Με μικρές πρωτοβουλίες, που ίσως αποδειχθούν καίριες, για να επιτευχθεί το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής σεζόν και επομένως της πιο βιώσιμης κατανομής των τουριστικών εσόδων ανά περιοχή, ξεκίνησε το 2025. Η τάση αυτή είναι μάλλον αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια, συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς με μία ματιά στα στοιχεία για τις τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2023, που δημοσίευσε πρόσφατα το ΙΝΣΕΤΕ. Σε αντίθεση με τις δημοφιλείς για τους τουρίστες του εξωτερικού περιοχές της Αττικής, των Κυκλάδων και της Κρήτης, περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας με υστερούν σε ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, μείωση εισπράξεων καταγράφουν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (-33%, από 2,3 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,5 δισ. το 2023), Πελοποννήσου (-8%, από 417 εκατ. το 2019 σε 383 εκατ. ευρώ το 2023), Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (-26%, από 440 εκατ. το 2019 σε 326 εκατ. ευρώ το 2023), Θεσσαλίας (-29%, από 355 εκατ. το 2019 σε 253 εκατ. ευρώ το 2023), Δυτικής Ελλάδας (-18%, από 257 εκατ. το 2019 σε 210 εκατ. το 2023), Στερεάς Ελλάδας (-8%, από 180 εκατ. το 2019 σε 166 εκατ. το 2023) και Δυτικής Μακεδονίας (-33%, από 76 εκατ. το 2019 σε 51 εκατ. ευρώ το 2023).
Δεν είναι λίγες οι φορές που παράγοντες του τουρισμού διηγούνται πώς είναι ακόμα άγνωστο στους ξένους επισκέπτες το γεγονός πως μπορεί να κάνει κανείς σκι σε απόσταση μιάμισης ώρας από την Αθήνα. Κι όμως, η Ελλάδα διαθέτει 18 χιονοδρομικά κέντρα, και 93 ορειβατικά καταφύγια, εκ των οποίων κάποια είναι ανοικτά ένα διάστημα μέσα στον χρόνο ή όλο τον χρόνο, όπως τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, τα 4 καταφύγια του Ολύμπου, το καταφύγιο της Αστράκας, το καταφύγιο των Βαρδουσίων και το καταφύγιο Καλλέργη στα Λευκά Όρη.
Τα χιονοδρομικά…
Την πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης του ορεινού τουρισμού, πάνω από τον οποίο κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της κλιματικής αλλαγής, έκανε το υπουργείο Τουρισμού, μέσω του νομοσχεδίου που εισήγε πρόσφατα στη Βουλή. Παρότι το περισσότερο μελάνι χύθηκε για τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, προβλέπεται και η ενίσχυση των τουριστικών υπηρεσιών που δύνανται να παρέχουν τα χιονοδρομικά κέντρα, σύμφωνα μάλιστα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη διάταξη, κατά το χρονικό διάστημα που δεν ασκούνται δραστηριότητες χιονοδρομίας, τα χιονοδρομικά κέντρα μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και άλλες δραστηριότητες στους επισκέπτες και να γίνεται χρήση των αναβατήρων τους. «Αναζητώντας βιώσιμες λύσεις που να μην επηρεάζονται από τις όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται υποδομές που εξαρτώνται από την ύπαρξη χιονόπτωσης στρέφονται σε διαφοροποίηση της πηγής των εισοδημάτων τους και μετατρέπονται σε επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, προκειμένου να μπορούν τα χιονοδρομικά κέντρα να παρέχουν κατά την διάρκεια της μη χιονοδρομίας σειρά άλλων δραστηριοτήτων», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
Στην ίδια κατεύθυνση, ποσό περίπου 49 εκατομμυρίων ευρώ από τον κορβανά του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί σε δράσεις για την αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων, με το υπουργείο Τουρισμού να προχωρά στην αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, όπως έχει πει η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Αυτό, καθώς, υποβλήθηκαν 16 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 149 εκατομμυρίων, όταν ο προϋπολογισμός είχε διαμορφωθεί σε 49 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λάβουν τα χιονοδρομικά κέντρα στο Ανήλιο Μετσόβου, στα 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα, Παρνασσού και Σελίου στη Βέροια, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία χορήγησης προκαταβολών. Το κόστος των εργασιών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα χιονοδρομικά φτάνει συνολικά τα 40 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στόχος είναι να ενταχθεί στο κονδύλι και το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου, που υπέβαλε αίτηση ενίσχυσης, πέμπτο κατά σειρά.
…και τα ορεινά καταλύματα
Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ ρίχνει στην αγορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναβάθμιση των καταλυμάτων στα ορεινά της χώρας, μέσω σχετικής δράσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 10% του προϋπολογισμού αφορά σε παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια και το υπόλοιπο 90% σε όλα τα υπόλοιπα κτίρια ορεινών τουριστικών καταλυμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 65% του κτιριακού αποθέματος των εμπορικών κτιρίων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία, έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 και έχει ανακαινιστεί σε μικρό βαθμό. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιλέξιμες παρεμβάσεις για τους ξενοδόχους που διατηρούν μονάδες σε ορεινούς προορισμούς είναι
- παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
- παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμό, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/ παρουσίας χρηστών,
- παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων και
- παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.