18 Ιαν 2025
READING

Demo: Οι νέες εγκαταστάσεις σε Τρίπολη και Άγιο Στέφανο και οι διαρκείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

4 MIN READ

Demo: Οι νέες εγκαταστάσεις σε Τρίπολη και Άγιο Στέφανο και οι διαρκείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Demo: Οι νέες εγκαταστάσεις σε Τρίπολη και Άγιο Στέφανο και οι διαρκείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Ο όμιλος Demo το 2023 είχε κύκλο εργασιών 260,71 εκατομμύρια ευρώ από 232,21 εκατομμύρια ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 12,3%, ενώ ο καθαρός κύκλος εργασιών του ομίλου ήταν 230,42 εκατομμύρια ευρώ από 210,29 εκατομμύρια ευρώ, μετά το clawback και το rebate.

Η επιχείρηση επένδυσε με αυξανόμενους ρυθμούς στην Έρευνα και Ανάπτυξη με την συγκεκριμένη δραστηριότητα να αυξάνεται κατά 70,8% μέσα στην χρήση του 2023 και το ποσό που διέθεσε να ανέρχεται στα 24,77 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023 αναπτύχθηκαν 6 νέα χημικά μόρια φτάνοντας, τον συνολικό αριθμό των εσωτερικά ανεπτυγμένων μορίων για τα οποία έχουν εκδοθεί ή αναμένεται να εκδοθούν άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων σε 106. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακές αναπτύξεις των 5 πρώτων δραστικών φαρμακευτικών υλών.

Επιδίωξη της DEMO είναι να γίνει μια από τις κορυφαίες παραγωγικές βιομηχανίες ενέσιμων φαρμάκων διεθνώς, διατηρώντας παράλληλα ηγετική θέση στον κλάδο στην Ελλάδα.

H εταιρεία κατασκευάζει καινούργιο κτίριο στον Άγιο Στέφανο, το οποίο θα έχει δύο χρήσεις. Τα τρία πρώτα επίπεδα θα χρησιμοποιηθούν για χρήση αποθηκών τελικού προϊόντος, ενώ στα δύο τελευταία επίπεδα θα κατασκευαστεί μια πρωτοποριακή πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων συνολικής έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο δημοπρατήθηκε την άνοιξη του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Επίσης ετοιμάζει νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Τρίπολη που σχεδιάζεται να αποτελείται από τέσσερα κτίρια παραγωγικών δραστηριοτήτων και ένα κτίριο κεντρικών υποδομών σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων. Έχει ήδη εκδοθεί η άδεια δόμησης για το Α’ κτίριο, στο οποίο θα γίνεται παραγωγή πενικιλινούχων (τελικού προϊόντος και πρώτης ύλης) και για το κτίριο των κεντρικών υποδομών.

Επέκταση δραστηριότητας και στα συμπληρώματα διατροφής

H Demo επεκτείνει τον τελευταίο καιρό τη δραστηριότητά της και στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιλέγοντας σκευάσματα υψηλών προδιαγραφών και κλινικώς πιστοποιημένα. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του ομίλου, ωστόσο, είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με την προσθήκη κυρίως βιο-ομοειδών ή άλλων βιοφαρμακευτικών προϊόντων τα οποία προορίζονται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το επιστέγασμα αποκλειστικών συνεργασιών της Demo με σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διάθεση τους στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία εξάγει ήδη σε 85 χώρες δικά της προϊόντα, ενώ συνυπολογίζοντας και συνεργασίες με τρίτες εταιρείες, συνολικά εξάγει σε 96 χώρες παγκοσμίως.

H δημιουργία της Demo

Το 1965, άρχισαν να τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φαρμάκου στην Ελλάδα. Ο Σταύρος Δέμος, ευπατρίδης και φιλότεχνος, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από ένα φαρμακείο που διατηρούσε στην τότε κοινότητα Παπάγου, πριν εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε δήμο.

Ο Αρκάς στην καταγωγή φαρμακοβιομήχανος γεννήθηκε στην Τρίπολη και οι πρώτες του σπουδές ήταν στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Ακολούθησε δεύτερος κύκλος σπουδών και το πτυχίο που έλαβε, στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιος μεταναστών που ζούσαν στην Αμερική, βρέθηκε κάποια στιγμή και πάλι στην Ελλάδα κατά την επιστροφή της οικογένειάς του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ο πατέρας του διατηρούσε καφενείο στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, το οποίο δημιούργησε προ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ζήσει με συνέπεια και επάρκεια αγαθών την οικογένειά του. Το καφενείο και η δραστηριότητα του πατέρα του ήταν εκείνα που έδωσαν τα οικονομικά εφόδια για τις σπουδές της νεότερης γενιάς και του Σταύρου Δέμου. Η μητέρα του, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ήταν εκείνη που μετέφερε την αγάπη για τη φιλομάθεια και τις τέχνες στην οικογένεια Δέμου.

Η πρώτη δουλειά στην φαρμακοβιομηχανία Μινέρβα του Νίκου Μπακάκου

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο εργάστηκε στη φαρμακοβιομηχανία Μινέρβα. Εκεί εξελίχθηκε σε διευθυντή του εμπορικού τμήματος της εταιρείας, ενώ ανέλαβε και επικεφαλής των φαρμακοποιών που ήταν ιδιοκτήτες φαρμακείου. Λίγο αργότερα, ωστόσο, βρέθηκε χωρίς δουλειά, καθώς ως πρόεδρος των φαρμακοποιών, συνέταξε ένα άρθρο, ασκώντας τότε κριτική στο υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή παρτίδας ακατάλληλων φαρμάκων από την Τουρκία, γεγονός το οποίο ώθησε τον τότε εργοδότη του Νίκο Μπακάκο να τον απολύσει.

Κατά τα επόμενα βήματά του, ο Σταύρος Δέμος έκανε αίτηση για να εγκριθούν τα δικά του φάρμακα, ενώ το 1965 δημιούργησε το δικό του φαρμακείο στην περιοχή του Παπάγου. Η έγκριση των φαρμάκων του και η επιθυμία του να πετύχει, γρήγορα τον οδήγησαν στην ίδρυση του πρώτου του εργοστασίου.

Το 1966, δημιούργησε την ατομική εταιρεία, Σταύρος Δέμος Φαρμακευτικά Προϊόντα και το 1968 την ετερόρρυθμη εταιρεία, Σταύρος Δέμος και Σία Ε.Ε. – Παραγωγή και Εμπορία Φαρμακευτικών Προϊόντων. Οι δύο αυτές εταιρείες ήταν που συνενώθηκαν το 1972 για να προκύψει η σημερινή Demo Aνώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Φαρμάκων.

Το πρώτο του εργοστάσιο χτίστηκε στο Κρυονέρι, για να ακολουθήσουν στην πορεία και άλλες βιομηχανικές μονάδες που ήρθαν να προστεθούν στην αρχική. Eπικεφαλής της εταιρείας σήμερα είναι ο γιος του ιδρυτή της, Δημήτρης Δέμος, ο οποίος διατηρεί καθήκοντα ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.