Το 2015 τα ξεχωριστά κάστανα της Μελιβοίας Λάρισας – ως προς τη γεύση, την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά τους – επανασυστήθηκαν στην αγορά μετά από ένα διάστημα παύσης, που επήλθε λόγω της κατάρρευσης της προϋπάρχουσας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαρίσης – Αγιάς – Τυρνάβου. Τη συγκεκριμένη χρονιά δημιουργήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας.
Αριθμεί 55 μέλη παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν 1.600 στρέμματα καστανιάς. Η ετήσια δυναμική σε ποσότητες κυμαίνεται μεταξύ 500-600 τόνων, ενώ ο συνεταιρισμός καλύπτει περίπου το 60% της παραγωγής κάστανου στην περιοχή, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Κρανιώτης.
Στην Κομισιόν ο φάκελος για την αναγνώριση ως ΠΟΠ
Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει στην κατάθεση του φακέλου για την έγκριση του τοπικού προϊόντος ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έχουμε καταθέσει τον φάκελο προς πιστοποίηση. Παλαιότερα είχε υποβληθεί ξανά ο φάκελος για την αναγνώριση του κάστανου Μελιβοίας ως ΠΟΠ και ενώ είχε εγκριθεί, δεν προχώρησε η διαδικασία καθότι κατέρρευσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαρίσης-Αγιάς-Τυρνάβου. Υπήρχε ο πρώην Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας, ο οποίος ήταν πιστωτικός και τελούσε υπό τη σκέπη της Ένωσης και μετά την κατάρρευση δεν υπήρχε φορέας να ζητήσει το φάκελο της πιστοποίησης και να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εμείς δημιουργήσαμε τον νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας το 2015. Επανασυστήσαμε το φάκελο, προσθέτοντας νέα στοιχεία σχετικά με τη διαφορετικότητα του προϊόντος και αυτή τη στιγμή είμαστε εν αναμονή της έγκρισης».
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το κάστανο «Eurocastanea» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα. Αντικείμενό του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι η έρευνα και η καθοδήγηση των παραγωγών ως προς την παραγωγή και τα προβλήματα που αυτή παρουσιάζει αλλά και ως προς τις ιδιότητες και τις προοπτικές που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος καρπός.
Καλλιεργείται στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια
Σύμφωνα με τον κύριο Κρανιώτη, το κάστανο Μελιβοίας καλλιεργείται στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν βασιλιάς της αρχαίας Μελίβοιας ήταν ο Φιλοκτήτης, ο οποίος εξουσίαζε τέσσερις πόλεις στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου εκ των οποίων η μία ήταν η Καστανέα, από όπου προήλθε η ονομασία «κάστανο». «Συναντάμε συγγράμματα από τον Όμηρο έως και τους νεότερους ιστορικούς, τα οποία εμπεριέχουν αρκετές αναφορές στο κάστανο της περιοχής», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο το κάστανο καλλιεργείται στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου με βορειοανατολικό προσανατολισμό, γεγονός που προσδίδει στον καρπό σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα ως προς τη γεύση, την ποιότητα, την υφή και τη στιλπνότητα. «Πρόκειται για ένα μεγαλόκαρπο κάστανο. Αποτελεί μάλιστα ένα από τα πιο μεγαλόκαρπα κάστανα της Ευρώπης. Λόγω της μεγαλοκαρπίας, της γυαλάδας και της υφής του βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από την αγορά».
Το 50% της παραγωγής διατίθεται σε εξαγωγές
Αυτή τη στιγμή το 50% των παραγόμενων ποσοτήτων διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο 50% εξάγεται. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγόμενων ποσοτήτων καταλήγει στην Ιταλία, τα Βαλκάνια και ένα μέρος στην Κεντρική Ευρώπη. «Δεν θέλουμε να αυξήσουμε περισσότερο τις εξαγωγές, διότι επιθυμία μας είναι το κάστανο Μελιβοίας να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα για να μπορούν να το αγοράσουν οι καταναλωτές», λέει ο Β. Κρανιώτης.
Στόχος του Συνεταιρισμού είναι να εισέλθει και στη μεταποίηση το προσεχές χρονικό διάστημα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν. «Για παράδειγμα, κάποια κάστανα υποδεέστερης ποιότητας, μπορούν να μας γίνουν αλεύρι. Σε αυτό το πλαίσιο διαθέσαμε αλεύρι από κάστανο στη Ζυθοποιεία Πηνειού, η οποία έκανε μπύρα με κάστανο, υπό την ονομασία Loches. Επίσης, το αλεύρι από κάστανο δεν περιέχει γλουτένη και επομένως είναι απαραίτητο να μπει στην αγορά, καθότι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει δυσανεξία σε αυτή την ουσία».
Σύμφωνα με τον κύριο Κρανιώτη, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ξεκινήσει η μεταποίηση του κάστανου από τον συνεταιρισμό. «Στόχος μας είναι να δώσουμε ταυτότητα στο προϊόν και να το γνωρίσουν οι καταναλωτές, ούτως ώστε να γνωρίζουν πού και πώς καλλιεργούνται τα κάστανα Μελιβοίας καθώς και τα χαρακτηριστικά τους, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ιχνηλασιμότητα».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.