντας την πόρτα του Χρηματιστηρίου, το πιθανότερο εντός του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς.
Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας έβαλε τα θεμέλια της «αυτοκρατορίας» του – από την οποία δεν έλειψαν οι τριγμοί –, ήδη από ηλικία 19 ετών, όταν έφερε τη Νike στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία και στην πορεία άλλαξε τη μάρκα των παπουτσιών σε Under Armour. Η συμφωνία αφορούσε την εισαγωγή 5.000 τεμαχίων και ήταν το πρώτο deal που πέτυχε, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στην Αμερική, δανειζόμενος τα πρώτα κεφάλαια από τον πατέρα του. Ήταν το πρώτο βήμα για να μεσουρανήσει τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Η πρώτη περιπέτεια που οδήγησε σε ένα αναγκαστικό διάλειμμα το Σάμι Φάις, ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την υπόθεση της ΜΑΚΛΩ, όταν ο επιχειρηματίες αντιμετώπισε κατηγορίες για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Απαλλάχθηκε με βούλευμα, αποτραβήχτηκε για αρκετά χρόνια και εν τέλει, επέστρεψε δριμύτερος. Το 2007 αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Elmec Sport μεταβιβάζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στον όμιλο Λασκαρίδη, έναντι 3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ λίγους μήνες μετά το ποσοστό πουλήθηκε στη Folli Follie. Μεταξύ αυτών και η συμμετοχή στα ελληνικά Duty Free, όπως και το κτίριο του Μινιόν, το οποίο δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει ο όμιλος Φάις, χάνοντας, ίσως, μια μεγάλη ευκαιρία.
«Καραδοκώντας» να αδράξει ευκαιρίες που άλλοι έχασαν μέσα από τα χέρια τους – και ελέω της κρίσης –, ο Σάμι Φάις άρχισε να χτίζει το λιανεμπορικό όμιλο από εκεί που τον άφησε μία δεκαετία πριν. Ανέλαβε τη διανομή των αθλητικών ειδών της Puma για την Ελλάδα, αφού είχε λήξει, και μάλιστα επεισοδιακά, η συνεργασία της γερμανικής πολυεθνικής με τον Γιώργο Γλου, το 2013. Το 2017 έπαιξε το ρόλο του λευκού ιππότη για την υπεραιωνόβια Καλογήρου, όταν υπέγραψε σύμφωνο προσυνεννόησης με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank και τους μετόχους της εταιρείας Λεμονής, με στόχο την εξυγίανση της ιστορικής εταιρείας υποδημάτων, που άνοιξε το 1890 στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη από τον Κομνηνό Καλογήρου, αλλά τότε βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Έδωσε συνέχεια στη σημερινή Fais Συμμετοχών, με την αντιπροσώπευση μερικών από τα πιο δημοφιλή brands ένδυσης, υπόδησης και αθλητικών μέσω δικτύων λιανικής και χονδρικής πώλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν έμεινε εκεί, καθώς επεκτάθηκε στα ακίνητα και τον τουρισμό, είτε κατά μόνας, είτε μέσω συνεργειών, χωρίς να μένει προσκολλημένος σε δόγματα.
Εκτός από το εμπορικό κέντρο One Salonica στη συμπρωτεύουσα, έχει στο χαρτοφυλάκιό του τη Στοά Μοδιάνο, που παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και μετατράπηκε σε food hall, καθώς και το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, το οποίο ανήκε επίσης στο δημόσιο και ανακατασκευάζεται με σκοπό να λειτουργήσει ως boutique ξενοδοχείο, ενώ είναι ιδιοκτήτης του πεντάστερου Radisson Blu Zaffron Resort στη Σαντορίνη. Μέχρι πρόσφατα διατηρούσε συμμετοχή στους Μύλους Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη, πουλώντας το ποσοστό του στον Πρόδρομο Μαυρόπουλο, επιχειρηματία με δραστηριότητα στα Βαλκάνια. Ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται, αλλά είναι άγνωστο σε πολλούς, είναι ο κλάδος του yachting. Από το 1995, όμως, στην ελληνική και κυπριακή αγορά διεθνή αναγνωρισμένα yachting brands και ναυπηγεία από το εξωτερικό με βασικό κορμό την Princess Yachts, ενώ το 2023 ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Camper & Nicholsons International, ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια αγορά, με τη δημιουργία κοινοπραξίας, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στις σημαντικότερες αγορές της Μεσογείου.
Levi’s, Kiko Milano, UGG, Mango, Bufala Gelato, Notos, Techno Gym είναι μερικές από τις υπόλοιπες μάρκες του χαρτοφυλακίου του Φάις, που θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και μέσω των κεφαλαίων που σκοπεύει να αντλήσει από το Χρηματιστήριο. Ο όμιλος έχει καταθέσει το ενημερωτικό δελτίο στο Χρηματιστήριο και στοχεύει στην άντληση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Σάμι Φάις είναι εργοδότης περισσότερων από 1.000 εργαζομένων, διαθέτει 80 καταστήματα και 14 shop in shop. Το 2024 εκτιμάται ότι ο όμιλος πέτυχε τζίρο 200 εκατομμυρίων ευρώ και 40 εκατ. ευρώ EBITDA, έχοντας βάλει θετικό πρόσημο στα οικονομικά αποτελέσματα σε σύγκριση με αυτά της προηγούμενης χρονιάς.
Δυναμικός και ως προσωπικότητα, έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα με το πολύκροτο διαζύγιό του, ενώ πριν από λίγο καιρό έγινε για τέταρτη φορά πατέρας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.