14 Ιαν 2025
READING

Η Κίνα με εξαγωγές – ρεκόρ για το 2024, η γιγαντιαία δύναμη της και το απρόβλεπτο μένος του Τραμπ

5 MIN READ

Η Κίνα με εξαγωγές – ρεκόρ για το 2024, η γιγαντιαία δύναμη της και το απρόβλεπτο μένος του Τραμπ

Η Κίνα με εξαγωγές – ρεκόρ για το 2024, η γιγαντιαία δύναμη της και το απρόβλεπτο μένος του Τραμπ

Όλος ο πλανήτης εντυπωσιασμένα αναλύει το πως το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά σταθμό για την Κίνα, αφού οι εξαγωγές της σημείωσαν ιλιγγιώδες ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 25 τρισεκατομμύρια γιουάν, δηλαδή τα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Οι εξαγωγές της Κίνας και το μένος του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με το 1.409.670.000 κατοίκους, την τεράστια έκταση της και την ιστορία της ως οικονομική υπερδύναμη τις τελευταίες δύο χιλιετίες, με τις εξαγωγές της το 2024, κατέγραψε αύξηση 7,1%, σε σχέση με το 2023, σύμφωνα, πάντα, με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το συμβούλιο κρατικών υποθέσεων της. Παράλληλα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 18,39 τρισεκατομμύρια γιουάν, που θα πει 2,29 τρισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 2,3%. Οι εξαγωγές που επιτεύχθηκαν το 2024, στάθηκαν μια νίκη για τη Κίνα, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, παρά την μυστικοπάθειά της, είναι γνωστό, πως αντιμετωπίζει χαμηλή εσωτερική κατανάλωση και αγκομαχά να αντιμετωπίσει την επίμονη κρίση του τομέα των ακινήτων. Σε λίγες μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και δηλωμένα θεωρεί την Κίνα, τον μεγάλο εχθρό. Έχει κατηγορήσει την χώρα – μεγαλύτερο εξαγωγέα αγαθών, με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία για τον κορονοϊό και για την εξάπλωση της φαιντανύλης στη χώρα του, ενώ δεν έχει κρύψει πως σκοπεύει να κλιμακώσει αδυσώπητα τον εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο. Η είδηση λοιπόν, για τις εξαγωγές – ρεκόρ της Κίνας, αναμένεται να αναζωπυρώσει το μένος του πλανητάρχη από τις 20 του μήνα, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιμένοντας τους συμμάχους του Τραμπ με την αβεβαιότητα που τους προκαλείνα οικοδομήσουν δεσμούς με το Πεκίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διατρανώσει πως θα  αυξήσει σημαντικά τους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά αγαθά, εξέλιξη που θα μπορούσε να πλήξει το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας και να δημιουργήσει νέες πιέσεις στην κινεζική οικονομία.  Με δεδομένο, ακόμα, πως η Αμερική είναι η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη, όλα αυτά θα πρέπει να τρομάζουν την χώρα με την ιστορία από το 1700 π.Χ.  Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, 7ος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Σι Τζινπίνγκ και η ηγεσία της χώρας, όμως, δεν δείχνουν και έντρομοι. Σύμφωνα με το άρθρο στο Foreign Affaires  του Γιαν Ξουετόνγκ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά και σημαντικού διεθνολόγου, οι ηγέτες της Κίνας γνωρίζουν καλά τον Τραμπ απ την προηγούμενη του προεδρική θητεία και αν και αναμένουν, πως λόγω της τάσης του για οικονομικό προστατευτισμό θα προκαλέσει διαμάχες και εντάσεις, είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσουν. Με την παράδοση τους στο Κουνγκ-Φου και στο Γου Σου, μπορούν να περιμένουν, καταβάλλοντας πολύχρονη προσπάθεια και σκληρή δουλειά πριν απαντήσουν ή επιτεθούν και καραδοκούν για την αντίδραση των συμμάχων του της Δύσης, που χλευάζει και υποτιμά, απρόβλεπτα ο Τραμπ. Η Δανία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο η Γαλλία και άλλα κράτη, για να αντισταθμίσουν την αβεβαιότητα που τους προκαλεί, αργά ή γρήγορα θα οικοδομήσουν δεσμούς με το Πεκίνο. Ο απομονωτισμός του Τραμπ, κατά τον Ξουετόνγκ, μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ να μειώσουν τις επενδύσεις τους για την προστασία των παραδοσιακών συμμάχων, προκαλώντας τη δυσαρέσκειά τους. Αυτό θα σταθεί καθοριστικό για να οδηγήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, σε Ευρώπη και Ασία, να δουν τα πλεονεκτήματα της αντιστάθμισης κινδύνου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ο Κινέζος διεθνολόγος θυμίζει την περίπτωση της της Σιγκαπούρης, που το 2010, με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας να αυξάνεται, υιοθέτησε μια στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Εξέλιξε τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα, ενώ στηριζόταν στις ΗΠΑ. Πολλές άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά τους, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ην. Βασίλειο καθώς και άλλα κράτη μέλη της Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ακραίος ανταγωνισμός όχι για την ιδεολογία αλλά για την τεχνολογία

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει δηλώσει θα πιέσει για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αποσύνδεση των δύο οικονομικών, ώστε να μειώσει δραστικά το μερίδιο αγοράς των κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνει και τα προϊόντα, που συναρμολογούνται εκτός Κίνας, αλλά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κινεζικές επενδύσεις και εξαρτήματα. Το Πεκίνο, μυστικά και χωρίς θόρυβο, έχει αποδείξει πως πάντα αντιδρά και έτσι θα κάνει και σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Η δυναμική αυτή μπορεί να οδηγήσει τον εμπορικό πόλεμο που σιγοβράζει μεταξύ των δύο δυνάμεων σε νέα κορύφωση, με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Για την κινεζική ηγεσία ο ανταγωνισμός τους με τις ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία, όπως συνέβη με τη ΕΣΣΔ. Το θέμα της επίδειξης ισχύος αφορά στην τεχνολογία. Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια και η ευημερία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογική πρόοδο. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν για την καινοτομία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και θα παλέψουν για τις αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού υψηλής τεχνολογίας. Δεν θα επιδιώξουν -και σίγουρα όχι υπό τον Τραμπ- να προσηλυτίσουν άλλους στην προτιμώμενη κυβερνητική ιδεολογία τους ή αν το χοντρύνουμε, στην ιδεολογική τους κοσμοθεωρία. Απ ότι φαίνεται ο κίτρινος δράκος και ο πάνοπλος καουμπόη με τα εξάσφαιρα κρεμασμένα στη ζώνη, ακόμα μετράνε ο ένας ο άλλος, σε μια εποχή που ισορροπεί στην άκρη ενός γκρεμού αλλαγών.

Για αυτές τις επίφοβες αλλαγές έγραψε ένα, κατά τη γνώμη μας, από τα πιο σημαντικά κείμενα του καιρού, ο Εζρα Κλέιν στους NYTimes που κατέληγε έτσι: «Οποιαδήποτε από αυτές τις προκλήσεις θα ήταν αρκετή από μόνη της. Όλες μαζί προμηνύουν μια νέα και τρομακτική εποχή. Βρίσκω τον εαυτό μου να επιστρέφει σε μια διάσημη μετάφραση μιας φράσης του Αντόνιο Γκράμσι: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος παλεύει να γεννηθεί: Τώρα είναι η ώρα των τεράτων».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.