17 Ιαν 2025
READING

Metlen: Γιατί είναι τόσο κρίσιμες οι πρώτες ύλες στις οποίες επενδύει 295 εκατομμύρια

5 MIN READ

Metlen: Γιατί είναι τόσο κρίσιμες οι πρώτες ύλες στις οποίες επενδύει 295 εκατομμύρια

Metlen: Γιατί είναι τόσο κρίσιμες οι πρώτες ύλες στις οποίες επενδύει 295 εκατομμύρια

Αποκρυσταλλώνοντας την κίνηση της Metlen (πρώην Mytilineos) να ανακοινώσει την υλοποίηση επένδυσης 295,5 εκατομμυρίων στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας για την παραγωγή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας, θα είχε ίσως ενδιαφέρον να σταθεί κανείς στην προσέγγιση των αναλυτών της Morgan Stanley Research, η οποία επισήμανε ότι «υπογραμμίζει την αναπτυξιακή στροφή της Metlen στα μέταλλα.

Επιπλέον, ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες αυτάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γάλλιο, ακολουθώντας τις επιβολή εξαγωγικών περιορισμών τον Ιούλιο του 2023. Ο συνδυασμός οικονομιών κλίμακας στον βωξίτη, η διευρυμένη δυναμικότητα στο πεδίο της αλουμίνας και η είσοδος στο γάλλιο θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε υψηλή διψήφια/χαμηλή τριψήφια (σε εκατ. ευρώ) αύξηση EBITDA ετησίως από το 2028, ανάλογα με τις παραδοχές τιμολόγησης και κόστους. Η τρέχουσα πρόβλεψή μας για το EBITDA – της Metlen – για το 2028 ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Το πρότζεκτ είναι σε καλή θέση για να προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και μια πολύ σύντομη περίοδο απόσβεσης», καταλήγει η MS.

Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι το γάλλιο και ο βωξίτης περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κρίσιμες πρώτες ύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί όμως θεωρούνται κρίσιμες πρώτες ύλες; Ένας από τους βασικούς λόγους σχετίζεται με την αδιάκοπη τεχνολογική πρόοδο.

Για παράδειγμα ένα smartphone μπορεί να περιέχει έως και 50 διαφορετικά είδη μετάλλων, τα οποία συμβάλλουν στο μικρό μέγεθος, το ελαφρύ βάρος και τη λειτουργικότητά του.

Επιπλέον, σε ότι αφορά το περιβάλλον, οι κρίσιμες πρώτες συνδέονται άρρηκτα με τις καθαρές τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά οχήματα και ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό. Εκτός των άλλων σε επίπεδο σύνδεσης με τη βιομηχανία οι κρίσιμες πρώτες ύλες συνδέονται με όλους τους κλάδους και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού.

Από το 2011 η Κομισιόν ξεκίνησε να ανακοινώνει τις κρίσιμες πρώτες ύλες, καταρτίζοντας τον πρώτο σχετικό κατάλογο, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να επικαιροποιεί και να αναθεωρεί τον κατάλογο αυτό κάθε τρία χρόνια. Το 2023 δημοσιεύθηκε ο πέμπτος και τελευταίος έως τώρα κατάλογος με 34 κρίσιμες πρώτες ύλες.

Metlen: Η ολοκλήρωση εξαγοράς της Imerys Βωξίτες το 2024

Tον Φεβρουάριο του 2024 ολοκληρωνόταν και τυπικά η εξαγορά της Imerys Βωξίτες από την Mytilineos και πλέον Metlen με βάση τη νέα της ονομασία. Η συγκεκριμένη κίνηση ισχυροποιούσε και εδραίωνε έτι περαιτέρω τον όμιλο Metlen που αποτελεί τον μοναδικό παίκτη στην εξόρυξη βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών. Ταυτόχρονα η εταιρεία μετονομαζόταν σε Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, ανοίγοντας μία νέα σελίδα για τον τομέα της μεταλλουργίας, που αποτελεί τον δεύτερο κύριο άξονα δραστηριότητας για τον όμιλο μαζί με την ενέργεια.

Οι Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, η νέα οντότητα που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Imerys, επιβεβαίωνε την κυριαρχία της Metlen ως του μεγαλύτερου παραγωγού βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού με την επίσης θυγατρική του, Δελφοί Δίστομον, με αντικείμενο την εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα, που απαρτίζουν τον κλάδο Μεταλλουργίας. Ο όμιλος διατηρεί καθετοποιημένη δραστηριότητα στην παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει εισέλθει και στην ανακύκλωση αλουμινίου. Μέσα από την εξαγορά της Imerys ο όμιλος διασφάλισε τον μακροχρόνιο εφοδιασμό του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ε.Ε. Το Αλουμίνιον της Ελλάδος έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επένδυση έδωσε την δυνατότητα στη Metlen να διερευνήσει και να αξιοποιήσει ευκαιρίες, όπως η υποστήριξη του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από τα κατάλοιπα του βωξίτη όπως το γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο. Σημειώνεται ότι τα κατάλοιπα βωξίτη για τη Metlen με μεγάλη περιεκτικότητα σε σκάνδιο και γάλλιο, μπορούν να της δώσουν δραστική ώθηση και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Το γάλλιο και οι ενώσεις του βρίσκουν πολλές εφαρμογές ιδιαίτερα σε τεχνολογίες αιχμής. Το μεταλλικό γάλλιο χρησιμοποιείται σε θερμόμετρα, σε κράματα συγκόλλησης και στη δημιουργία υγρών κραμάτων, σε οδοντιατρικά κράματα και αλλού. Οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ως ημιαγωγοί, σε διόδους laser σε στρατιωτικές εφαρμογές, σε φωτοβολταϊκά.

Η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η αναγνώριση των κρίσιμων πρώτων υλών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επενδύσεις σε αυτές από τα ενδιαφερόμενα μέρη και την βιομηχανία, δίνουν την δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποκοπούν από πιθανή εξάρτηση στην τροφοδοσία κρίσιμων πρώτων υλών από τρίτες χώρες. Η βιομηχανία και η οικονομία της ΕΕ εξαρτώνται από τις διεθνείς αγορές για την παροχή πρόσβασης σε πολλές σημαντικές πρώτες ύλες, δεδομένου ότι παράγονται και παρέχονται από τρίτες χώρες. Ο εφοδιασμός με πολλές κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος. Για παράδειγμα, η Κίνα παρέχει το 100 % του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βαριές σπάνιες γαίες (REE), η Τουρκία παρέχει το 99 % του εφοδιασμού της ΕΕ σε βόριο και η Νότια Αφρική καλύπτει το 71 % των αναγκών της ΕΕ για πλατίνα και ένα ακόμη υψηλότερο μερίδιο των μετάλλων της ομάδας πλατίνας ιρίδιο, ρόδιο και ρουθήνιο.

Για να διασφαλίσει την επάρκεια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει νόμο για την πρόσβασή της σε ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες, επιτρέποντας στην Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς και ψηφιακούς στόχους της, διατηρώντας τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.