Έχουν δώσει το «φιλί ζωής» σε δύσκολες για τον ελληνικό τουρισμό περιόδους. Τα προ πανδημίας χρόνιας αποτέλεσαν μια πηγή επαναλαμβανόμενων τουριστών που διατηρούν, άλλωστε, στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική αλλά και πολιτιστική εγγύτητα. Ο λόγος για τους ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια, που φέρεται ότι ετοιμάζονται να επιστρέψουν δυναμικά στην ελληνική αγορά.
Η αγοραστική δύναμη των τουριστών και το κόστος ζωής συνδιαμορφώνουν την τουριστική ζήτηση. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της PwC με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και το INSETE για την αγοραστική δύναμη Βαλκανίων και το κόστος ζωής στην Ελλάδα, περισσότερο προσιτή είναι η χώρα μας ως προορισμός για τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία. Η χώρα μας παρουσιάζει σταθερή και ισχυρή εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές, μεταξύ των οποίων και τα Βαλκάνια, το μερίδιο των οποίων, όμως, έχει μειωθεί στο 23% από 28% που ήταν το 2016. Συγκεκριμένα, τα 2/3 των τουριστών προέρχονται από τις τέσσερις κορυφαίες για τον ελληνικό τουρισμό αγορές (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) και τα Βαλκάνια. Το 2019 οι αφίξεις από Βουλγαρία ήταν αυξημένες κατά 1,36 εκατ. ταξιδιώτες, από τη Ρουμανία κατά 352 χιλιάδες, από την Αλβανία κατά 222 χιλιάδες και από την Τουρκία κατά 204 χιλιάδες ταξιδιώτες, συνολικά κατά 2,14 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ από τη Βόρεια Μακεδονία ήρθαν 773 λιγότεροι ταξιδιώτες. Το 2023 η εικόνα δεν ήταν η ίδια: από τη Ρουμανία έφτασαν στην Ελλάδα 180 χιλιάδες περισσότεροι επισκέπτες, από την Αλβανία 142 χιλιάδες περισσότεροι, από τη Βόρεια Μακεδονία 38 χιλιάδες, ενώ μειωμένοι ήταν οι ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία κατά 1 εκατομμύριο και κατά 218 χιλιάδες από την Τουρκία.
Με βάση την ίδια μελέτη, η κάμψη των ροών από τις όμορες βαλκανικές χώρες αποτυπώνεται και στην αργή ανάκαμψη των οδικών αφίξεων, μετά την πανδημία.
Από τους 41,6 εκατομμύρια επισκέπτες που εκτιμάται ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2024 (αυξημένοι κατά 22,4% σε σύγκριση με το 2019), οι 26.038 είναι αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές αφίξεις, οι 11.890 είναι οδικές και οι 3.678 κρουαζιέρες. Παράλληλα, παρατηρείται μαζική αύξηση συμμετοχής άλλων χωρών προέλευσης την περίοδο 2016 – 2019 η οποία όμως σταθεροποιείται την περίοδο 2019 – 2023.
Ήδη από φέτος οι τουριστικές ροές φαίνεται να αυξάνονται. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 για την οποία έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία στοιχεία, οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 838 χιλιάδες ή 19,5%, φτάνοντας τις 5,1 εκατομμύρια. Από τη Βόρεια Μακεδονία, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 280 χιλιάδες ή 9,4%, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 3,2 εκατ. αφίξεις. Τέλος, η κίνηση από την Αλβανία αυξήθηκε κατά 50 χιλιάδες ή 3,1%, φτάνοντας τις 1,6 εκατ. αφίξεις το φετινό ενδεκάμηνο.
Η περίπτωση της Ρουμανίας
Κλειδί για αυτή την εξέλιξη είναι η ένταξη της Ρουμανίας, μίας χώρας όπου το βιοτικό επίπεδο κινείται ανοδικά, στη ζώνη Σένγκεν, που αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή για την κινητικότητα εκτός συνόρων. Μετά από χρόνια αναμονής, η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2025 σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. «Η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν είναι πολύ σημαντική για τους Ρουμάνους και από τουριστική άποψη. Όλοι θυμόμαστε τις ουρές δεκάδες ώρες στην είσοδο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα μπορούμε να μπούμε στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα Χωρίς χρόνους αναμονής και η κίνηση προς αυτούς τους προορισμούς θα αυξηθεί σίγουρα», δηλώνει σε διεθνή μέσα ο Alin Burcea, πρόεδρος της ρουμανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. Η είσοδος στη Σένγκεν αναμένεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά του 2001, όταν η Ρουμανία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη ζώνη Σένγκεν, αντίστοιχα από την 1η Ιανουαρίου του 2007, όταν έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Ρουμάνοι τουρίστες ταξιδεύουν στην Ελλάδα ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των tour operators, η ρουμανική τουριστική κίνηση θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% το 2025, χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση και τον εξορθολογισμό των οδικών μεταφορών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.